Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az adventisták miért mondják...

Az adventisták miért mondják az összes többi egyházra, hogy hazug és félrevezeti az embereket?

Figyelt kérdés
Ez hangzott el egy adventista Bibliatanulmányozás alatt és mindenki hevesen bólogatott, utána az Istentiszteleten pedig ugyancsak a többi egyház szapulása ment és a szombat nap felmagasztalása. Náluk ez a normális? Igaz, én többet be nem teszem oda a lábam, mert ami ott folyt, az nem Jézusról szólt, hanem Ellen White tanításairól, a Bibliát is az ő művein keresztül kellett tanulmányozni. Ez lenne a kiválasztott és egyetlen egyház???
2016. febr. 17. 10:37
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Már megbocsáss, de te állítod azt a kérdésedben, hogy az adventisták azt "mondják az összes többi egyházra, hogy hazug és félrevezeti az embereket". Én ezt cáfoltam meg!

Én adventista vagyok, és nem mondok ilyet. Ismerek több száz adventistát és ők sem mondanak ilyet. Az egyház hitvallásában sem találsz ilyet. Felsoroltam gyülekezeteket ahova rendszeresen járok 25 éve, és ott sem mondanak ilyet.

Ezzel szemben állsz te, aki egyszer valamikor részt vett valahol egy alkalmon ahol ilyeneket hallottál.

Mindenki döntsön ez alapján kinek hisz.

Üdv. Péter

2016. febr. 17. 15:38
 12/20 anonim ***** válasza:
Teny, hogy a Biblia ertelmezesuket egyedinek tekintik es azt tartjak minden felekezetnel nagyobb vilagossagal rendelkeznek.
2016. febr. 17. 16:15
 13/20 A kérdező kommentje:
Arra hivatkozva állítasz be hazugnak, hogy te milyen sok gyülekezetben voltál már? Ismétlem és biztos vagyok benne, hogy érted: nem vagy ott mindegyik Biblia tanulmányozáson és Istentiszteleten egy időben, tehát kizárt, hogy tudd, mit mondanak az összes helyen! Sőt, a vega ebéd közben azt is végig kellett hallgatnom, ahogy egyik ember a másikat szólja lé, csak mert az nem 9re ment, hanem 11re, az Istentiszteletre! A lojalitásodat nem kell olyanra pocsékolni, amit nem csak hogy nem tudsz, de nem is érdemes megvédeni!Mivel ismerem a tanításaitokat, ezért pontosan tudom mikor hazudsz.
2016. febr. 17. 18:45
 14/20 anonim ***** válasza:

Szigorúan a kérdésre válaszolva:

A h.n. adventisták igyekeznek mindenkivel jóban lenni, megnyerni az embereket, tehát nem igazán szokásuk ilyeneket mondani nyíltan.

Ettől függetlenül igen, ők tartják magukat az egyedüli igaz egyháznak. Ha ezt egy adventista cáfolni akarja, akkor megkérdezném tőle, hogy árulja már nekem hogyan értelmezi a következő igéket: (Jel 10,8-11; 12,17). Mert hogy ezekből szinte mindig az egyházuk megjövendölésére vonatkozó kijelentéseket olvasnak ki.

Az adventista teológia persze gyakran hozzáteszi: Istennek máshol is vannak hívei (utalás a Jn 10,16-ra.), tehát náluk megkülönböztetnek egy "látható egyházat" (ez az adventista), és egy láthatatlan egyházat (ez az összes többi keresztényből tevődik össze). De abban minden adventista egyetért, hogy az ő felekezetét választotta ki Isten a "hármas angyali üzenet" hirdetésére (vö. Jel 14,6-12), tehát ma ők az Isten látható egyháza.

Ettől függetlenül az adventista emberek alapvetően rendesek, és sok értelmes dolgot tudnak mondani, de ma már sok mindenben nem értek velük egyet, viszont nem szeretném őket támadni.

Egy ex-adventista

2016. febr. 17. 20:19
 15/20 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Igen kedves kérdező, hazugságnak tartom azt az állításodat, miszerint "adventisták azt mondják az összes többi egyházra, hogy hazug és félrevezeti az embereket?".

Ha te a példának okáért találkozol egy színesbőrű emberrel, aki utálja a magyarokat, akkor majd megkérdezed itt a gyakorikérdések.hu oldalon, hogy a színesbőrű emberek miért utálják a magyarokat? Egyetlen példa alapján általánosítasz. Ez szerinted helyes dolog? Arra nem gondolsz, hogy te pont kifogtál egy olyan adventistát, aki így gondolkodik valamiért?

Szóval a kérdésedre válaszolva még egyszer: ez nem normális, az adventisták nem így gondolkodnak.

Remélem ezzel megnyugtatóan lezártuk ezt a témát.

Az ex-adventista kommentjére válaszolva: nyilván vannak olyan adventisták, akik "az egyedüli igaz egyháznak" tartják magukat. Minden felekezetben vannak ilyen tagok. A Jelenések könyvéből hozott igéidet az adventista mozgalom elhívására szoktuk értelmezni. Ettől azonban nem kizárólagosítunk.

Igen, hisszük, hogy a hármas angyali üzenet hirdetésére Isten bennünket hívott el. Csakhogy ez az elhívás az egyes embereknek szól. Az adventista közösség mindig is mozgalmi közösség volt, és ezt a mozgalmiságát a mai napig megtartotta. Talán nem véletlen, hogy nagyon sokan vesznek részt missziós programokon olyanok is, akik nem adventisták.

Egyébként köszönöm a normális kommentedet. Jó lenne mindenkivel ilyen módon beszélgetni. Én ex-református vagyok, és hasonlóan gondolkodom az ex-ségről, mint te! :-)

Üdv. Péter

2016. febr. 18. 10:47
 16/20 b_zsolt55 válasza:
Én azt tanácsolom minden embernek hogy vegye a Bibliát a kezében és olvasson belőle FIGYELMESEN, OT biztos megtalálja melyik az igaz vallás...
2016. febr. 18. 17:54
 17/20 anonim ***** válasza:
#16: Egy muszlim pontosan ugyanígy vélekedik a Koránról.
2016. febr. 18. 17:59
 18/20 anonim ***** válasza:

Tisztelt Péter

A 20:19-es vagyok.

Olyan értelemben valóban nincs kizárólagosítás az adventista teológiában, hogy egyedül titeket vezetne az Isten, hiszen elismeritek, hogy Istennek más felekezetben is van népe. Olyan értelemben viszont van kizárólagosítás, hogy ki képviseli a látható egyházat. Az adventista teológiában ugyanis az egyháztörténelem egy lineáris folyamat, amely arról szól, hogy mindig volt egy látható egyház (vö. Jel.-ben szereplő hét levél), és az adventisták ma ezen a saját felekezetüket értik, mint elhívott népet. Az adventisták mentségére szóljon hogy e leveleknek az egyháztörténelemmel való azonosítása nem új, már a középkorban is ismert volt. Az persze más dolog, hogy egyetértünk-e ezzel az azonosítással, vagy sem.

Tehát összefoglalva az adventista teológia szerint:

látható egyház + láthatatlan egyház = Isten népe

Ha jól tudom, hasonló a katolikus teológia felosztása is, annyi különbséggel, hogy az Isten. u.n. "látható egyháza" Róma, aki a péteri primátust birtokolja immár kb. 2000 éve.

Minden jót.

2016. febr. 18. 20:04
 19/20 anonim válasza:

Alapvetően az egyházak arról szólnak, hogy hogyan lehet a kisembereket minél jobban lehúzni.Ez nincs máshogy az adventistáknál sem - személyes tapasztalat,voltam 2 gyülekezetükben is,és nem tudják máshogy csinálni mint hohy szapulni a többi egyházat. Fél éven keresztül volt hozzájuk szerencsém, az adott helyen lévő "vezetők" nevelt lánya a "barátnőm" volt, azóta a csaj lelépett tőlük, de a csajra is kihasználtak mindenféle felvehető segélyt,pedig nem ment sz@rul nekik.

Az meg már csak hab a tortán,hogyha tényleg eszednél vagy és nem tudnak megvezetni akkor elkezdenek kiutálni aztán elpaterolnak és miután kellően megaláztak,úgy csinálnak montha mi sem történt volna.

Nevet nem írok de remélem magukra ismernek...

2016. márc. 30. 14:11
 20/20 anonim ***** válasza:

Kedves Lacka!

Igazán sajnálom, hogy rossz tapasztalataid voltak. Minden egyházban vannak olyan emberek, akik bort isznak és vizet prédikálnak. Sokan csak beleszületnek az egyházaikba és az életüknek csupán jelentéktelen részében keresztények. A hétköznapi életüknek azonban semmi köze a kereszténységhez. Még rosszabb, ha abban a kicsi időben sem azok!

Jómagam számos adventista gyülekezetben megfordultam rövidebb hosszabb ideig, és nekem - veled ellentétben - csak jó tapasztalataim voltak. Én református háttérből jövök, és szabadon választottam ezt a közösséget.

Üdv. Péter

2016. márc. 30. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!