Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valójában kik a Russelisták,...

Valójában kik a Russelisták, az Adventisták vagy a Mormonok?

Figyelt kérdés
Röviden ha kérhetném és köszönöm szépen!
2015. jún. 22. 23:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A Russelisták Jehova tanúi. Az Adventisták egy XIX. századi Krisztusváró mozgalom maradékának egyházakba szerveződött utódai. A Mormonok pedig Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza.

Ennél rövidebben nem tudom. :-)

Üdv. Péter

2015. jún. 22. 23:20
 2/12 anonim ***** válasza:
70%

a 3 külön dülön dolog bár az első kettő egy egész kicsit összefügg, sajnos nincs kidejezett rövid válasz

ha az érdekel, a legtöbb ember szerint a russeliták (jehova tanúi) és a mormonok szekta, az adventisták pedig határeset

2015. jún. 22. 23:24
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm Péternek is és a második válaszolónak is! :)

Azért lehetett volna egy kicsit hosszabban is :D de azért megértettem a választ.

Mégegyszer nagyon köszönöm!

Tehát Jehova Tanúi...oks :)

2015. jún. 22. 23:29
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Akkor kicsit hosszabban. Charles Taze Russel az 1870-es években egy bibliatanulmányozó csoportot hozott létre, majd 1874-ben kiadta a Zion Watch Tower (Sioni Őrtorony) folyóiratot. Russel követői kezdetben a Bibliakutatók nevet viselték, majd 1931-ben vették fel a Jehova Tanúi nevet. Sokan tévesen az adventistáktól eredeztetik ezt a felekezetet, de a valóságban csak a tanítások egy részének hasonlósága a közös pont, mely főleg a lélek halhatatlanságának kérdését öleli fel.

Az Adventisták a XIX. századi amerikai advent- vagy „millerita” mozgalomból fejlődött egyházak utódai. Az advent mozgalom ugyanis nem szűnt meg teljesen, de több csoportosulásra szakadt aszerint, miképpen magyarázták racionálisan és teológiailag Krisztus eljövetelének elmaradását, a nagy csalódást. A legnagyobb ma létező világszéles egyház a Hetednapi Adventista Egyház, amely Ellen Gould White prófétai munkásságának köszönheti a sikerét. White megerősítette Crosier és Edson szentélytanát és Joseph Bates szombatról való tanítását.

A mormonok is amerikai eredetű felekezet, mely szintén a XIX. században alapult. Abban különbözik az előző kettőtől, hogy nem a Bibliát tekinti kizárólagos Szentírásnak, hanem egy új kinyilatkoztatást Mormon könyvét, melyet Joseph Smith isteni segítséggel fordított le, és ami beszámolót ad az amerikai földrész őslakóiról. Hasonlóan a Bibliához, a könyve Krisztustól szóló tanításokat és kinyilatkoztatásokat tartalmaz. A mormon hívők ezt a könyvet szentírásnak tartják, valamint bizonyítéknak arra, hogy Joseph Smith Istentől elhívott igaz próféta. Nekem volt szerencsém hozzájutni egy ilyen könyvhöz, melyet a Biblia ismeretében és némi teológiai háttérrel elolvasva elég komikusnak találtam. Igen komoly időbeli hibákat tartalmaz, kb. 10 évet téved a jelenlegi pontos történelmi ismereteink alapján a 600 éves Jézus születését jelző próféciája, melyet a könyv elején találhatunk. Ezen túlmenően elég komikus arról olvasni, hogy Jézus elmagyarázza az amerikai őslakosoknak, hogy hogyan értette azt, amit az apostoloknak mondott az Újszövetségben... :-)

Hát ennyit kicsit hosszabban, ha bármi érdekel még szívesen válaszolok.

Üdv. Péter

2015. jún. 23. 00:00
 5/12 anonim ***** válasza:
47%
Péter, Mormon könyvét honnan lehet szerezni?
2015. jún. 23. 00:37
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

A mormonoktól...természetesen. Én is tőlük kaptam.

Üdv. Péter

2015. jún. 23. 00:52
 7/12 anonim ***** válasza:
47%
és őket hol lehet elérni és rávenni őket, hogy adjanak egyet?
2015. jún. 23. 01:03
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
Szektáról révén szó; jobban jársz, elkerülöd Őket.
2015. jún. 23. 02:11
 9/12 anonim ***** válasza:
25%

"Ezen túlmenően elég komikus arról olvasni, hogy Jézus elmagyarázza az amerikai őslakosoknak, hogy hogyan értette azt, amit az apostoloknak mondott az Újszövetségben."

Kedves Péter, az adventistákra is vonatkoztathatjuk ezt az Ellen White írások miatt. Rendben, hogy te viccesnek találod a mormonok könyvét, én viszont a prófétátok írásaival nem értek egyet.

2015. jún. 23. 08:46
 10/12 anonim ***** válasza:
ez a "ne is foglalkozz vele" hozzáállás annyira gáz... nem akarok csatlakozni csak elolvasni a könyvüket
2015. jún. 23. 11:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!