Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Elkeserít az a hír, hogy az...

Elkeserít az a hír, hogy az Őrtorony nélkül nem üdvözülök, igaz ez?

Figyelt kérdés

Úgy magyarázták el nekem, hogy ezt úgy képzeljem el mint Noé idejében a bárkát, hogy aki nem ment be a bárkába az mind meghalt az özönvízkor,igaz ez?

Hogy állítólag a bibliai is ezt írja, hogy aki nem megy be Isten népéhez az mind elpusztul ha jön Armagodon.

Ez nem csak egy pletyka?

Mit tudtok erről keresztyének?

Az őrtorony hívők elég jól rámijesztettek ezzel mert tényleg én próbálok jó református lenni és konfirmáltam is de ők azt mondják, hogy az ne számít mert a történelmi egyházak nem tartoznak Isten népéhez hanem csakis azok akik be mennek az őrtoronyba mint Noé idejében a bárkába az a 8 vagy hány ember meg az állatok.

Bocs a fogalmazásért de nekem valahogy így jött le.

Valaki tud pontosabb magyarázatot adni evvel kapcsolatban.

Köszönöm !

17/F

2016. márc. 30. 00:28
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
26%

"Igaz-e az, hogy a hivatalos tanításotok szerint csak Jehova tanúi üdvözülhetnek? Hogy Isten nem fogja figyelembe venni a jóhiszemű tévedéseket?"

Én úgy tudom, hogy nincs ez kijelentve konkrétan.

"Úgy gondolják Jehova Tanúi, hogy egyedül ők fognak megmenekülni?

Nem. Több millióan, akik az elmúlt évszázadokban éltek, és nem voltak Jehova Tanúi, lehetőséget fognak kapni a megmentésre. A Biblia azt írja, hogy Isten megígért új világában „lesz feltámadásuk mind az igazságosaknak, mind az igazságtalanoknak” ( Cselekedetek 24:15 ). Ezenkívül a ma élő emberek közül is sokan dönthetnek úgy, hogy elkezdik Istent szolgálni. Ők is megmentésben fognak részesülni. Tulajdonképpen nem a mi dolgunk meghatározni, hogy ki fog megmenekülni, és ki nem. A döntés egyértelműen Jézus kezében van ( János 5:22, 27 )." Forr.: [link]

Viszont érdekelne, hogy te mit értesz jóhiszemű tévedő alatt, mert azt gondolom nem, hogy egy muszlim is üdvözülhet, miközben ő is szentül hiszi, hogy igaza van. Ahogy az ateisták is. A katolikusok szerint egy Jehova tanúja pl. üdvözülhet?

2016. márc. 30. 17:01
 22/37 szp72 ***** válasza:
100%

Isvan35-nek

@ Több millióan, akik az elmúlt évszázadokban éltek, és nem voltak Jehova Tanúi, lehetőséget fognak kapni a megmentésre.

Ez így tulajdonkép elfogadható.

@ Ezenkívül a ma élő emberek közül is sokan dönthetnek úgy, hogy elkezdik Istent szolgálni. Ők is megmentésben fognak részesülni.

Ez viszont már nem világos, hogy pontosan mit jelent. Szolgálhatja valaki Istent a szervezeten kívül?

@ Tulajdonképpen nem a mi dolgunk meghatározni, hogy ki fog megmenekülni, és ki nem. A döntés egyértelműen Jézus kezében van ( János 5:22, 27 ).

Nos ezzel maximálisan egyet lehet érteni.

@ Viszont érdekelne, hogy te mit értesz jóhiszemű tévedő alatt, mert azt gondolom nem, hogy egy muszlim is üdvözülhet, miközben ő is szentül hiszi, hogy igaza van. Ahogy az ateisták is.

Aki a legjobb lelkiismerete szerint tényleg azt hiszi, hogy amit csinál az tényleg jó. A legnagyobb hülye is üdvözülhet, ha tényleg nem tehet arról, hogy ennyire hülye volt.

"Ha vakok volnátok, nem volna bűnötök." (Jn 9,41)

"Ha nem jöttem és nem tanítottam volna őket, nem volna bűnük. De így nincs mentségük bűneikre. Aki engem gyűlöl, Atyámat is gyűlöli. Ha nem vittem volna végbe olyan tetteket közöttük, amilyeneket senki más nem vitt végbe, nem volna bűnük. De látták ezeket, mégis gyűlölnek engem is, Atyámat is." (Jn 15,22-24)

"Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon. Szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet." (Mt 12,36-37)

"Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek" (Lk 23,34)

"Amikor a pogány törvény híján a természet szavára jár el a törvény szerint, törvény híján saját magának a törvénye. Ezzel igazolja, hogy a törvényszabta cselekedet a szívébe van írva. Erről lelkiismerete tanúskodik és önítélete, amely hol vádolja, hol felmenti majd azon a napon, amelyen evangéliumom szerint Isten Jézus Krisztus által ítélkezik az emberek rejtett dolgai fölött." (Róm 2,14-16)

Az üdvözülés lehetősége persze nem azt jelenti, hogy nem kap büntetést a sok hülyeségért. A katolikus egyház hisz a halálon túli ideglenes büntetésben, a tisztulás lehetőségében, vagyis a tisztítótűzben. Nem mindenki kap egyforma büntetést:

"Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap. Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól annál többet kívánnak." (Lk 12,47-48)

@ A katolikusok szerint egy Jehova tanúja pl. üdvözülhet?

Korábban a katolikus Egyházban az volt az általános felfogás, hogy a nem katolikusok nem üdvözülhetnek, hanem egyenesen mennek a pokolba. Persze mindig is voltak, akik több-kevesebb kivételt lehetségesnek tartottak. Illetve olyan tanítás is volt, hogy a pokol legenyhébb formában tulajdonképp nem is igazán pokol, nem mennyország ugyan, de nem is kell szenvedni, ide kerültek az elmélet szerint például a megkereszteletlen csecsemők is. Végül a II.Vatikáni zsinaton a megengedőbb felfogás győzedelmeskedett. Természetesen az, hogy elvileg bárki üdvözülhet még nem jelenti, hogy tényleg mindenki üdvözül is. A döntés végül is Jézus Krisztusé az igazságos és irgalmas bíróé.

2016. márc. 30. 19:09
 23/37 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a sok megértő jó tanácsot és azt is köszönöm, hohgy ilyen esetben a keresztyének összetartanak és segítenek egymáson.

Nem tudok mindannyiótoknak most válaszolni külön külön de értékelem azt, hogy próbáltok lelket verni belém.

-Dante lehet, hogy igazad van mikor azt írod, hogy nem vagyok elég vagány de én úgy gondolom, hogy ez nem egy rosz tulajdonság ha egy kicsit visszafogottabb vagyok, lehet, hogy emiatt szenvedni fogok az életben de senki nem tudhatja, hogy mi vár rá.

-12 válaszoló ne haragudj de igen ugyan azt írtad mint amit montak nekem csak te jobban megfogalmaztad mint én és nem ugyan azokat a szavakat használtad de az értelme ugyan az, mert aki nem megy be j.t vallásba az elveszett ember.

-Én vidéken lakom távól a várostól itt nálunk nincs jt templom és nem is lesz mert itt az emberek elég makacsok, Görög katolikusok meg Reformátusok vannak de békében élünk egxmással és egyik sem mondja azt a másikra, hogy te a pokolba kerülsz mert nem az én vallásomat követed.

Szóval lehet, hogy nem vagyok elég felkészült a bibliából de azért bennem is felmerülnek kérdések mikor olyant hallok amit addig még soha nem hallottam.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget és a türelmet.

A reggel siettem és azért írtam csak olyen röviden.

jt hívöknek is köszönöm a válaszokat, és szeretném ha tudnátok, hogy én nem haraguszom rátok de csak arra szeretnélek megkérni, hogy ne hazudjatok és ne rémisztgessétek az embereket mert nem is tudjátok elképzelni mennyi jó Istenben hívő paraszt ember van akik komolyan veszik az Istent, és azzal ti nagyon rosszat tesztek ha az embert megijesztitek, hogy aztán nem is tudja már, hogy miben hidgyen és kizökkentitek abból a hitéből amiben benne van és sztem ez egy nagyon istentelen és nem keresztyén dolog.

Sztem ha valaki be akar menni az őrtoronyba az úgy is befog menni anélkül, hogy valaki rémisztgesse.

Ennyit akartam mondani és bocs a helyesírásért meg a fogalmazásért meg azért is ha valakit megsértettem de nem volt szándékos.

Sziasztok!

Attila

2016. márc. 30. 20:32
 24/37 anonim ***** válasza:

"Ezenkívül a ma élő emberek közül is sokan dönthetnek úgy, hogy elkezdik Istent szolgálni. Ők is megmentésben fognak részesülni.

Ez viszont már nem világos, hogy pontosan mit jelent. Szolgálhatja valaki Istent a szervezeten kívül?"

"Elkezdik Istent szolgálni" Ez alatt gondolom azokat értik, akik elkezdik tanulmányozni a tanúkkal a Bibliát, de még nem keresztelkedtek meg. De ahogy mondtam, nincs az kijelentve konkrétan, hogy csak Ők üdvözülhetnek. Olyat nem írnak itt, hogy aki nem tanú, az szükségszerűen elkárhozik, szerintem a legutolsó mondat ezt világossá teszi. Viszont az is igaz, hogy akik elfogadják a Szentháromságot, azok szerintük bálványimádók. Szerintem ez egyénfüggő, hogy ki mennyire fogja fel ezt radikálisan. Több tanúval találkoztam már, akik szerint igen, el lesznek pusztítva a hamis vallások követői egytől-egyig, mert hamis az imádatuk.

2016. márc. 31. 16:43
 25/37 anonim ***** válasza:

Na igen, a katolikusoknál ott a tisztítótűz. De a tanúknál nincs ilyen, ott csak örök élet vagy pusztulás van, harmadik lehetőség nincs.

"Aki a legjobb lelkiismerete szerint tényleg azt hiszi, hogy amit csinál az tényleg jó. A legnagyobb hülye is üdvözülhet, ha tényleg nem tehet arról, hogy ennyire hülye volt."

Szerintem ez nincs így. Amit idéztél versek, azok ezt nem támasztják alá. Gondolom az ateisták nagyrésze hallott Jézusról, ismeri az evangéliumot, ennek ellenére nem hisz benne. Sőt, sokan az egyik legnagyobb átverésnek tartják a kereszténységet, Jézust pedig csalónak, szélhámosnak, melegnek stb... Szerinted ők mind üdvözülhetnek? Vagy ott vannak pl. a zsidók, akik nem fogadják el Krisztust. Velük mi a helyzet? Ők nem jóhiszemű tévedők? Nyilván azok. Minden zsidó szemtül hiszi, hogy igaza van, máskülönben nem lenne zsidó. Vagy Ők is mind a tisztítótűzbe mennek?

2016. márc. 31. 17:12
 26/37 anonim ***** válasza:
* szentül hiszi
2016. márc. 31. 18:27
 27/37 szp72 ***** válasza:

@ Gondolom az ateisták nagyrésze hallott Jézusról, ismeri az evangéliumot, ennek ellenére nem hisz benne. Sőt, sokan az egyik legnagyobb átverésnek tartják a kereszténységet, Jézust pedig csalónak, szélhámosnak, melegnek stb... Szerinted ők mind üdvözülhetnek?

"Akkor korholni kezdte a városokat, amelyekben a legtöbb csodát tette, mert nem tartottak bűnbánatot: „Jaj neked, Korozain! Jaj neked, Betszaida! Mert ha Tíruszban és Szidónban mentek volna végbe a bennetek történt csodák, már régen hamuban és szőrzsákban tartottak volna bűnbánatot. Mondom nektek: Tírusznak és Szidónnak elviselhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint a tiétek. És te, Kafarnaum! Vajon az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában mentek volna végbe a csodák, amelyek benned történtek, még ma is állna. De mondom nektek: Szodoma földjének elviselhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint neked." (Mt 11,20-24)

Jézus szerint Szodoma és Gomora is megtért volna csak nekik nem volt lehetőségük. Természetesen mindenkinek számot kell majd adnia, hogy miért nem hitt ha hallotta az evangéliumot. Jézus azonban inkább a csodák elutasítása miatt fenyegetőzik, aki pusztán csak a tanítását utasítja el az még megbocsájtható:

"Azért azt mondom nektek: minden bűn és káromlás bocsánatot nyer, de a Lélek ellen való káromlás nem nyer bocsánatot. Aki az Emberfia ellen szól, bocsánatot nyer, de aki a Szentlélek ellen szól, nem nyer bocsánatot sem ezen a világon, sem a jövendőben." (Mt 12,31-32)

A Szentlélek káromlása, Isten nyilvánvaló jelenlétének, vagyis a csodák elutasítását jelenti. A "sem a jövendőben" kitétel pedig szerintünk a tisztítótűzre utal, vagyis vannak bűnök, amely a jövendő világban, vagyis a halál utáni világban nyernek bocsánatot.

@ Vagy ott vannak pl. a zsidók, akik nem fogadják el Krisztust. Velük mi a helyzet? Ők nem jóhiszemű tévedők? Nyilván azok. Minden zsidó szemtül hiszi, hogy igaza van, máskülönben nem lenne zsidó. Vagy Ők is mind a tisztítótűzbe mennek?

Gondolj csak Pál apostolra, ha valaki ő aztán utálta a keresztényeket: "aki azelőtt káromló, üldöző és gyalázkodó voltam, de irgalmat találtam, mert hitetlenségemben tudatlanul cselekedtem." (1Tim 1,13)

Lehetséges, hogy más zsidó is megtért volna, ha Pál apostol szintű kegyelmet kap: "Tanúságot teszek mellettük, hogy van bennük buzgóság Istenért, de hiányzik a kellő megértés." (Róm 10,2) Igen én azt gondolom, hogy nagyon sokan fognak büntetést kapni, de enyhébbet, mint a kárhozat: "Szodoma földjének elviselhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint neked."

2016. márc. 31. 23:33
 28/37 anonim ***** válasza:

"A Szentlélek káromlása, Isten nyilvánvaló jelenlétének, vagyis a csodák elutasítását jelenti."

szp72 - a második felével nem értek egyet,sokat gondolkodtam ezen. A "csodákhoz" nincs köze (persze az egész létezés, a világ csoda)

Talán onnan lehetne megközelíteni, hogy Szt. János következetesen Vigasztalónak (παράκλητος) nevezi. Tehát a részvétlenség, a mások reménytelenségbe taszítása, amiről szó lehet. Mert ha szeretni nem is tudja, részvéttel még lehetne másokkal, tehát ez mindig adott lehet, ettől ő maga zárhatja el magát.

2016. márc. 31. 23:55
 29/37 anonim ***** válasza:
παράκλητος
2016. márc. 31. 23:57
 30/37 anonim ***** válasza:

merthogy ebben látom, hogy nagyobb baj, mintha az Atyát és a Fiút káromolja. Mert ha nem tud szeretni, azzal azt teszi, de részvétet, segítséget, vigasztalást adni akarati dolog.

"Bizony mondom nektek, hogy minden bűn és minden káromló szó, amit csak kiejtenek az emberek fiai a szájukon, bocsánatot nyer. De aki a Szentlelket káromolja, nem nyer bocsánatot mindörökké, bűne örökre megmarad.” (Mk 3,28-29).

Érdeklne, hogy gondoljátok,szp, Péter

2016. ápr. 1. 00:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!