Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ebben az évben dátum szerint...

Ebben az évben dátum szerint melyik napon kezdődik az orthodox nagyböjt és meddig tart?

Figyelt kérdés

2016. febr. 14. 16:19
 1/3 anonim ***** válasza:

Március 6. Húshagyó vasárnap, másnap hétfőtől már nem szabad húsféléket enni. Ez még nem a böjt, ez csak a bemelegítés.

Március 13. Sajthagyó/Vajhagyó vasárnap. Másnap hétfőtől kezdődik az igazi böjt, ekkortól nem szabad már tejterméket és tojást sem enni, és nem szabad étolajat sem használni a főzéshez

Szombaton és vasárnap annyi a könnyítés, hogy étolajat szabad használni a főzéshez, és mértékkel alkoholt is szabad fogyasztani.

Halat a két nagyböjtre eső ünnepen szabad enni, az Örömhírvétel ünnepén (április 7.) és Virágvasárnap (idén április 24.). Tejterméket és tojást ilyenkor sem szabad enni, de az olaj használata és alkohol fogyasztása megengedett.

Nagypénteken és Nagyszombaton (április 29-30) szigorú böjt van, csak kenyér és víz, vagy egyáltalán semmi.

Május 1. Húsvétvasárnap. A liturgia után szentelik a "pászkát". A háziasszonyok díszes kosarakban viszik a hímestojást, sonkát, húsvéti kalácsot, vörösbort (ez mindig van a kosárban) meg ki mit gondol még, körözöttet, töltött csirkét, süteményt. Ebből a szentelt ételből szabad legelőször nem böjtöset is enni.

2016. febr. 14. 16:58
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

úgy tudom az étolaj használata a nem-szerzeteseknek mindig megengedett, legalábbis a görögöknél, a tiltás elvileg a borra terjed csak ki, ennek most nem részletezem a történelmi okait, úgy is csak a pontosság kedvéért írtam le, a berúgás amúgy sem egy böjti hangulatú dolog, én pl böjtben nem iszom alkoholt egyáltalán

mindent szabad enni ami nem gerinces, nem vagyok benne biztos, hogy az ókorban is így határozták e meg, de egyszerűség kedvéért manapság ehetsz mindent ami nem gerinces

mondanám ,hogy sáskára, vöröscsótányra, rákra, polipra, tintahalra, kagylóra fel, de a böjt egyik fontos szempontja, hogy a megtakarított pénzt jótékonykodásra szánd, viszont a nem gerinces álatok Mo-n elég drágák, szóval vagy tényleg vegán ételeket kell enni vagy leköltözni a mediterránumba valahova, ahol viszont olcsón hozzá lehet ezekhez jutni

2016. febr. 14. 17:44
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2016. febr. 14. 19:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!