Milyen név szerepel ebben a példában? Jahve vagy jehova?
Egy tanú másolta be ezt, én szerintem a Jahve név áll ott, szerinte a 15.században kreált jehova szó. Idézem:
"Egy név, melyet még mindig tisztelnek
Szoleb nem az egyedüli helység Núbiában, ahol Jahve neve megjelenik az egyiptomi hieroglif írásokban. Valószínűleg a szolebi lista másolatai láthatók még II. Ramszesz templomaiban is, melyek Amara nyugati részén és Aksában találhatók. Úgy tűnik, hogy az amarai felsorolásban a „Jahve a saszu földön” kifejezést jelölő hieroglifa olyan hieroglifákhoz hasonlít, melyek más saszu területekre utalnak, feltételezhetően Szeirre és Lábánra. A Biblia ezeket a területeket Dél-Palesztinával, Edommal és a Sínai-pusztával hozza összefüggésbe
Ezeken a területeken gyakran megfordultak olyan emberek, akik ismerték és imádták Jehovát azelőtt, és azután is, hogy az izraeliták Egyiptomban tartózkodtak
Vajon, miért vésték Jehovának, a Biblia Istenének a nevét egy pogány egyiptomi templom oszlopára?
/Amon-Ré templomának a romjai (Szoleb, Szudán)/
[Kép forrásának jelzése Asian and Middle Eastern Division/The New York Public Library/Astor, Lenox and Tilden Foundations"
Tudod mit! Véletlenül bekerült a "s" betű.
Most viszont befejezem a buta, értelmetlen vitatkozást, mert a leírt szavakból nem értesz úgy sem.
Nem a Jehosua, vagy Jehoua, vagy Yehóa(Awabakál nyelv) vagy Jihova Bagotu nyelv), vagy Jehofah (Joruba nyelv) leírásának a hogyanja a fontos, vagy az, hogy én elgépeltem-e, azaz hibáztam-e vagy sem, hanem az, hogy ott legyen a Bibliában a tetragram, ahova Jehova, aki ihlette az írást akarta, hogy legyen, és nem egy másik szó álljon helyette.
Látod, ez ilyen egyszerű. Kár volt neked ennél többet írni, mert a disznók elé gyöngyöt vetni...... Én vagyok a hülye, hogy minek válaszoltam már legelőször, láthattam volna, hogy olyan távol vagy az isteni gondolkodástól, mint napnyugat a napkelettől. ;-) Sose fognak találkozni, és Te sem fogod sose megérteni, mert hiányzik az alázat a tanuláshoz.
"ott legyen a Bibliában a tetragram, ahova Jehova, aki ihlette az írást akarta, hogy legyen, és nem egy másik szó álljon helyette." -rendben. Legyen a tertragrammaton és helyette ne a jehova szó. Így értetted?
A Jehosuába meg nem véletlenül került bele az a betű...
A Jehosua nevet jobban ismeri mindenki a rövidebb alakjában: Jesua. Avagy magyarra fordítva Jézus. Úgy látszik, egyes egzotikus nyelvet beszélő népek már régen rájöttek arra, amire egyes, magukat bibliakutatónak nevező alakok nem voltak képesek.
Szerintem ez alapos belemagyarázás. Úgy tapasztalom ez hasonló, mint ahogyan sokan azt sem sejtik, tudják, hogy a keresztény szónak semmi köze a kereszthez, bár nagyon hasonló. Mint tudjuk, a keresztény azt jelenti: krisztuskövető. Így ezen vitát a szavakon bezártnak tekintem, és azért írok privátban, mert itt nem szeretném a "mi" párbeszédünket tovább folytatni. Ha így nem megy akkor köszönöm, hogy ilyen sok infoval elláttál, de nem találom értelmét a további hirdetésnek, mert ezzel csak egyre előbbre kerül a "másik" oldal. Azaz, akik inognak, hogy a Bibliát elkezdjék tanulmányozni, azok ilyen logikusnak tűnő bejegyzésekkel hamar meggyőzhetők amit a Jehosua és Jesua nevekről írtál. Nem látják át a teljes képet amit a Biblia mutat, nincs isteni gondolkodásuk, és a szent szellem sem segíti őket a megértésben. Azonban azt elhinni amit írtál, bizonyosan sokkal kényelmesebb, mint hetente több órát azzal foglalatoskodni, hogy megszerezzük a kellő és pontos ismeretet Istenről a szavából, hogy tegyük az akaratát, és, hogy átformáljuk a gondolkodásunkat a világi énközpontúságról a hívő szolgasorsra. Ahogyan ezt Jézus is megfogalmazta amikor megmosta tanítványainak a lábát:
János 13:15 "Mert elétek adtam a példát, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. 16 Bizony, bizony mondom nektek, nem nagyobb a rabszolga az uránál, és a küldött sem nagyobb annál, aki küldte őt. 17 Ha tudjátok ezeket, boldogok vagytok, ha meg is teszitek."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!