Jézus, Dionuszos, Horusz és mások kozott van összefuggés? (tobbi lent)
Láttam egy dokumentumfilmben (Zeitgest, vagy mi, magyaru lKorszakolás), hogy hasonlitanak Jézushoz: Volt amelyiknek 12 aposotla volt, csillag jelezte szuletését, szuz által fogantak, jártak a vzien, csodákat muveltek, Jo pásztornak, Isten bárányának nevezték őket (főként Horusznál olvastam ezt), keresztre feszitették, 3 nap mulva feltámadtak, megkeresztelkedtek stb... ez mind ebben a dokumentumfilmben, illetve egy másik egy "Spektrum" nevu adáson.
Utánanéztem, és az a hasonloság Dionuszosz és Jézus kozott, hogy az előbbi a bor "istene" volt, mig Jézus borrá változtatta a vizet, ennyi de ez nem nagy valami... Horuszhoz abban hasonlit, hogy "szuz2 szuli meg a pogány "istent" és jézust is, mig az előbbinek a szulei Izisz és Ozirisz istenek, ebbol nyilvánvalová válik, hogy nem szuzen szulte meg Horuszt... Illetve, hogy ezek szuletési dátuma dec 25, és Jézusé is, de ahogy tudom Jézus nem ekkor szuletett, hisz mit keresnek a pásztorok télen, este a mezőn a juhokkal?
Illetve, hol volt még akkor a keresztrefeszités, és a keresztelés is János/Jézustol ered, ha jol tudom, legalábbis abbol a korbol...
Szoval akkor most mi van? Jézust "összedobták" ezekből, vagy ezek kaptak "Jézusi" jellemzőt ebben a dokumentumfilmben/dokumentumfilmekben, hogy több legyen a nézettség?
szerintem te magad is láthatod, hogy a bor-Isten(ahogy za antik világban minden apróságnak volt saját istene) és Jézus között aki az számos dolog között mellesleg bort is adott, hogy egy bulis esküvő hangulata ne romoljon el, párhuzamot húzni rendkívül felszínes
ezek az ál-dokumentum filmek tipikusan a történelemben (vagy legalábbis ezen a területen) tájékozatlan emberek kíváncsiságára, szenzáció éhségére, és összeesküvés elméletekkel kapcsolatos fogékonyságára játszanak
ehhez hasonló jelenség, hogy egy korábban hiteles történelmi dokumentumfilmeket vető csatorna, elvesztetette a tekintélyét mióta nevetségesebbnél nevetségesebb ál-dukomentum filmeket vetít azzal kapcsolatban ,hogy aott történelmi események hátterében földönkívüliek állnak, a "szakértőket" pedig a legkiválóbb egyetemek professzorairól mindenféle önjelölt "történészekre" és "látnokokra" cserélték
én pl a NatGeo-ból akkor ábrándultam ki amikor főműsor időben leadtak egy dokumentumfilmet ami elvben alátámasztaná, hogy USA szerte bizony mindenhol űrlények jártak ,sé 3 nappal későb éjjel ,csak úgy mellesleg kitöltendő az időt leadtak egy dokumentumfilmet ami ezeket cáfolja, reáadásul meglepően egyszerű eszközökkel, és magyarázatokkal
legjobban az háborított fel, hogy egy ilyen tekintélyes csatorna is arra játszik ,hogy nem megyek le a lakótelepi lakásomból vidékre, csak hogy menézzem, vajon a búza tényleg nem törhet e úgy el emberi kéz nyomán
természetesen emgértem ,hogy érdeklődsz, és talán érdemes is lenne az összes ilyen kérdésedet egyen egyénenként átbeszélni (végülis nincs kizárva!), hiszen senki nem születik úgy, hogy bármit is tudna, de pl kereszte feszítés/keresztelés kérdés tipikusan olyan ami csak magyar ember fejében merülhet fel (a keresztelés szó ugyanis eredetiben és a legtöbb nyelvben "elmerítés"-t jelent) de így egy kérdésben elég hosszú lenne :D
művészetekben esetenként valóban van összefüggés, de ez is csak felszínes és ez is egy hosszabb beszélgetést kívánna :D
látod még Ozmium 42 aki amúgy nagyon szkeptikus a kereszténységgel kapcsolatban is azt írta, hogy az álltala említett német áldokumentumfilm ostobasága az egész :D
ha megengeded had kérdezzek vissza, mert neked már sokadik történészkedős kérdésed ez, te hobbi szinten vallástörténettel foglalkozol? (csak mert pl én igen)
A Zeitgeist-et szerintem is sürgősen felejtsd el! :)
Ettől függetlenül ilyen összefüggések léteznek, van jó néhány párhuzam, de ez nem jelenti azt is, hogy közvetlen kapcsolat is lenne. De olyan is van, hogy közvetlen kapcsolat is létezik.
Ebben a témában elolvasásra ajánlom Mircea Eliade: Vallási hiedelmek és eszmék története c. háromkötetes könyvét.
Hórusz a legrégibb az összes közül, és hogy ennek köze van a kereszténységhez először Prof Badiny Jós Ferenc-től hallottam.
Itt van róla egy videó.
https://www.youtube.com/watch?v=8A2Pm3hXpsY
Dionüszosz meg ezekről, csak most hallok.
ez az "egyiptomi szentháromság" dolog egyszerűen nem létezett, ugyan annyi valóságalapja van ennek a videonak mint szaniszló ferenc műsorainak, annyira ostobák, hogy még egy normális párhuzamot sem tudtak húzni, ha én szeretnék nézettséget felhalmozni a hinduizmus 3 legfőbb istensége és a szentháromság között vonnék párhuzamot, akkor legalább védekezhetnék utólag azzal hogy "nem hazudtam le a csillagot az égről, csak nem értek hozzá, és tévedtem"
az hogy a kereszténység hazsnálta a szentháromság kifejezést, és a mai értelmében használta az már a 120-as évekből világosan kimutatható, ráadásul az egész kereszténység, tehát azt sem lehet mondani, hogy egy tévtanítás eluralta volna idővel a mainstream kereszténységet
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!