Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Elképzelhetőnek tartjátok,...

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy az igazságot nem 1 vallásban kell keresni, hanem többen?

Figyelt kérdés
Mint egy kirakó... De a teljes igazság az rejtély és talán nem is kell feltétlenül tudni...
2016. ápr. 7. 23:30
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:

#19 szerintem gondold végig még egyszer a logikáját a hsz-emben leírtaknak. Jézus tevékenysége és maga az Újszövetség annyira egyedülálló, hogy nem lehet általánosítani, hogy egy AKÁRKI állított volna valamit évszázadokkal korábbi iratok hitelességéről. Jézus természetesen nem mint történész hitelesítette az Ószövetséget.

Mikeás

„5,2 De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, a ki uralkodó az Izráelen; a kinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van.”

Ésaiás

53,1 Ki hitt a mi tanításunknak, és az Úr karja kinek jelentetett meg?

53,2 Felnőtt, mint egy vesszőszál Ő előtte, és mint gyökér a száraz földből, nem volt néki alakja és ékessége, és néztünk reá, de nem vala ábrázata kivánatos!

53,3 Útált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! mint a ki elől orczánkat elrejtjük, útált volt; és nem gondoltunk vele.

53,4 Pedig betegséginket ő viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentől!

53,5 És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg.

53,6 Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.

53,7 Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírők előtt; és száját nem nyitotta meg!

53,8 A fogságból és ítéletből ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élők földéből, hogy népem bűnéért lőn rajta vereség?!

53,9 És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé jutott kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában.

53,10 És az Úr akarta őt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az ő keze által jó szerencsés lesz.

53,11 Mert lelke szenvedése folytán látni fog, és megelégszik, ismeretével igaz szolgám sokakat megigazít, és vétkeiket ő viseli.

53,12 Azért részt osztok néki a nagyokkal, és zsákmányt a hatalmasokkal oszt, mivelhogy életét halálra adta, és a bűnösök közé számláltatott; pedig ő sokak bűnét hordozá, és a bűnösökért imádkozott!

Jeremiás

31,31 Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával.

31,32 Nem ama szövetség szerint, a melyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, a melyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de a kik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr.

31,33 Hanem ez lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek.

31,34 És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem.

Zsoltárok

2,7 Törvényül hirdetem: Az Úr mondá nékem: Én fiam vagy te; én ma nemzettelek téged.

2,8 Kérjed tőlem és odaadom néked a pogányokat örökségül, és birtokodul a föld határait.

2,9 Összetöröd őket vasvesszővel: széjjelzúzod őket, mint cserépedényt.

2,10 Azért, királyok, legyetek eszesek, és okuljatok földnek bírái!

2,11 Szolgáljátok az Urat félelemmel, és örüljetek reszketéssel.

2,12 Csókoljátok a Fiút, hogy meg ne haragudjék és el ne veszszetek az úton, mert hamar felgerjed az ő haragja. Boldogok mindazok, a kik ő benne bíznak!

stb.

Jézus fellépésének és halálának idejéről (Dániel 9,24-27 alapján)

[link]

Ószövetségi jövendölések Jézus Krisztusról és beteljesülésük (táblázat)

[link]

2016. ápr. 8. 21:59
 22/41 anonim ***** válasza:

Luk.

4,16 És méne Názáretbe, a hol felneveltetett: és beméne, szokása szerint, szombatnapon a zsinagógába, és felálla olvasni.

4,17 És adák néki az Ésaiás próféta könyvét; és a könyvet feltárván, arra a helyre nyita, a hol ez vala írva:

4,18 Az Úrnak lelke van én rajtam, mivelhogy felkent engem, hogy a szegényeknek az evangyéliomot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyilását, hogy szabadon bocsássam a lesujtottakat,

4,19 Hogy hirdessem az Úrnak [Ésa. 61,1.2.42,6.7.] kedves esztendejét.

4,20 És behajtván a könyvet, átadá a szolgának, és leüle. És a zsinagógában mindenek szemei ő reá valának függesztve.

4,21 Ő pedig kezde hozzájuk szólani: Ma teljesedett be ez az Írás a ti hallástokra.

2016. ápr. 8. 22:05
 23/41 A kérdező kommentje:

Kezdetben valá Sziba, és Sziba teremté a Mennyet és e világot. Megteremté Taksut és Kantát, s Kanta alkotá azt, ami él, e világban. Látá Sziba, hogy az élőlények sokasodának, ám Taksu tanítá nékik magokat rosszul visölni. Látá Sziba, míly galád Taksu, s száműzé őt. Kanta megfárada a teremtéstöl, ám marada ereje.

S ki levén jó, holta után eggyé válik Kantával, ki erőre kap ettől s adá új életet néki a Mennyben.

Ki cselekedé rosszat, annak lelkét Taksu felfalá, míly fájdalmas vég a gonoszoknak. Taksu birodalma vala párhuzamos a világgal melynek kapuja levén a .......

Bermuda háromszögben ;))))

/azért L Ron Hubbardnél jobb/

2016. ápr. 8. 23:21
 24/41 anonim ***** válasza:

#21, értékelem az igyekezetet, de egy forrás nem forrás, legyen az akár a Biblia, akár más.

Kérdező: szerintem én ezen az alapon szektának neveznék legalább egy olyan csoportot, amelynek a tagjai biztosan tagadnák, hogy szekta lennének, vagy akár vallási csoport. De értem, mire gondolsz, csak ezek a definíciók nagyon megfoghatatlanok... mert akire nyomást gyakorolnak, az sokszor nem veszi ezt észre, vagy nem akarja észrevenni.

2016. ápr. 8. 23:35
 25/41 anonim ***** válasza:

Kérdező, ha ezt a Sziba-s idézetet válasznak szántad fentiekre, picit halovány. Jézus TÖRTÉNELMI SZEMÉLY volt, fentiekben felsorolt három dologgal (magas erkölcsi tanítás, csodák, feltámadás a halálból, prófécia beteljesítés) igazolta Istentől küldöttségét.

Szemben a népi mitológiák kitalált istenségeivel.

2016. ápr. 9. 10:00
 26/41 anonim ***** válasza:

„#21, értékelem az igyekezetet, de egy forrás nem forrás, legyen az akár a Biblia, akár más.”

Nem egy forrás hanem 8. Kitől vársz forrást Jézus tanításairól és tetteiről, ha nem a közvetlen tanítványaitól? S nem csak Jézus volt történelmi személy, hanem feltámadása után nagy sebességgel alakultak keresztény gyülekezetek, melyek alapítói szintén Jézus tanítványai voltak. A keresztényeket üldözték is sokszor az első évszázadokban, pl. Néró.

(Szókratész a görög ókor legnagyobb filozófusa sem írt semmit, tanításait tanítványai Platón ill. Xenophón műveiből ismerjük. Mégse kérdőjelezik meg.)

2016. ápr. 9. 10:06
 27/41 anonim ***** válasza:

"Nem egy forrás hanem 8. Kitől vársz forrást Jézus tanításairól és tetteiről, ha nem a közvetlen tanítványaitól?"

Mind bibliai forrás és mindegyik szerző elfogult.

Szókratészről nem is állította senki, hogy feltámadt volna ;)

2016. ápr. 9. 10:55
 28/41 A kérdező kommentje:
Csak azt mutattam meg, hogy akikben van fantázia, azok tudnak írni sokmindent. Jézus létezése nem egyértelműen bizonyított, vagy élt vagy csak történet, mint Sziba és társai.
2016. ápr. 9. 17:16
 29/41 anonim ***** válasza:

Én vallásos zsidóként azt ,hogy valóban elképzelhető.

Bár ezt a kérdést ,hogy egyet értsek vele ,nem így kell feltenni... :)

Üdv!

2016. ápr. 9. 23:37
 30/41 anonim ***** válasza:

„Mind bibliai forrás és mindegyik szerző elfogult.”

És ez miért gond, hogy „bibliai” forrás?? 8 különböző szerző műve, akik Jézus tanítványai (ill. azok munkatársai) voltak.

János kivételével valamennyi apostol vértanúhalált halt. Ha Jézus nem támadt volna fel, egy hazugságért nem áldozták volna életüket.

„Csak azt mutattam meg, hogy akikben van fantázia, azok tudnak írni sokmindent.”

Továbbá, az Újszövetség olvasásakor megláthatod, hogy ilyet egyszerű, korabeli zsidó emberek maguktól nem találhattak ki, a szellemisége önmagában egy bizonyíték az ihletettségére. (Ehhez ismerni kell más vallásokat, gondolkodásmódokat, hogy meg lehessen ítélni).

Olvastátok az Újszövetséget?

Az Újszövetség létrejöttéről két jó előadás:

Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?

Dia: [link]

Hanganyag: [link]

Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?

Dia: [link]

Hanganyag: [link]

2016. ápr. 10. 17:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!