Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen név szerepel ebben a...

Milyen név szerepel ebben a példában? Jahve vagy jehova?

Figyelt kérdés

Egy tanú másolta be ezt, én szerintem a Jahve név áll ott, szerinte a 15.században kreált jehova szó. Idézem:

"Egy név, melyet még mindig tisztelnek

Szoleb nem az egyedüli helység Núbiában, ahol Jahve neve megjelenik az egyiptomi hieroglif írásokban. Valószínűleg a szolebi lista másolatai láthatók még II. Ramszesz templomaiban is, melyek Amara nyugati részén és Aksában találhatók. Úgy tűnik, hogy az amarai felsorolásban a „Jahve a saszu földön” kifejezést jelölő hieroglifa olyan hieroglifákhoz hasonlít, melyek más saszu területekre utalnak, feltételezhetően Szeirre és Lábánra. A Biblia ezeket a területeket Dél-Palesztinával, Edommal és a Sínai-pusztával hozza összefüggésbe

Ezeken a területeken gyakran megfordultak olyan emberek, akik ismerték és imádták Jehovát azelőtt, és azután is, hogy az izraeliták Egyiptomban tartózkodtak

Vajon, miért vésték Jehovának, a Biblia Istenének a nevét egy pogány egyiptomi templom oszlopára?

/Amon-Ré templomának a romjai (Szoleb, Szudán)/

[Kép forrásának jelzése Asian and Middle Eastern Division/The New York Public Library/Astor, Lenox and Tilden Foundations"

2016. febr. 5. 10:23
1 2 3
 21/23 Kiss Éva Judit ***** válasza:

Tudod mit! Véletlenül bekerült a "s" betű.

Most viszont befejezem a buta, értelmetlen vitatkozást, mert a leírt szavakból nem értesz úgy sem.

Nem a Jehosua, vagy Jehoua, vagy Yehóa(Awabakál nyelv) vagy Jihova Bagotu nyelv), vagy Jehofah (Joruba nyelv) leírásának a hogyanja a fontos, vagy az, hogy én elgépeltem-e, azaz hibáztam-e vagy sem, hanem az, hogy ott legyen a Bibliában a tetragram, ahova Jehova, aki ihlette az írást akarta, hogy legyen, és nem egy másik szó álljon helyette.

Látod, ez ilyen egyszerű. Kár volt neked ennél többet írni, mert a disznók elé gyöngyöt vetni...... Én vagyok a hülye, hogy minek válaszoltam már legelőször, láthattam volna, hogy olyan távol vagy az isteni gondolkodástól, mint napnyugat a napkelettől. ;-) Sose fognak találkozni, és Te sem fogod sose megérteni, mert hiányzik az alázat a tanuláshoz.

2016. febr. 16. 06:51
 22/23 Alex Fly ***** válasza:

"ott legyen a Bibliában a tetragram, ahova Jehova, aki ihlette az írást akarta, hogy legyen, és nem egy másik szó álljon helyette." -rendben. Legyen a tertragrammaton és helyette ne a jehova szó. Így értetted?

A Jehosuába meg nem véletlenül került bele az a betű...

A Jehosua nevet jobban ismeri mindenki a rövidebb alakjában: Jesua. Avagy magyarra fordítva Jézus. Úgy látszik, egyes egzotikus nyelvet beszélő népek már régen rájöttek arra, amire egyes, magukat bibliakutatónak nevező alakok nem voltak képesek.

2016. febr. 16. 11:26
 23/23 Kiss Éva Judit ***** válasza:

Szerintem ez alapos belemagyarázás. Úgy tapasztalom ez hasonló, mint ahogyan sokan azt sem sejtik, tudják, hogy a keresztény szónak semmi köze a kereszthez, bár nagyon hasonló. Mint tudjuk, a keresztény azt jelenti: krisztuskövető. Így ezen vitát a szavakon bezártnak tekintem, és azért írok privátban, mert itt nem szeretném a "mi" párbeszédünket tovább folytatni. Ha így nem megy akkor köszönöm, hogy ilyen sok infoval elláttál, de nem találom értelmét a további hirdetésnek, mert ezzel csak egyre előbbre kerül a "másik" oldal. Azaz, akik inognak, hogy a Bibliát elkezdjék tanulmányozni, azok ilyen logikusnak tűnő bejegyzésekkel hamar meggyőzhetők amit a Jehosua és Jesua nevekről írtál. Nem látják át a teljes képet amit a Biblia mutat, nincs isteni gondolkodásuk, és a szent szellem sem segíti őket a megértésben. Azonban azt elhinni amit írtál, bizonyosan sokkal kényelmesebb, mint hetente több órát azzal foglalatoskodni, hogy megszerezzük a kellő és pontos ismeretet Istenről a szavából, hogy tegyük az akaratát, és, hogy átformáljuk a gondolkodásunkat a világi énközpontúságról a hívő szolgasorsra. Ahogyan ezt Jézus is megfogalmazta amikor megmosta tanítványainak a lábát:

János 13:15 "Mert elétek adtam a példát, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. 16 Bizony, bizony mondom nektek, nem nagyobb a rabszolga az uránál, és a küldött sem nagyobb annál, aki küldte őt. 17 Ha tudjátok ezeket, boldogok vagytok, ha meg is teszitek."

2016. febr. 17. 06:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!