Hittan órán a fogamzásgátlásról volt szó, azt mondta a Tanár Úr, hogy a termékenység nem betegség, ami ellen gyógyszert kéne beszedni vagy bármilyen úton meg kéne azt akadályozni. Nektek mi a véleményetek erről?
A katolikus Egyház tanítás szerint a természetes családtervezés megengedett és helyes.
Ennek lényege, hogy a női szervezet természeténél fogva nem mindig termékeny, pontosabban csak néhány napig. A termékenységnek vannak tünetei, amit felismerve némi önmegtartóztatással jó hatékonysággal elkerülhető a terhesség. A naptármódszer még elég kezdetleges volt, már jobb módszerek vannak a termékenység megállapítására.
Jó mondta a tanárod, a termékenység nem betegség, amire gyógyszer kéne szedni. Az óvszerek meg nem éppen romantikusak. Egy normális egymásra figyelő, egymásban megbízó házaspárnak semmi szüksége ezekre.
"a női szervezet természeténél fogva nem mindig termékeny"
Na igen - csakhogy létezik spontán peteérés.
A naptármódszer 60% köröl működik, tehát 40% esélyed van 1 éven belül a gyerekre (fogantatásra).
Már ne haragudj: ez neked elfogadható módszer?
Mert ilyen alapon akár rulettezhetnél is, ott is van majdnem 50% esélyed nyerni (ha színre teszel).
Elvileg a hittanár ki se nyújthatja bizonyos nyúlványát nő közelében.
Bevallani biztos nem fogja neked, ha mégis csinált ilyet.
Bár... én már hallottam olyat, ahol jó volt a viszony papok és apácák között.
Először együtt felépítettek egy kápolnát...
utána egy kolostort...
végül pedig melléjük még egy lelencházat.
Mindent meg lehet tenni, csak nem mindenről beszélünk.
"Nektek mi a véleményetek erről?"
Zsidó szemszögből:
Valóban nem betegség ,DE a két félnek jóga van eldönteni ,hogy akar-e gyereket ,vagy sem.
Természetesen haszid (jámbor) szemszögből nézve tiltott bármiféle fogamzásgátló módszer ,az abortusz pedig határozottan gyilkosság (bár az anya életének a veszélyesztetéssénél megengedhető).
"Értem én, hogy keresztényként a szexnek csak házasság után kéne szóba jönnie, de szerintem még akkor se biztos, hogy úgy érezzük készen állunk egy gyermek megszületésére."
Pedig az tanakh (keresztényeknél ószöv.) szerint nem tiltja semmi...
Üdv!
@ "a női szervezet természeténél fogva nem mindig termékeny"
@ Na igen - csakhogy létezik spontán peteérés.
A naptármódszer 60% köröl működik, tehát 40% esélyed van 1 éven belül a gyerekre (fogantatásra).
Nem a naptármódszerről beszélek, hanem a tüneti-hőmérőzéses módszerről. Nincs olyan peteérés, amelynek nincsenek megelőző tünetei. Ez a módszer a tapasztalat szerint az egyik legjobb hatékonyságú.
Nem, még ez sem a legjobb.
Ez olyan 80...90%-os lehet: attól függ, hogy a szervezeted mennyire tipikus, és te meg milyen ügyes vagy.
Minden nap vizsgálnod kell magad pontosan egy adott időben, és ráadásul még egy kisebb hőemelkedés, vagy bármilyen kezdődő betegség is felborítja az egészet.
Ezt csak az egyház erőlteti, ez nem túl jó módszer a 99%-os fogamzásgátlóhoz vagy az óvszerhez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!