Adventisták, a paleolit táplálkozásról és a Lenkei vitaminokról mi a véleményetek?
Lenki Gábor vitaminkészítményei az egészség szempontjából jók?
Bár már a paleo az ilyesmit is támadja.
Mert én úgy tudom, hogy nem esztek húst.
Olvastam Loma Lindáról is.
Mások mégis meggyógyulnak a paleo étrend hatására.
Akkor csak nem lehet olyan rossz a hús.
Na és akkor a gabonafélék? Ti attól vagytok egészségesek vagy legalábbis a loma lindaiak mások meg attól betegek?
Valami itt nincs rendjén.
Mindenféle hír és információ áraszt el, de kinek hihetek.
Ha a tapasztalatot nézzük akkor a húsevők is élhetnek sokáig egészségesen !
Ha nem vagy adventista kérlek írd oda hova tartozol.
És ne hazudj mert Isten tiltja ! :-)
Mert a paleo és az adventista is magában és az étkezésében hisz. Teljesen mindegy, hogy mit eszel, az Isten nem gyenge, hogy a táplálkozásod egyetlen egy perccel is megrövidítse az életedet, ha Isten azt nem úgy akarja.
Amúgy nagyon jó a kérdésed! Miért is van az, hogy amit az egyik tilt, a másik támogat, és mindketten elvannak? Lehet, hogy Jézusnak volt igaza? :D
:DDD Bocs, nem azért nem hazudok mert valaki tiltja, hanem mert egy anonim oldalon hülyeség.
Ahogy ezek az összevissza diéták is. Nem meggyógyulni kell, hanem kiegyensúlyozottan táplálkozni, mozogni. Ez nem vallás kérdése, inkább keress meg egy dietetikust. Vitaminból sem a lenkét kell szedni azt kész, hanem azokat az időszaki és állandó vitaminokat, amikre a szervezetednek szüksége van.
Szia!
Nekem adventistaként egyikről sincs jó véleményem.
Ajánlom figyelmedbe Tóth Gábor ezzel kapcsolatos írásait, előadásait:
Üdv. Péter
Kezdem a végén, én a gyorsulva táguló világegyetemben hiszek.
Nem aszerint tartok egy vitamint jónak, vagy rossznak, hogy ki árulja, hanem az összetétele alapján. Nem lenne elég itt a hely, hogy ezt bővebben kifejtsem. Egy biztos a paleonak nincsenek ilyen kitételei, hogy kitől vegyél vitamint. Aki nem eszik húst egy csomó értékes fehérjéhez csak kínnal, keservvel jut hozzá. A növényi fehérjeforrások mint a hüvelyesek, főleg a szója az irritábilis bélszindróma előidézői. Ez alól az érlelt fermentálódott szójasajt (natto) üdítő kivétel, és még sok K2 vitamint is tartalmaz. Kicsi szépséghiba, hogy rendesen érleltet Japánban vehetsz. A ma kapható búza összetétele a 100 évvel ezelőtti búzától abban különbözik, hogy igen magas a glutén tartalma. A cöliákia a gluténérzékenység szélsőséges formája. Aki nem ilyen látványosan szenved a gluténtől, annak is gyulladások keletkeznek a szervezetében tőle. Így aztán aki elhagyja étkezéséből, civilizációs betegségektől is megszabadulhat. A paleo nem a húsevésről szól.
Egy adventista nem az étkezésében hisz, hanem a jó Istenben. A testét a Szentlélek templomának tekinti, amit a Teremtőjétől kapott, és ezért vigyáz rá ahogy csak tud. Amennyire tudja, a Bibliából veszi az egészségügyi alapelvekre nézve az útmutatást. A hús nem evése a teremtés könyvéből származik: "És monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül." (1Móz 1,29) Ez az alap. Természetesen tudjuk, hogy azóta az özönvíz után Isten megengedte bizonyos állatok húsának fogyasztását, de ma már az sem biztonságos az állattartás többféle anomáliája miatt. Persze tudjuk, hogy a növénytermesztésnek is megvannak a maga negatív oldalai, és ezeket igyekszünk is kiküszöbölni ahogy tőlünk telik (pl. megbízható ökogazdálkodásból beszerzett élelmiszerek stb.), a többit pedig a jó Istenre bízzuk! :)
Eddigi független kutatások bizonyítják, hogy az adventisták körében jóval kevesebb az életmódbeli megbetegedés (és itt nem csak a táplálkozás játszik szerepet), és egy 12 évig tartó vizsgálat bebizonyította, hogy az adventisták 10 évvel tovább élnek az átlagnál...
Egy adventista
Hogy fogyasszak bármit is ami búzából van ha már maga a búza a rossz.
Pontosabban a az elmúlt nagyjából 100 éveb olyan fajtákat nemesítettek amik az emésztés szempontjából nem kedvezőek.
A régebbi fajták jobbak voltak.
Egy vegyszeres zöldség mitől jobb, mint egy háztáji,bio csirke?
Még mindig nem értem, hogy miért van az, hogy a paleolitot követők meg tudnak gyógyulni azáltal, hogy elhagynak olyasmit amit az adventisták,vegák esznek.
Ez, hogy lehet?
Szia!
Megpróbálok tömören, lényegre törően válaszolni erre az összetett kérdéskörre.
Az egészségi állapotunk NEM CSAK A TÁPLÁLKOZÁSTÓL FÜGG! Több szegmensből tevődik össze. Egy gluténérzékenység hátterében nem csupán a túlzott gluténbevitel állhat. A mai orvoslás sajnos ezen a téren követi el a legtöbb hibát. Az emberi szervezetnek csak a saját szakterületéhez tartozó részét vizsgálja és gyógyítja, nem veszi figyelembe, azt a rengeteg kölcsönhatást, amelyek erősítik vagy gyengítik az adott terület működését. Az adventisták nem találták fel a spanyol viaszt! Az általuk követett ÉLETMÓD és étrend már több ezer éve le van írva, bárki számára hozzáférhető, egyszerű elvek gyakorlásából áll. Nyilvánvalóan, ha a szervezetünket nem terheljük más irányokból, akkor a támadott, vagy születéstől fogva gyengébb egységek több erőforráshoz jutnak, így egészséges maradhat az illető akkor is, amikor másokat már ledöntött lábáról a kór. Így tehát, ha valaki betartja az általános egészségügyi szabályokat életvitel szerűen, akkor nagyobb eséllyel áll ellen egy olyan problémának, amelyek másokat megbetegítenek.
Nagyon jól tudjuk, hogy a mai búza (de mondhatnám a mai zöldségeket, gyümölcsöket is) nem az, ami 100 évvel ezelőtt volt. Éppen ezért egy adventista táplálkozása nem ilyen egysíkú. A mai átlag ember szinte nem is tud elképzelni más péksüteményt vagy kenyérfélét, csak búzából, max. rozsból. Pedig rengeteg gabonaféle létezik, amelyek nincsenek úgy agyonnemesítve mint a búza. De búzából is létezik ősibb fajta, mint a jelenlegi, ez pedig a TÖNKÖLY. Mindenkinek ajánlom, sokkal kedvezőbb a szervezet számára az összetétele, több ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Aztán itt van a legősibb magyar gabonaféle a HAJDINA. Kalandozó elődeink is ezt fogyasztották, többek között ennek is köszönhették szívósságukat. Aztán itt van az egyetlen lúgos kémhatású gabonaféle a KÖLES. Rendkívül jó immunerősítő, és jó fegyver a csontritkulás ellen is. De mondhatnám a kevésbé túltenyésztett ZABOT vagy ÁRPÁT is. Ezeket akár önállóan vagy egymással elegyítve, különféle formában elkészítve, remek receptekkel kisegítve, ízletesen el lehet készíteni. Van tehát számtalan alternatíva, ha étrendről van szó, és nem szükséges a húshoz fordulni, mint pótlékhoz, ha meg tudjuk oldani egy kis plusz utánajárással, és kevéske gondolkodással is a problémát!
A vegyszeres zöldségről annyit, hogy még mindig nem olyan ártalmas, mint annak az állatnak a húsa, amelyik egész életén keresztül vegyszeres, gyógyszeres és hormontartalmú étkeken élt, aminek következtében több százszoros dózisban tartalmazza a növényvédelem során felhasznált vegyi anyagokat.
A bio csirke az más eset, de manapság egy átlag üzletben, vagy étteremben nemigen lehet ezekhez hozzájutni.
Ezért mi adventisták azt mondjuk, hogy amennyiben van más megoldás, akkor inkább maradjunk az Isten által eredetileg elrendelt étrenden, és a jó hatás garantáltan nem marad el!
Itt egy link, ahol találsz néhány olyan receptet is, amely kis ízelítőt ad az alternatív étrendből is:
Az adventisták nem szeretnék maguknak megtartani ezeket a fontos információkat, ezért szerte a világon előadásokat tartanak főzőkörökkel egybekötve, és rengeteg kiadványuk létezik ebben a témában.
Pl. a Biblia a helyes táplálkozásról c. könyv.
Egy hír a médiából: "2009-ben az Adventista Egyház egészségügyi vezetése a WHO genfi székházában világkonferenciát szervezett „Egészség és Életmód” címmel. A WHO 1948-as megalapítása óta ez volt az első egyházi szervezésű rendezvény, amelynek a WHO genfi székháza otthont adott." (forrás: www.adventista.hu)
Remélem, valamennyire kielégítő választ tudtam adni a kérdéseidre, ha nem írj bátran, szívesen segítek még több hivatkozással, vagy akár receptekkel is.
Üdv,
Csaba
Szervusz Csaba
Köszönöm, hogy felajánlottad, hogy írhatok neked.
Az egyik gondom, hogy a paleot elég jónak találom.
De ott még ezek az általad felsorolt gabonákat is ajánlott kerülni.
Én pl ha nem eszek húst éheseb vagyok. Erőteljesebb fizikai igénybevétel után jobb és tovább laktat. Ha pár napi nem vagy alig eszek húst,halat,tojást azt az éhséget úgy érzem hogy más nem csillapítja.
Tojást sem ehetnék ? Sajtot?
Időnként eszik a családunk hajdinát,kölest,gerslit.
Nagyon érdekel a téma és nagyon eltévedtem.
Nem tudom kinek hihetek.
Mindkét fél jókat mond és ír és mindkét fél egészséges.
Ott vannak a kék zónák. Csak a Loma Lindaiak nem esznek húst.
Van egy könyvem az adventistáktól ami a táplálkozásra vonatkozik!:-)Elég vékony. :-( Boldog Új Évet !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!