Adventisták, a paleolit táplálkozásról és a Lenkei vitaminokról mi a véleményetek?
Lenki Gábor vitaminkészítményei az egészség szempontjából jók?
Bár már a paleo az ilyesmit is támadja.
Mert én úgy tudom, hogy nem esztek húst.
Olvastam Loma Lindáról is.
Mások mégis meggyógyulnak a paleo étrend hatására.
Akkor csak nem lehet olyan rossz a hús.
Na és akkor a gabonafélék? Ti attól vagytok egészségesek vagy legalábbis a loma lindaiak mások meg attól betegek?
Valami itt nincs rendjén.
Mindenféle hír és információ áraszt el, de kinek hihetek.
Ha a tapasztalatot nézzük akkor a húsevők is élhetnek sokáig egészségesen !
Ha nem vagy adventista kérlek írd oda hova tartozol.
És ne hazudj mert Isten tiltja ! :-)
Rm 14,2
Némely ember azt hiszi, hogy mindent megehetik; a hitben erőtelen pedig zöldséget eszik.
A folytatás:
Rm 14,3-4
"Aki eszik, ne vesse meg azt, aki nem eszik; és aki nem eszik, ne kárhoztassa azt, aki eszik. Mert az Isten befogadta őt. Te kicsoda vagy, hogy kárhoztatod a más szolgáját? Az ő tulajdon urának áll vagy esik. De meg fog állani, mert az Úr által képes, hogy megálljon."
Kedves Kérdező!
Örülök, hogy írtál! Hamarosan válaszolni fogok a kérdéseidre!
Addig is: Boldog Új Évet! :-)
Üdv,
Csaba
Szia!
Nos, ahogy ígértem válaszolok a feltett kérdésedre.
Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy minél többet megtudjak a paleolit illetve paleo-ketogén étrendről. Igyekeztem tárgyilagosan, és nyitottan hozzáállni a témához, mint egy valószínűsíthető gyógyító diéta lehetőségéhez. Gondolataimat a következőkben összegzem:
Paleolit, paleo-ketogén étrend:
1. Ezek az étrend javaslatok meglehetősen újak, sok és hosszú idejű tapasztalat még nem áll rendelkezésre, messzemenő következtetések levonására.
2. Egyik hazai terjesztője igen szélsőséges étrend-javaslatokat ad, és az általa kezelt betegek visszajelzései is meglehetősen negatívak, nemcsak módszereire nézve, hanem emberi magatartása tekintetében is.
3. Az orvostudomány mereven visszautasítja, sőt helyenként károsnak találja. Olyan állításokat is tesz, aminek az ellenkezője is igazolható. "A legáltalánosabb kritika, hogy nem igaz, miszerint az ember nem alkalmazkodott volna a keményítő megemésztésére és a laktóz tolerálására. Igaz, a laktáz enzim előállítását kódoló gén meglétének aránya a lakosság körében népenként eltérő, és kevesebb, mint ötezer éves múltra tekint vissza." (Forrás: Wikipédia)
4. Olyan étkezést szeretne megvalósítani, amit valójában nem is ismerünk, t.i. az ősember feltételezett táplálkozását, és ehhez a jelen kori természeti népek táplálkozási szokásait hívja segítségül.
5. A sok hús fogyasztását javasló étrend nem veszi figyelembe a mai állattartás anomáliáit, a hústermékek jelentős gyógyszer, növényvédő szer, hormon, és az emberre is veszélyes fertőző ágensek jelenlétét.
6. A paleolit étrend nem számol azzal sem, hogy ma már nem élünk olyan körülmények között, és nem folytatunk olyan életformát, mint őskori elődeink, ami jelentősen befolyásolja az étrend kialakítását.
7. Nem veszi figyelembe, hogy a szervezet egészsége nem csupán a táplálkozáson múlik, hanem más összetevői is vannak.
8. Evolúciós alapokon nyugszik, amely elmélet egyre tarthatatlanabb, és tudományos körökben sem egyértelmű a megítélése.
9. Létjogosultsága lehet viszont diétás jelleggel olyan krónikus esetekben, amikor a gabonafélék tehetők felelőssé a betegség kialakulásában, és fenntartásában.
10. Pozitívuma: Felismerte, hogy nagyon sok mai kórképet az u.n. civilizációs ártalmak okozzák, és ezért minél természetesebben kell táplálkoznunk.
A Hetednapi Adventista Egyház által gyakorolt és javasolt életmód:
1. Az embert komplex testi-lelki lényként kezeli és gyógyítja.
2. Nem csak a táplálkozás megváltoztatásában, hanem az egész életmód gyökeres átformálásában, minél inkább a természetes felé való orientálásában látja a megoldást.
3. Figyelembe veszi a jelenlegi speciális életkörülményeket, melyek nem, vagy igen nehezen változtathatók meg, ennélfogva a táplálkozást is ehhez igazítja az elfogadható keretek között.
4. Hatalmas vizsgálati anyaggal és tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, már többször bizonyított.
5. A világ vezető államai és egészségügyi szervezetei is elismerik és támogatják ezen egészségügyi elvek elterjesztését.
6. A Hetednapi Adventista Egyház kaliforniai egészségügyi központjának körzete egyike a világ azon 5 kék zónájának, ahol az életkor eléri vagy meg is haladja a 100 évet.
7. Több ezer éves könyvre támaszkodik az egészségügyi alapelveket illetően, amely hitelességét illetően többször vizsgált, és megbízható forrás.
8. Nem feltételezésekre épít a régi korok emberének szokásait, táplálkozását illetően, hanem korabeli irodalmi forrásra.
Természetesen ezek után mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mit követ. Számomra nem kérdés...
Hozzá tenném még azt, hogy mivel nem vagyunk egyformák, nem vagyunk ugyanabban az élethelyzetben, és nem élünk ugyanolyan körülmények között, mindig az adott egyén állapota, körülményei, egyéni érzékenysége dönti el, hogy mi a számára a legmegfelelőbb.
Kb 20 éve vagyok vegetáriánus. Eleinte teljesen vega étrenden éltem, vagyis tejterméket és tojást sem fogyasztottam. Amikor azonban huzamosabb ideig energiahiányt és fáradékonyságot tapasztaltam, áttértem a lakto-ovo vegetáriánus étrendre. A tojás általam ismert háztáji gazdaságból származik, a tejtermék inkább a joghurt, és némi keménysajt, tejet semmiképpen, csak növényi tejeket fogyasztok. Az én helyzetem kicsit speciális, mivel eléggé sovány testalkatú vagyok születésemtől fogva, a túl gyors az anyagcserémnek köszönhetően, ezért nagyon ritkán kis darab tiszta húst is elfogyasztok. Sok ismerősömnek ez utóbbira nincs szüksége, mivel az ő szervezetük jól hasznosítja a növényekből felvett tápanyagokat. A hamar jelentkező éhségérzetet úgy tudom kompenzálni, hogy többször eszek keveset. Nekem ez vált be, így tudja az emésztőrendszerem megfelelően feldolgozni a táplálékot, de nem biztos, hogy ez mindenkinek jó. Lassúbb anyagcserével rendelkezőknek ki kell várniuk a megfelelő emésztési időt, mert egyébként erjedés lesz a következménye, főleg, ha egyszerre sokat fogyasztanak. Ezzel el is mondtam az én álláspontomat a témával kapcsolatban, ami nem csak az enyém, hanem közösségünk azon tagjaié is, akik nem szélsőségesen kezelik ezt a kérdést.
A lényeg tehát, hogy mindig okosan, gondolkodva kell cselekedni, és mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia a megfelelő keretek között, hogy neki mi a jó.
Hadd mutassam még be címszavakban az adventisták által tanított 8 egészségügyi alapelvet (Bővebb leírás a lenti linken található.): 1.Táplálkozás, 2.Testmozgás 3.Víz külső és belső használata 4.Elegendő napfény 5.Mértékletesség 6.Elegendő és tiszta levegő 7.Megfelelő pihenés 8.Bizalom Istenben
Ezek együttesen fejtik ki jótékony hatásukat, és elég egyszerűek ahhoz, hogy bárki alkalmazza különösebb anyagi ráfordítás nélkül.
Még egy adalék: Az adventistáknál nem pusztán a testi egészség megőrzése a lényeg, hanem sokkal inkább a mentális egészségé, amit nagyban befolyásol az elfogyasztott táplálék ill. az elfogyasztás mikéntje is. A mindig friss és éles gondolkodáshoz, a lelki élet tisztán tartásához, a Teremtővel való kapcsolat ápolásához sokkal megfelelőbb a vegetáriánus táplálkozás. Ezt többen tanúsíthatjuk... :)
Végezetül néhány olvasnivaló:
1.) "Életmód változtatás hétről hétre" (Melyben megtalálod az egészség 8 alapelvének leírását is.)
Interneten is elérthető itt: [link]
2.) Egy alapkönyv: "Hogyan étkezzünk?" (Ez elég vastag :) )
3.) Az adventisták saját táplálkozásukról: [link]
4.) Egy táplálkozási tanácsadó könyve: [link]
5.) Ez pedig a legvastagabb :) : Dr. Neil Nedley: "Döntő bizonyíték" [link]
Remélem, tudtam segíteni!
Üdv,
Csaba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!