Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nisszan 14. mi ez a dátum, és...

Nisszan 14. mi ez a dátum, és hol fordul elő a bibliában?

Figyelt kérdés
2014. okt. 24. 14:12
 1/6 anonim ***** válasza:

Ószövetség:

A pászka vagy kovásztalan kenyerek ünnepe a sínai-hegyi törvény adása előtt rendeltetett, hogy az Egyiptomból való kivonulásról ünnepélyesen megemlékezzenek. Niszán hó 14-én kezdődött, és egy hétig tartott (3Móz 23,5-8).

Minden izráelita férfinak részt kellett vennie rajta (5Móz 16,16).

Újszövetség: János evangéliuma Niszán 14-ére teszi Jézus kereszthalálát, de Máté, Márk és Lukács 15-ére.

2014. okt. 24. 14:45
 2/6 szabolcs1988 ***** válasza:
Kedves előző válaszoló, miért gondolod azt hogy egyes Evangélium írók niszán 15-re teszik Jézus halálát?
2014. okt. 24. 15:20
 3/6 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Több helyen is olvastam, hogy a szinoptikus evangéliumok teszik 15-re, és János 14-re.

De azt is olvastam, hogy évszázados hitvita tárgyát képezi a dátum, ezért ebben nem szeretnék állást foglalni abban, hogy kinek van igaza.

2014. okt. 24. 15:50
 4/6 A kérdező kommentje:
azt hallottam, hogy az özönvíz, a 10. csapás, és Jézus halála is nisszan 14.-én volt. hol tudok ennek utánnanézni a bibliában? pontos bibliavers érdekelne. köszi.
2014. okt. 24. 16:28
 5/6 munyamunya ***** válasza:

Az özönvíz biztosan nem ekkor kezdődött, hiszen a Niszán-nak nevezett hónap az év első hónapja, a vizek pedig a második hónapban indultak el:

""Noé életének hatszázadik esztendejében, a második hónapban, e hónap tizenhetedik napján, felfakadának ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyilatkozának. "" (1Móz.7:11)

A Felkent Jézus halála valóban az első hónap 14. napjára esett, hiszen ő a mi páskabárányunk, ezáltal teljesítette be az első tavaszi ünnep jelképes értelmét. Így tehát a héberek egyiptomi fogsága idején az utolsó csapás, az elsőszülöttek halála, ezt kiváltandó pedig a páskabárány leölése is ezen a napon volt.

2014. okt. 26. 12:17
 6/6 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Már előttem megírták a választ, csak hozzátenném még:

i. e. 1513-ban történt, nagyjából a tavaszi nap-éj egyenlőség idején, a zsidó naptár szerinti abib hónapban, melyet később niszánnak neveztek el.(Ezt a zsidó hónapot a száműzetés után nevezték niszánnak) a többi itt van: (2Móz 12:3–7, 22, 23).

A 14. napon megtartott ünnepet egy hétnapos ünneplés követte. A pászkát niszán 14-én ünnepelték, de olykor ezzel a névvel utaltak az egész nyolcnapos ünnepre is (2Móz 12:14–17; Luk 22:1; Ján 18:28; 19:14). A pászka egyike volt azoknak a meghatározott ünnepeknek, melyeket a zsidóknak évente kellett megtartaniuk (2Krón 8:13).

A keresztényeknek is fontos ez a dátum. A Lukács 22:19-ben Jézus szavait olvashatod, ahol parancsba adja a követőinek, hogy "Ezentúl ezt cselekedjétek a rólam való megemlékezésül."

Pál apostol elmondja, hogyan kell erről megemlékezni az 1Korintus 11:23–25-ben.

2014. nov. 4. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!