Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hittan órán a fogamzásgátlásró...

Hittan órán a fogamzásgátlásról volt szó, azt mondta a Tanár Úr, hogy a termékenység nem betegség, ami ellen gyógyszert kéne beszedni vagy bármilyen úton meg kéne azt akadályozni. Nektek mi a véleményetek erről?

Figyelt kérdés
Engem kissé megbotránkoztat. Értem én, hogy keresztényként a szexnek csak házasság után kéne szóba jönnie, de szerintem még akkor se biztos, hogy úgy érezzük készen állunk egy gyermek megszületésére.

2016. márc. 24. 14:41
1 2 3 4 5 6
 51/55 szp72 ***** válasza:
0%

@ Bõ másfél hónap alatt ennyit sikerült kiagyalni?

Tudod lehetnek fontosabb dolgok az életben, mint hogy rosszindulatú és számomra legalábbis elég hülyeségnek tűnő kérdésekre válaszoljak.

@ az independent szerintem elég szavahihetõ, nem véletlenül nem az ateistainfós cikket linkeltem. Mellesleg nem egy akármilyen pap volt, hanem egyenesen püspök v. érsek.

Ha tényleg igaz amit a forrásod ír, az mindenesetre egy nagyon alul képzett püspököt feltételez, amely elég nehezen hihető. A Katolikus Egyház hivatalos tanítása szerint, amikor emberi élet van szembeállítva egy másik emberi élettel megengedhető az abortusz. Érted?

Ahhoz, hogy higgyek a forrásodnak, olvasnom kéne a másik oldal érveit és indokait. Számtalanszor tapasztaltam, hogy az ellenséges média fél igazságokat és hazugságokat terjeszt.

@ A lopás egy hülye analógia, mert annak van sértettje, valamint nem szerves része az emberi mivoltunknak.

Az abortusznak nincs? És az szerves része emberi mivoltunknak? Ez nem túl nagy hülyeség?

@ Az egészséges nevelés az ideális megoldás, de a katolikusok elképzelései olyan messze vannak ettõl mint makó jeruzsálemtõl.

Te tudod. Mindenesetre sokan nem kérünk a te nevelési elveidből.

2016. jún. 9. 22:03
 52/55 anonim ***** válasza:
55%

Belinkeltem a wikipedia szócikket is, remélem az elég objektív, vagy legalábbis eléggé bemutatja mindkét oldal véleményét.

A felnövő generáció nevében meg én se kérek a katolikusok nevelési elveiből.

2016. jún. 11. 21:08
 53/55 szp72 ***** válasza:

Itt egy másik oldali vélemény:

[link]

Kénytelen vagyok elhinni, hogy az eset ezek szerint tényleg megtörtént, de amint látod szó nincs arról, hogy ez az Egyház véleménye lett volna, hanem konkrétan annak az érseknek a döntése.

Azonban ha jól értem, az érsek megítélése szerint nem állt fenn a lány életveszélye, hanem szerinte császármetszést kellett volna végezni. Az nem derül ki, hogy ezt milyen alapon gondolta, önkényesen vagy más orvosi szakértők után. Tehát vagy tényleg nagyon hülye vagy mégsem volt orvosilag annyira egyértelmű az eset.

Visszatérve a katolikus vagy egyáltalán a keresztény nevelésre, azok a lányok akik tényleg elhiszik, hogy az abortusz súlyos bűn, azok úgy gondolom, hogy megfontoltabban fognak cselekedni, még ha esetleg nem is várnak a házasságig. Én azt tartom valószínűnek, hogy az abortusz klinikákon jóval kevesebben vannak a mélyen hívők, s a te fajtád vannak többségben.

2016. jún. 12. 00:29
 54/55 anonim ***** válasza:

Tűzoltás, nem több, nem kevesebb.

Most lényegében azt helyesled ezerrel, hogy hoztak egy vödör vizet, amikor égett a ház.

Eleve ahhoz, hogy valaki pap legyen, sokat kell tanulni, az érseki címhez meg még nehezebb hozzájutni. Az érsek elég magas pozícióban volt ahhoz, hogy tudja, mit mond, és ne összevissza beszéljen (mellesleg teológiai oldalról nehezen támadható az álláspontja, nálad is csak emberi oldalról nyitotta ki a bicskát). Amikor az ügyet a nemzetközi sajtó is felkapta, akkor gyorsan kellett hozni valakit, aki magasabb pozícióban van és jól lecseszi az érseket. Most gondold végig, tehettek volna BÁRMI mást? (Avagy: mennyire önszántukból cselekedtek így?) Ha kitartottak volna az érsek álláspontja mellett (még akár hallgatás-beleegyezéssel is), hány millió hívőt veszítettek volna? Meddig ment volna el a dolog? Következetesen kiállni az érsek mellett akár a hívők negyedének a végleges eltávolodását is jelenthette volna, ami egyszerűen túl nagy luxus (nem a sötét középkorban vagyunk, az információ eszméletlenül gyorsan terjed és Veled ellentétben van, akinek nem lehet mindent lenyomni a torkán még egyházi oldalról se).

Pár válasszal feljebb már leírtam, de nem fogod megérteni úgyse, mert egyszerűen nem akarod.

Az abortuszklinikák leginkább azokkal vannak tele, akik a környezetük prűd kreténsége miatt nem kapnak megfelelő információt. Amerikában rengeteg tini szexuális felvilágosítása annyiból áll, hogy "kedves gyerekek, ne szexeljetek házasság előtt". Náluk kiugró a nem kívánt terhességek, a nemi betegségek és az abortuszok aránya.

2016. jún. 12. 08:35
 55/55 szp72 ***** válasza:

@ Tűzoltás, nem több, nem kevesebb.

Most lényegében azt helyesled ezerrel, hogy hoztak egy vödör vizet, amikor égett a ház.

Ezt csak azért mondod, mert rosszindulatú vagy, s alapvetően hülyének akarsz tartani minden katolikust.

@ mellesleg teológiai oldalról nehezen támadható az álláspontja, nálad is csak emberi oldalról nyitotta ki a bicskát

Még egyszer mondom, a hivatalos katolikus tanítás szerint az élet kontra élet helyzetben megengedett a művi abortusz. Például a méhen kívüli terhesség esetén. Az égvilágon soha senki nem csinált ebből lelkiismereti ügyet.

Ha nem áll fenn az anya életveszélye, akkor a katolikus tanítás szerint valóban nem megengedett az abortusz, még nemi erőszak esetén sem. Erre mondhatnád, hogy hülyeség, s még meg is érteném, mert valóban nem olyan könnyű ezt elfogadni, s még nehezebb valós helyzetben eszerint cselekedni. Mindenesetre még egy nagyon gonosz apa ártatlan gyereke sem megölhető.

Ez az érsek azonban meglehetősen korlátoltan viselkedett, még ha történetesen igaza is lenne abban, hogy az anya nem volt életveszélyben. (Továbbra sem értem, hogy milyen alapon helyezkedett szembe az orvosokkal, csak feltételezem, hogy akkor orvosilag sem volt egyértelmű az eset.)

A helyzet tragikus volta meglehetősen nagy hősiességet kívánt volna, így az érsek túlságosan is gyors intézkedése együtt nem érző kíméletlenségre vall, ahelyett hogy mondjuk megértő rosszallásának adott volna hangot. Az érseket egyébként nyugdíjazták.

@ Az abortuszklinikák leginkább azokkal vannak tele, akik a környezetük prűd kreténsége miatt nem kapnak megfelelő információt.

Lehetséges, s ez valóban nagy hiba. De mondjuk a szexuális szabadosságot bemutató filmeknek is lehet akkora szerepe. A főhősnő rövid ismeretség után ájulásig élvezi a testi együttlétet, s nem vacakol semmilyen óvszerrel s lám gyerekük sem lesz.

@ Amerikában rengeteg tini szexuális felvilágosítása annyiból áll, hogy "kedves gyerekek, ne szexeljetek házasság előtt".

Mindenesetre egy jó katolikus nevelés nem ebből áll. Hanem kellően megindokolja, az ellenvéleményekkel együtt. Sokan így gondolják, sokan így csinálják, de te ne így csináld mert ...

2016. jún. 13. 18:59
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!