El tudod mondani a "hiszek egy"-et? Ha álmodból fölébresztenek.
Az ismétlődéses imádság nem bűn, Jézus is csinálta:
Mt 26,44
Erre otthagyta őket, újra elment, és harmadszor is ugyanazokkal a szavakkal imádkozott.
Beidézhetnék ide az Eddából egy óizlandi nyelvű szöveget, ami megfelel kb. a hiszekegynek, de nem teszem, mert úgysem értené itt senki rajtam kívül.
De át is fogalmazhatom a keresztény hiszekegyet is az én vallásomra:
Hiszek sok Istenben,
Odinban, az atyában,
A bölcsesség kútjában,
Az Világfában,
Az Ázok és Vánok teremtőjében.
Hiszek a Ragnarökben,
Baldr visszatérésében,
Az istenek halálában,
...
Inkább nem folytatom, mert a végén még szívrohamot kaptok.
nem tudnám elmondani, se akkor se máskor, mivel nem vagyok vallásos, talán egyszer ha hallottam életemben.
a vallás az életemben nem játszik szerepet, nem kaptam ilyen irányú nevelést, tanítást, szüleim elve az volt, hogy döntsem el én miben akarok hinni, ezért nem is hangoltak ellene. Egyébként az egész dolog közömbös addig amíg nem akarnak megtéríteni.
köszönöm a sok választ. nagyon sokszínű, hogy kinek mit jelent a vallás, még akkor is ha valakinek elvileg "semmit", annak is van véleménye róla.
Akkor leírom, hogy nekem mit jelent:
Sokáig ateistának mondtam magam. Azt vallottam, ( mint talán a második válaszoló írta) hogy tisztelem a keresztény értékrendet, aszerint élek, de mint szintén racionális, természettudományokkal foglalkozó ember, úgymond "hülyeségnek" tartottam. szintén nagy igazság van abban, hogy mára a kultúránk része, így semmiképpen sem tartottam volna jónak porbadönteni csak azért mert én nem hiszek benne.
tehát kb. ezzel a hozzáállással éltem az életem kb. 27 éves koromig. de társult ehhez a vallásos emberek tisztelete is. kellemetlenül éreztem magam, ha mégis arra került a sor, hogy templomba mentem (pl. keresztelő, esküvő alkalmából) és mondanom kellett olyan imákat, amik nem szívből jönnek. nem akartam hazug lenni, mert tudtam, hogy a körülöttem lévők esetleg szívből mondják... valahogy nem éreztem helyesnek.
a nagy vízválasztó az esküvőm volt. párom egyházi esküvőt szeretett volna. a fent leírt okokból, én nem. a kedvéért belementem, legyen. (ő hívő ember)
ha már így történt, félretettem a lelkiismeret furdalásom (hogy megint hazudnom kell) és úgy döntöttem, foglalkozni fogok a vallással, a bibliával. igaz, hit nélkül - gondoltam. de mégis csak az alap műveltség része ez is.
sokat köszönhetek a lelkésznek aki összeadott minket és a felkészítő órákat tartotta.
az a meggyőződésem volt, hogy hasonló racionálisan gondolkodó ember, mint én is. pl. nem akarta megmagyarázni, hogy pl. Krisztus csodatételei valóban megtörténtek. megtörténtek, csak nem szó szerint. most is van, hogy halálos beteg meggyógyult, de ezt mondjuk, ez az orvostudomány műve. akkoriban az emberek még nem tudtak olyan sokat, mint mi. így ezeket a dolgokat sokszor csodaként élték meg. és az is, akkor is, ha van rá magyarázat.
szóval nagyon szimpatikusak voltak a lelkész beszédei és rájöttem:
a biblia, a vallás eszköz:
hogy tudjad, hogyan kell a jó úton haladni
hogy mérlegeld saját magad viselkedését, ez nagyon hasznos
hogy tudjad, ha valami rossz történik veled, annak biztos oka van, mert formálni fog téged
ott vannak a misék: a vasárnapi mise lehetőség arra, hogy az emberek közösségben legyenek.
ott van a lelkész: aki, mint egy pszichológus :) is működik, bármit megkérdezhetsz tőle. és oda is fog jönni magától, megkérdezi, hogy hogy vagy.
elkezdetem olvasni a bibliát: miközben olvasom, nyugalom száll rám, megtanít félretenni a problémákat. (ugyanez igaz a vasárnapi misére is)
összességében: hiszek Istenben és hittem is, csak nem tudtam felvállalni a "saját Istenem", mert attól féltem, ha Istent nem tudom elképzelni "egy bácsiként, aki a felhők közt ül", akkor már nem is létezik.
és el tudom mondani a hiszek egy-et. :) igaz, ez csak formaság. de kellenek ezek a formaságok is. szerintem megható, ahogy a gyülekezet megvallja együtt a hitét ily módon. mint ahogy azt is meghatónak tartom, amikor valamilyen jeles eseménykor a magyarság a himnuszt énekli. ez ehhez hasonlatos.
remélem megértettétek a mondanivalóm lényegét
egy egész misét eltudnék mondani. (: nah joo túlzás persze. nekem nagyon fontos a vallás. nyolcadikos vagyok és most fogok bérmálkozni ha minden jól megy, vasárnaponként mindig megyek misére, most ugye Húsvét miatt ott vagyok a nagycsütörtöki, a mai nagypénteki , nagyszombati és a vasárnapi misén is. nálunk a ministránsok húsvétkor és karácsonykor mindig előadnak egy misztériumi játékot (vagy hogy kell mondani), és így a kicsik is jobban megértik, nem csak a hittanórán hallják a könyvből, hanem esetleg visszatudnak gondolni h xy volt Mária és ezt és ezt mondta stb.
az Isten fontos, hisz akkor is szeret minket, ha elfeledkezünk róla. (:
minden jót. (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!