Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Elképzelhetőnek tartjátok,...

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy az igazságot nem 1 vallásban kell keresni, hanem többen?

Figyelt kérdés
Mint egy kirakó... De a teljes igazság az rejtély és talán nem is kell feltétlenül tudni...
2016. ápr. 7. 23:30
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:

(1Mózes 6:6) 6 Jehova ezért sajnálta, hogy embert alkotott a földön, és bánkódott a szívében.

A „sajnál” igével visszaadott héber szó itt a vélemény vagy a szándék megváltozására utal. Jehova tökéletes, ennélfogva nem követett el hibát az ember megteremtésekor. Az viszont igaz, hogy ekkor már máshogy viszonyult az Özönvíz előtti, gonosz nemzedékhez. Az emberek Teremtőjéből az emberek elpusztítójává vált, mert megharagudott a gonoszságukért. Abból, hogy néhány embert életben hagyott, láthatjuk, hogy csak azok miatt sajnálta, hogy embert alkotott, akik gonosszá váltak (2Péter 2:5, 9).

mivel nem állhatta a gonoszságot, Isten, az emberek Teremtője, a pusztítójukká vált.

Ez megint csak azt mutatja, hogy Isten nem rendelte el eleve az emberek cselekedeteit. Isten sajnálkozott, bánkódott, sőt fájdalmat érzett, de nem azért, mert a saját cselekedeteiben hibázott, hanem mert megsokasodott az emberek gonoszsága. A Teremtő sajnálta, hogy szükségessé vált Noén és a családján kívül az egész emberiség elpusztítása. Isten a következőkről biztosít minket: „nem gyönyörködöm a hitetlen halálában” (Ezékiel 33:11; vesd össze: 5Mózes 32:4, 5).

2016. ápr. 8. 09:52
 12/41 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egy vallás szent iratát sem indokolt előbbre valónak tekinteni a többinél. A Biblia esetében pedig elég jól bizonyított, hogy egy évszázadokon keresztül össze-vissza fércelt műről van szó. Ettől persze a bestseller státuszát még nem vitatom el tőle. :)

Kérdező, a kérdésed szellemes, de inkább magadnak kell feltenned a kérdést, miben akarsz hinni.

2016. ápr. 8. 11:15
 13/41 A kérdező kommentje:

A Bibliában szerintem nem sok az igazság, mondjuk az angyalokban hiszek, de sok történet olyan, hogy nem bizonyított. A bibliatanártól annak idején az iskolában megkérdeztem, hogy Ádám meg Éva ősemberek voltak-e xD ez amúgy egy olyan dolog, hogy könyvet írni sokan tudnak. A vagy hiszel vagy pokol meg egy félelemmel manipulálás, ami nem jó...

Jehovások lécci ne :D az szektaaa

2016. ápr. 8. 18:42
 14/41 anonim ***** válasza:

"A Biblia esetében pedig elég jól bizonyított, hogy egy évszázadokon keresztül össze-vissza fércelt műről van szó."

Pl. az Újszövetség könyveit hogyan fércelték össze? Mutasd a bizonyítékaid.

2016. ápr. 8. 21:13
 15/41 anonim ***** válasza:
Az álításom a Biblia egészére vonatkozott, nem az Újszövetségre. Amúgy sem ez a szakterületem, csupán előadásokat hallgattam a témában. De szerintem bármelyik teológia tanszék könyvtárába bemész, készségesen elmagyarázzák a részleteket. :)
2016. ápr. 8. 21:16
 16/41 anonim ***** válasza:
Kérdező, hol van a határ vallás és szekta között? Nem mintha védeni akarnám az általad megnevezett csoportot... csak érdekel, mit gondolsz. :)
2016. ápr. 8. 21:18
 17/41 anonim ***** válasza:

Kérdező: "amúgy egy olyan dolog, hogy könyvet írni sokan tudnak”

Ad 1)

az Újszövetséget (illetve természetesen az Ószövetséget is) nem egy szerző írta. Az Újszövetségi könyvek szerzői Jézus közvetlen tanítványai, kortársai voltak:

Máté, Márk (Péter tolmácsa), Lukács (Pál munkatársa), János, Pál, Jakab (az Úr testvére), Péter, Júdás (Jakab testvére); Zsid szerzője (Pál vagy valamelyik tanítványa)

Jézus halála és feltámadása után nagy sebességgel terjedt a kereszténység és jöttek létre keresztény közösségek, melyek alapítói szintén Jézus közvetlen tanítványai, kortársai voltak.

Ad2)

Miért lenne a Biblia Isten által ihletett? A Biblia Isten általi ihletettségét számomra Jézus Krisztus személye és eljövetele hitelesíti, aki:

- magasrendű erkölcsi tanító volt, kiemelkedik közülük (a szeretetet állította legfőbb értéknek)

- csodákat tett: feltámasztott halottakat, bénát lábra állított, születésétől vak szemét megnyitotta, további reménytelen betegségeket gyógyított, kenyeret szaporított, vízen járt, feltámadt(!)

- ószövetségi próféciákat teljesített be.

Jézus beszámol az Atya létéről, aki Őt Megváltóul küldte.

Természetesen érdemes utána olvasnunk az Újszövetség keletkezésnek, a korai kereszténység történetének, hiszen az Újszövetség számol be Jézus tevékenységéről, tanításairól.

Jézus nem tagadta meg az ószövetségi Írásokat, önmagát a bennük szereplő próféciák beteljesítőjének tartotta, idézett is az Írásokból. Ezért Jézustól „visszafejtve” az Ószövetség ihletettsége is hitelesítődik.

2016. ápr. 8. 21:24
 18/41 anonim ***** válasza:

„Az álításom a Biblia egészére vonatkozott, nem az Újszövetségre. Amúgy sem ez a szakterületem, csupán előadásokat hallgattam a témában. De szerintem bármelyik teológia tanszék könyvtárába bemész, készségesen elmagyarázzák a részleteket. :)”

továbbra is várom a bizonyítékaid az Újszövetségre vonatkozóan. Azért elsődlegesen arról, mert az számol be Jézus Krisztusról, a Biblia központi személyéről. #17 es hsz-emet is vedd figyelembe Jézussal és az Ószövetséggel kapcsolatban.

2016. ápr. 8. 21:29
 19/41 anonim ***** válasza:

"Jézus nem tagadta meg az ószövetségi Írásokat, önmagát a bennük szereplő próféciák beteljesítőjének tartotta, idézett is az Írásokból. Ezért Jézustól „visszafejtve” az Ószövetség ihletettsége is hitelesítődik."

:D ilyen "érvelést" még sosem hallottam :D

Tehát iratok hitelessége azon áll vagy bukik, hogy egy századokkal később élő illető pro vagy kontra nyilatkozik-e róluk. Hát, te tudod ;)

2016. ápr. 8. 21:41
 20/41 A kérdező kommentje:

A 16-osnak...

A szekta be akar csábítani tagokat, benntartani, emberi és családi kapcsolatokat vág tönkre (konkrét ismerősömet is!!!), fanatikussá tesz, a pénzedre utazik, kihasznál (órákig állj ingyen Őrtoronnyal a kezedben a téren)

2016. ápr. 8. 21:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!