Milyen vallások prédikálnak házrol-házra manapság, betöltve Jézus parancsát"Elmenvén tegyetek tanitványokká minden nemzetből való embereket". Kik ők?
@Kérdező
Szerintem te olyanok válaszát vártad, akik egyetértenek az Őrtorony szervezettel. Jegyezd azonban meg, Tanú: Aki nem fogadja el az Őrtorony tanításokat, az nem egyenlő azzal, hogy a Bibliát is elvetné. Te ugyanis a nem magát a Bibliát ismered, hanem annak egy értelmezését, amelyet a Tanú oktatóid tanítottak neked. Ez azonban csak a szervezeted tagjainak lehet mérték, egy teológiai disputában nem, mivel Jehova Tanúi nem képzett szakemberek. Abban azonban igazad van, hogy nem hiszek a Bibliában. A Bibliát, - mint sugalmazott könyvet - az Egyház állította össze liturgikus célra, és az apostolok utódaiként fennmaradt püspökök értelmezték. A keresztény hit azonban Jézus Krisztuson, mint a testté lett Istenen alapul, immár 2000 éve. Ez a történelmi kereszténység hite, nem pedig a Biblia tévedhetetlenségéhez való fanatikus ragaszkodás. Ha pedig lennének értelmes teológiai ismereteid, akkor tudhatnád, hogy az exegézist mindig meghatározza az adott könyv műfaja. A Genezis azonban műfajilag nem történetírás, hanem etiológia, erre magában a szövegben vannak bizonyítékok. Ha tudnál héberül, vagy legalábbis olvastál volna szakirodalmat, ezt talán magad is észrevennéd. Egy fordítás alapján azonban ne akarj bölcselkedni. A témával kapcsolatban ajánlott olvasmány: Rózsa Huba professzor úr: Őstörénet című könyve. [ [link]
Azt mondod nekem, hogy az Mt 24.-et helytelenül magyarázom. Érdekes, azon kívül, hogy igéről-igére ugrálsz a Bibliában semmilyen érvet nem hoztál fel az általam nyújtott magyarázat ellen. Amit csinálsz, az inkább a zavarodottság jele, hogy most olyan érvvel találkoztál, amire nincs előre legyártott válaszod. Mindez pedig annak köszönhető, hogy egyrészt nincsenek teológiai ismereted, csak egyféle tanítást ismersz, de azzal is elfogult vagy. Az apokaliptikus szövegeket ugyanis sokféleképpen értelmezik. És bizony nyomós okunk van arra, hogy az Mt 24. esetében a preterista magyarázat a helyes. Az irányzatról kicsit bővebben itt: [ [link]
Az üldözéssel kapcsolatban semmiféle bibliai érvet nem hoztál fel. Az, hogy bizonyos igéket ráhúzol Jehova Tanúira, nem jelent semmit. Azokat a szavakat Jézus Krisztus a tanítványainak mondta el, akiket szó szerint halálra üldöztek, hiszen Szent János kivételével mindegyik meghalt. A tanítványokat azért üldözték, mert bizonyságot tettek Krisztusról, titeket viszont nem üldöznek, mert a valláskritika - akármennyire is nem értesz ezzel egyet - nem üldözés. A Hit Gyülekezete is kap kritikát bőven, Bartus László még egy könyvet is írt róluk, ahol leírta a negatív tapasztalatait, ők azonban még sem hivatkoznak arra, hogy üldözik őket. [Megjegyzés: ha valóban alapot akarsz szerezni az üldözésnek, akkor látogass el egy muszlim országba, azon belül is a szélsőségesekhez. Ott azonban nem csak téged, hanem a katolikusokat, és a protestánsokat is üldözni fogják, vagyis mindenkit, aki kereszténynek vallja magát. Tehát nem tudod leszűkíteni a kört a Tanúkra.]
Nem azt mondom, hogy a Tanúk minősíthetetlenül beszélnek, hanem azt mondom, hogy bizonyos Tanúk teszik ezt. És sajnos nem kevesen vannak. Ezen az oldalon nem egy olyan topik van, ahol a Tanú válaszoló minősíthetetlen stílusban ír. Az egyik topikban például Révai Ildikó csinálta a fesztivált, aki azóta már nem vállalja a nevét. Lásd a részleteket itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Az pedig, hogy bizonyos emberek úgy nektek esnek, az annak köszönhető, amit már előttem is megfogalmaztak: magatokra haragítjátok őket. A "mocskos bibliátok" különben valóban egy kemény beszéd, de ha tudod, hogy mi áll ennek a hátterében, megérted. A Jehova Tanúi ugyanis meghamisítják a Bibliát. A részleteket lásd itt:
És itt:
És ezek után nem csoda hogy a Magyar Bibliatársulat is elhatárolódott a "fordításotoktól", amit inkább ferdítésnek neveznék. Márpedig a Magyar Bibliatársulatot szakemberek alkotják. Lásd itt:
Jézussal a papok valóban nem értettek egyet, de a fentiek függvényében ezt a példát nem alkalmazhatod a Tanúkra. Jézusra ugyanis semmi rosszat nem tudtak mondani, veletek kapcsolatban azonban rengeteg olyan forrásunk van, amely alátámasztja a szervezet hamisságát. Ott vannak a beteljesületlen jóslatok, a táragylótermi hazugságról szóló dokumentumok, a szervezet eltitkolt botrányai, az állandó tanításbeli változtatgatások, a Biblia elferdítése, a szervezet embertelen fellépése az extanúkkal szemben, valamint azok az Tanúk, akik azért haltak meg, mert a ragaszkodtak a Társulat vér-fóbiájához. És ezek bizony tények, amik dokumentálva vannak.
Megmaradhatsz a hitedben, engem nem zavar. Csak tudod az a helyzet, hogy abból, amit írsz, úgy néz ki, hogy teljesen elveszítetted a kritikai érzékedet [ha volt egyáltalán]. A mentalitásodat arra állították be, hogy amit a szervezetről mondanak, az mind hamis, ezért automatikusan elutasítasz mindent, és a valláskritikát támadásként, üldözésként éled meg. Éppen ezért a teológiai disputa nem gondolkodtatásra késztet, ahogyan az normális esetben helyénvaló lenne, hanem még jobban bebetonoz. Ez pedig nem egészséges, de te ezt sajnos nem látod.
Tisztelettel,
Dante
29-nek:Hogy te mit tudsz kitalálni?
Ugya neked melyik a redes család?
Azok akik részegen csinálják a gyerekeket es italozó cigarettázó családba nőnek fel es már születéskor a depreszio jelei vannak rajtuk.A családi veszekedések miatt plusz a veleszűletett depreszió,elmebeteg embereket hoz létre,ami a családnak a társadalomnak az orvosi kezelés az államkasszát csokitja,nembeszélve amelyik olyan beteg kiszámíthatatlan.
Jehova tanuinál:cigaretta nincs,ital evesko egy pohár pálinka,szentirási alapelvek szerint nincs veszekedés igy a gyerekek egészséges körülmények között nönek fel es mivel veszekedés nincs a depreszio se túd jelenkezni.
Igy a gyerekek mikor felnőnek képesek a társadalmat nevelni a Szentírás alapelveire ami egészséges családokat hoznak létre ami az egeszséges társadalmat képezi es nem a betegnyugdijbol élnek.
Kedves hozzászóló inkább aggódj az előbiekért,hogy egészséges társadalmat épithess,azzal még nekün is segitesz.
Ja, még valami kimaradt:
"a profeciak se szàmitanak.De ha valaki a nemlètező pokoltüzet,tisztitotüze,aháromságot,Jèzus isten ezeket mièrt nem javitod ki.Mert ha Jèzus isten akkor kihez imátkozott?Önmagához?Ezeket kellene kijavitani"
Válaszom:
A próféciák számítanak, csak itt az a gond, hogy ti úgy magyarázzátok azokat, hogy Jehova Tanúi tanításai jöjjön ki belőle helyesen. Ez pedig elfogultság. Az 1914-es jóslatnál például már az alapok sincsenek rendben, ezt itt a fórumon már többször kimutattuk. A szervezeted próféciamagyarázata merőben téves.
Azt meg nem tudhatod biztosan, hogy nincs sem pokol, sem pedig tisztítótűz. Van olyan vélemény ami szerint van, lásd itt. Link: [ [link] De ami ennél fontosabb: Azzal, hogy feltetted azt a kérdést, hogy "Mert ha Jèzus isten akkor kihez imátkozott?Önmagához?" saját magadat leplezted le, miszerint nem ismered a Szentháromságról szóló tanítást. A kérdésed ugyanis értelmetlen abból a szemszögből, aki tudja, miről van szó. [Megjegyzés: nem "imátkozott", hanem helyesen írva "imádkozott"].
Az a tény, hogy Jézus Krisztus személyében maga Isten jött el közénk, a kereszténység egyik központi tanítása a kezdetektől fogva. Antiochiai Szent Ignác leveleiben (Kr.u. 110 körül) szó van róla. Róla azt érdemes tudni, hogy egy apostoli atya volt, aki János apostol tanítványa volt [ [link] ráadásul a legenda szerint bibliai szereplő, ő volt az a kisfiú, akit Krisztus a tanítványok elé állított [ [link]
Ha valakinek tehát, akkor Szent Ignácnak biztosan kellett tudni Krisztus istenségéről, és ő hitet is tesz mellette.
Dante:Amint màr mondtam èn megmaradok a biblia hatàrain belül,ami az utolsó verseket illeti.Jel:22:18-21-ig.amihez nem szeretnèk se hozzàtenni se elvenni.
Te pedig elègè feszegeted a határait, sőt kivülről is tàplàlkozol es a bibliàban nèmely helyeken kètelyeid vannak.Ez a te dolgod senki nem itèlhet meg a nèzeteidèrt es mèg a hitedèrt se.Ugyan is az embert az Isten szabad akaratra teremtette.
Èn szerettem volna választ kapni,hogy Jèzus kihez imátkozott a János .17:reszèben,kivègzèse előtt valo èjszakán vagy amikor Mátèná tanit imádkozni,mert ha Ő Isten akkor magàhiz imàdkozott,deha ő Isten akkor nem kellett imàdkozon de mègis imàdkozott.Akkor ertelemszerüen az Istenhez imádkozott es akkor a bibliaszerint Jèzus az isteni elrendezèsben a második szemèly ami az Isten Fia.
Most a hàromsàg,pokoltüz,tisztitotüz,lelekvàndorlàs ez a biblia hatàrain kivül van,èn ezeket hozzàtevésnek itélem meg mèghozzà hatàrozottan,es ez nekem nem a kenyerem(szelemi).
Jèzus annàl alàzatosabb volt es az Isteni elrendezès megbecsülője volt,hogy nemtette egyenlővè magát a Teremtővel mivel elsőszülött Fiu.
Sàtàn aki elakarta venni az imàdatot Istentől anyira sikerült egy ideig a vilàg Istene lehetett(Jèzus ezt mondta"ime jön a vilàg Istene de enbennem nincs semmije") de rà is vàr a végzet.Gondolod,hogy Jèzus is megprobálta ezt,tudva a szeplőtelen hüsègèt es azt is hogy Sàtànra mi vàr.
Semmiképpen.
Tisztelettel.
10-nek:Sok irnivalom volt es nemtudtam megköszönni a forumon lèvő feszültsèg helyreigazitàsàt de jobb kèsőbb mint soha.Ez a feszültsèg nem ujkeletü mert vannak tulbuzgó személyek akik igy tudjàk a hitüket kifejezni.Ha nekik igy jó ,igy tegyék.Mi nem kivànunk feszültsèget,szeretnènk a múnkànkat felebaràti szeretetben vègezni.Nem vàdolok senkit mert megértem az emberek gyengeségét mert én sem tudom mikor tévedek.
Örültem a hozzãszolàsodnak.
Tisztelettel.
@Kérdező!
Itt azért túl lőttél a célon egy kicsit;
"Mi nem kivànunk feszültsèget,szeretnènk a múnkànkat felebaràti szeretetben vègezni.Nem vàdolok senkit mert megértem az emberek gyengeségét mert én sem tudom mikor tévedek..."
"Ugya neked melyik a redes család?
Azok akik részegen csinálják a gyerekeket es italozó cigarettázó családba nőnek fel es már születéskor a depreszio jelei vannak rajtuk.A családi veszekedések miatt plusz a veleszűletett depreszió,elmebeteg embereket hoz létre,ami a családnak a társadalomnak az orvosi kezelés az államkasszát csokitja,nembeszélve amelyik olyan beteg kiszámíthatatlan." (ma 18:30)
Szóval akkor mi legyen ezekkel társadalom alja-ként nevezett "emberekkel"? Szerinted irtsuk ki őket, vagy probáljunk meg segíteni rajtuk, de ne Őrtorony irodalommal hanem egy kicsit másképp, türelemmel megismerve ezeknek az "alja emberek" életének a hátterét, hogy vajon mi okozza pl egy 4 gyerekes szülőnek menekülését az alkoholba? Mert bizony én is ismerek ilyen "alja embereket" akik tisztességes normális életet éltek egy adott pillanatig, és csak azután lett belőlük a társadalom alja amiután az olyanok mint pl te, nem kenyeret adtak a kezébe hanem mesét.
Szóval akkor mi legyen velük?
Egyébként meg végig olvasva ezt a beszélgetéseteket teljes mértékben egyetértek Danteval. Én tudom, hogy a valóság néha fáj de vagy elfogadod vagy pedig vele éled le az életed.
Üdv!
36-nak:Hát mit mondjak:Itt szot ejtettél azokrol a csalàdokrol amelyekről előbb èn is beszèltem,hogy a biblia alapjàn beosztott életmod a csalàdok javàra vàlik.Ez igy is van.
De nemiteltem el a betegeket amièrt azt mondtam,hogy a szülők menyire felelősek a gyerek fogamzàsàtol a nagykorusitàsig,sőt ezt mègegyszer megerősitem.
Lehet,hogy fèlreèrtem vagy nem,de idèzőjelbe tetted "mi legyen az emberek alja-ként nevezett emberekkel".Ha arra utalsz,hogy en a beteg embert aljànak nevezem visszutasitom, ha te nevezed ugy a te dolgod.
Azert,hogy tiszta legyen ez az "alja"szót en hasznàltam a 30-as bejegyzèsemnèl az utolsó előtti bekezdèsben,itt nem emberre utaltam hanem az ember bejegyzèsère-ime"AZ ALÀZATOMAT KIHASZNÀLVA NAPONTA KAPOK KRITIKÃT AZ ALJÀBOL.MÈG TÖLEDIS,NEM AZ ALJÀBOL,DE AMINT TE IS LÀTOD".
Es kèrdezed mi legyen ezekkel az emberekkel?Màr mondtam az èletüket àt kell alakitsàk olyanra amilyenre Isten teremtette es kövesse a bibliàbol az Isten szavàt,mert ott mindent meg kap pld.a Peldabeszèdekben stb.Es ha ezt követi a làncreakcio megszakad a folytonos rosszirànyu öröklődèstől.De ide szüksèg van aki az Isteni tanitàst ismeri àtadja nekik,mert Pàl azt mondja "àtalakulva az elmètek megujulàsa àltal".
Vadolsz,hogy nemkenyeret adok nekik hanem mesèt ugy nevezed ahogy akarod.En tudom a tendőmet a körülöttem lèvőknek adok kenyeret is es szelemit is,hogy feèpüljenek ebből az àllapotbol.
Kerdezlek a földön közel nyolcmiliàrd ember lakik ebből 30% le van csuszva van anyagid,hogy tàmogasd?De szelemit azt tudsz többet adni!
36-tol. Elfelejtettem elköszöni,elnèzèst.
Üdv.
Nem,kérdező nem!-én nem vádollak hanem csak leírtam a tényeket,ezt vagy elfogadod vagy nem,lelked rajta. :)
-És persze aláírom, hogy szükség van szellemiekre, de előbb egy szelet kenyérre mert éhgyomorral nem lehet Bibliát tanulmányozni.
Jézus egymaga 5000 embert etetett meg még mielőtt beszélt volna hozzájuk, és ha te azt mondod, hogy Ő a példaképed és Őt követed akkor tessék kérem mindenben ami erődből kitelik Őt követni.
-Tudod nagyon könnyű öltönyösen nyakkendősen "divatbemutatót" tartani az aluljárókban a "csövesek" közt, de még könnyebb elsiklani fölöttük, vagy nyomni egy őrtornyot a kezükbe és utána hazamenni a meleg házba mint aki jól végezte a műszakját.
Természetesen mindenkinek nem tudsz adni ezt is belátom, és tulajdonképpen ez nem is a te hibád hanem azé a szervezeté akinek dolgozol mert ha azt a sok pénzt amit évente elköltenek az irományaikra inkább az éhezőkre meg a nincstelenekre költenék, akkor sok gyerek nem tudná, hogy mit jelent az, hogy "éhes vagyok" és minden bizonnyal az Úr ezt értékelné. Csakhogy ez az egész bábszínház nem erről szól, igazam van? :)
Üdv!
@Kérdező
A mentalitásod alapján a kérdésed nem őszinte, hanem álkérdés. Ez abból is világosan látszik, hogy a kommentjeimet - amiben az Őrtorony szervezet hamis, megtévesztő mivoltáról írtam - teljesen figyelmen kívül hagytad, az ókori krisztológiai tanúságtétellel és a helyesírási figyelmeztetéssel együtt [nem "imátkozott", hanem helyesen írva "imádkozott"!]. Ebből is látszik az, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy titeket Tanúkat a szervezetben arra nevelnek, hogy elfogultak legyetek a saját tanításaitokat illetően. Egy értelmes embernek ugyanis fel kellett volna kapni a fejét azokra a dolgokra, amiket írtam. Ironikus, hogy arra hivatkozol, hogy te megmaradsz a Biblia határain belül, holott a saját szervezeted az, aki ezt nem teszi meg azzal, hogy meghamisítja a Szentírás szövegét [lásd a fenti linkeket!] És persze jön a terelés, hogy én feszegetem a Biblia határait, holott a te ismereteid egy 19. században alapult ariánus szervezet tanításain alapulnak. Az meg nem valódi hittudomány, hanem a fundamentalizmusnak is a rosszabb ága, amit a szakma sehol sem vesz komolyan, így csak a hiszékeny laikusoknak tudod eladni az Őrtorony tanításokat, egy képzett teológusnak azonban nem. Ezt írod:
"Jèzus annàl alàzatosabb volt es az Isteni elrendezès megbecsülője volt,hogy nemtette egyenlővè magát a Teremtővel mivel elsőszülött Fiu."
Nos ez nem igaz, ez csak az Őrtorony Társulat meghamisított bibliakiadásában olvasható. Valójában ugyanis arról van szó, hogy Jézus Krisztus alapból egyenlő az Istennel, és alázatossága éppen abban mutatkozik meg, hogy ehhez az egyenlőséghez nem ragaszkodott, hanem kiüresítette magát. Nem sértésből azonban, de veled értelmetlennek látom a krisztológiai vitákat. Ahhoz ugyanis előbb el kellene szakadnod az Őrtorony szervezettől, vagy legalábbis egy kis időre hanyagolni, és valódi bibliatudományt tanulni. Amíg azonban a szervezet befolyása alatt állsz, vitának nincs értelme.
Üdvözlettel,
Dante
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!