Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen név szerepel ebben a...

Milyen név szerepel ebben a példában? Jahve vagy jehova?

Figyelt kérdés

Egy tanú másolta be ezt, én szerintem a Jahve név áll ott, szerinte a 15.században kreált jehova szó. Idézem:

"Egy név, melyet még mindig tisztelnek

Szoleb nem az egyedüli helység Núbiában, ahol Jahve neve megjelenik az egyiptomi hieroglif írásokban. Valószínűleg a szolebi lista másolatai láthatók még II. Ramszesz templomaiban is, melyek Amara nyugati részén és Aksában találhatók. Úgy tűnik, hogy az amarai felsorolásban a „Jahve a saszu földön” kifejezést jelölő hieroglifa olyan hieroglifákhoz hasonlít, melyek más saszu területekre utalnak, feltételezhetően Szeirre és Lábánra. A Biblia ezeket a területeket Dél-Palesztinával, Edommal és a Sínai-pusztával hozza összefüggésbe

Ezeken a területeken gyakran megfordultak olyan emberek, akik ismerték és imádták Jehovát azelőtt, és azután is, hogy az izraeliták Egyiptomban tartózkodtak

Vajon, miért vésték Jehovának, a Biblia Istenének a nevét egy pogány egyiptomi templom oszlopára?

/Amon-Ré templomának a romjai (Szoleb, Szudán)/

[Kép forrásának jelzése Asian and Middle Eastern Division/The New York Public Library/Astor, Lenox and Tilden Foundations"

2016. febr. 5. 10:23
1 2 3
 11/23 Kiss Éva Judit ***** válasza:
53%

# 9/10 részére

Ez a TI bálványozzátok megfogalmazás érdekelne, hogy hogyan is érted: Mi akik a Bibliával támasztjuk alá (teljes Bibliával!) minden állításunkat, ahogyan azt egy kereszténynek tennie kell? Nem értesz vele egyet? Ezt tesszük azért, mert valljuk, hogy - 2Timóteusz 3:16 A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, az igazságosságban való fegyelmezésre, 17 hogy az Isten embere teljesen alkalmas, minden jó cselekedetre hiánytalanul felkészített legyen.- alapján lehet csak Isten "embere" lenni. :-)

Igazság csak egyféle lehet, ha maga Isten, azt írja magáról - (Malakiás 2:6) „Mert én vagyok Jehova, én meg nem változom; (Ézsaiás 43:10) „Ti vagytok az én tanúim — ez Jehova kijelentése —, igen, szolgám, akit kiválasztottam, hogy ismerjetek és higgyetek bennem, és megértsétek, hogy én ugyanaz vagyok. Előttem Isten nem formáltatott, és utánam sem lett egy sem.

(Ézsaiás 46:4) Én öregkorotokig ugyanaz vagyok, és megőszülésetekig hordozom a terhet. Én cselekedni fogok, hogy vigyem és hordozzam a terhet, és menekvésről gondoskodjak.

(Jakab 1:17) Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, mert az égi világosság Atyjától jön alá, és őnála nincsen változás, nem fordul, mint az árnyék.

Akkor nem de felesleges az a TI? Békével jöttem, és szeretném, ha békések is maradnánk. A vitatkozás nem a kenyerünk, de ha a Bibliával úgy bizonyítod az állításodat, ami persze más mint a miénk, hogy az elfogadható, akkor megkövetem magam!

Most mennem kell, de ha lehet a "mi" párbeszédünket ne verjük nagy dobra, mert nem az csak vitákat generál.

2016. febr. 12. 08:39
 12/23 Kiss Éva Judit ***** válasza:
0%

8:11-nek

Már,hogy ne számítana kedves Kis Éva Judit hisz akár milyen szempontból is nézzük mégiscsak a Teremtőnkről van szó és nem egy emberről.

AJAJ! Tehát Te úgy gondolod, hogy így 6 ezer évvel a teremtést követően, Istennek az a fontos, hogy Jahvenak, Jehovának, Jeohuának, Jehosuának.... vagy tudom én még, hogy a több mint 2000 élő nyelvterületen hogyan ejtik ki?

Isten TÖKÉLETES és ezért szerintem egy olyan NÉV illeti meg ami minden nyelven ugyan az.

Aha! akkor ragaszkodjunk ahhoz, hogy az erzsébet, az Elizabett, vagy Erzsébet? Vagy Az István, az Sztefán,Sztefáno vagy Esztefán, vagy? Mit akarsz ezzel állítani?

Egy másik fontos dolog amit nem lenne szabad figyelmen kivűl hagyni az az, hogy a Mindenhatót nem lenne szabad bele "erőltetni" egy névbe, és főleg akkor nem, hogy tulajdonképpen nem is vagyunk biztosak abban, hogy hogyan is kell azt kiejteni.

Nos. Akkor innentől kezdve legyen a Te döntésedet, hogy hogyan ejted ki a napjaidban a neveket: magyarul, vagy héberül, vagy angolul, vagy németül vagy spanyolul. Ezen én nem szeretnék vitatkozni (meg máson sem) :-)

Nem vagyok ellene az isteni névnek ha az helyes, de így ebben a formában amelyben "TI" bálványozzátok...azért kétszer is meggondolnám. :) Isten jelenti ki ezt a nevet a Bibliában: Zsoltárok 83:19 (utolsó vers) Persze nem találod meg minden Bibliában, de a régebbi Károlikan még több helyen is benne van. Ha ehhez kérsz segítséget, utánajárok. Valamint azt se felejtsük el, hogy több magyar költő, író is használta a JEHOVA nevet, ebben a formában. Ezért ejtjük magyarországon így, vagy Jahvénak.

É

2016. febr. 12. 08:51
 13/23 anonim ***** válasza:

Tisztelt Kis Éva Judit!

Megkérdezhetem, hogy ki az a Jehosua?

Azt írod, hogy Istennek 6000 év távlatából már nem számít, hogy hogyan is ejtjük ki a nevét, igaz?

Megfordult már esetleg a kis kobakodban az a gondolat, hogy ha Isten akarata az lett volna, hogy használjuk a nevét azt nem engedte volna meg így feledésbe merülni?

Adott a négy betű, a JHWH és ebből aztán mindenki abban a formában rakta össze a nevet ahogy neki jól esett, és az emberek eldöntötték, hogy ez a helyes isteni név. :)

Én sem szeretnék ezzel kapcsolatban vitatkozni mert mindenkinek jogában áll dönteni, és olyan isteneket imádni és bálványozni amilyeneket csak akar.

2016. febr. 14. 00:13
 14/23 anonim ***** válasza:

"Megfordult már esetleg a kis kobakodban az a gondolat, hogy ha Isten akarata az lett volna, hogy használjuk a nevét azt nem engedte volna meg így feledésbe merülni?"

"Akkor tanakodtak egymással az Úrnak tisztelői, az Úr pedig figyelt és hallgatott, és egy emlékkönyv iraték őelőtte azoknak, akik félik az Urat és becsülik az ő nevét." (Malakiás 3:16)

Ebben benne van a válasz, miért engedte.

2016. febr. 14. 10:13
 15/23 Kiss Éva Judit ***** válasza:

#13/14;14/14

Kicsit tiszteletlenségnek tartom a "megfordult már a kis kobakodban" kérdést, de feltehetőleg még nagyon fiatal vagy, így ez nem számít.

"Megkérdezhetem, hogy ki az a Jehosua?"

Amikor ezt írtam Jehosua, a kiejtésre utaltam, hiszen mellette felsoroltam, néhány magyar név kiejtését, és ugyan azt a nevet külföldi fonetikus kiejtését is leírtam. A JHVH tetragramma pontos kiejtését nem tudjuk, mert az Óhéber és az arámi nyelv sem élő már. Azonban több ezer élő nyelv van, és ahogyan Magyarországon a Jehova és a Jahve is elfogadott, így más országok kiejtései is elfogadottak.

Az egy igaz Isten neve, amit a tteragrammával JHVH-val jelölünk a mai napig, de leírjuk a kiejtés szerint is. Jehova tanúinak van egy brilliáns füzete: Az isteni név címmel. érdemes megszerezni (esetleg a jw.library internetes oldalon kutatni és ott is rátalálsz.)

Azt írod, hogy Istennek 6000 év távlatából már nem számít, hogy hogyan is ejtjük ki a nevét, igaz?

Így is érthetjük, de nem ezt írtam. Nekem tök mindegy, hogy a Józsefet Joszefnek, mondják, az Évát Ívnek, az Istevánt Sztefánnak. A Bibliában a pontos név előfordulhat, hogy az adott helyi nyelv szerint alakjában nem teljesen egyezik amikor leírjuk, de mindenki tudja, hogy az Ív, EVE nem Suzanna, Vagy REbeca stb. Ezzel egyet értesz?

"Megfordult már esetleg a kis kobakodban az a gondolat, hogy ha Isten akarata az lett volna, hogy használjuk a nevét azt nem engedte volna meg így feledésbe merülni?"

Ó hogyne, szerinted miért került 7000-nél is többször a Bibliába leírásra Isten neve? Szerinted miért derült fény erre a súlyos zsidó hagyományon, emberi butaságon, vagy ki tudja min alapuló szokásra, hogy eltöröljük ezt a 7000-nél is több helyet és helyettesítjük teljesen más jelentésű szóval.

Na! Ez egy jó kérdés, tudsz rá válaszolni? Miért? Csak bibliai válasz lenne a fontos, ugyanis benne van a Bibliában.

Neked mit jelent az,, hogy összerakták a nevet a betűkből? Tudod, hogy a héberek a mai napig csak mássalhangzókat írnak, és meg kell tanulni, hogy mely magánhangzók kerülnek elé vagy mögé. Az óhéber is így működött. (a cinikussággal nem jutsz előbbre, de feleslegesen megbántasz vele embereket. Ez vitát szülhet, és egyetlen igaz tanú sem fog vitatkozni Veled)

Amúgy JHVH és nem JHWH.

"Akkor tanakodtak egymással az Úrnak tisztelői, az Úr pedig figyelt és hallgatott, és egy emlékkönyv iraték őelőtte azoknak, akik félik az Urat és becsülik az ő nevét." (Malakiás 3:16)

Milyen válasz van ebben?

2016. febr. 14. 14:38
 16/23 anonim ***** válasza:

:)Tisztelt hölgyem Kis Éva Judit önnek nagyon jól megy a terelés.

Engedje meg, hogy idézzem szavait;

"AJAJ! Tehát Te úgy gondolod, hogy így 6 ezer évvel a teremtést követően, Istennek az a fontos, hogy Jahvenak, Jehovának, Jeohuának, Jehosuának.... vagy tudom én még, hogy a több mint 2000 élő nyelvterületen hogyan ejtik ki? "(# 12/15 Időpont tegnapelőtt 08:51)

-Tehát most újra megkérdezném öntől,hogy ki az a Jehosua? :)

Köszönöm!

2016. febr. 14. 18:42
 17/23 anonim ***** válasza:

"Azt írod, hogy Istennek 6000 év távlatából már nem számít, hogy hogyan is ejtjük ki a nevét, igaz?"

Én ilyent nem mondtam hölgyem, ezt ön próbálja belemagyarázni a szövegembe, ami elég nem szép dolog.

Én pont az ellenkezőjét állítottam és továbbra is állítom, hogy igenis nagyon fontos lenne Isten nevének helyes kiejtése, ha azt tudnánk de az Atyának más a véleménye és az akarata erről.

Továbbá;

"Ó hogyne, szerinted miért került 7000-nél is többször a Bibliába leírásra Isten neve? Szerinted miért derült fény erre a súlyos zsidó hagyományon, emberi butaságon, vagy ki tudja min alapuló szokásra, hogy eltöröljük ezt a 7000-nél is több helyet és helyettesítjük teljesen más jelentésű szóval.

Na! Ez egy jó kérdés, tudsz rá válaszolni? Miért? Csak bibliai válasz lenne a fontos, ugyanis benne van a Bibliában. "

Bizony ez nagyon jó kérdés hölgyem :)

Ön be tudja nekem-ünk bizonyítani azt az állítását, hogy a "Jehova" megtalálható több mint 7000 x a ma ismert és ránk maradt kézíratokban?

Ha önnek ez sikerül hölgyem én már holnaptól felkeresem az első királyság termet és biblia tanulmányozást fogok kérni.

2016. febr. 14. 19:00
 18/23 anonim ***** válasza:

Bibliatanulmányozást azok kérjenek, akik szeretnének részt venni a mennyei Atya nevének megszentelésében, a kötözködők meg menjenek ahová akarnak.

"Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved," (Mt 6:9)

"Annak okáért ő általa /Jézus által/ vigyünk dicséretnek áldozatát mindenkor Isten elé, azaz az ő nevéről vallást tevő ajkaknak gyümölcsét." (Zsidók 13:15)

2016. febr. 14. 20:08
 19/23 Kiss Éva Judit ***** válasza:

Kezdjük az elején :-)

":)Tisztelt hölgyem Kis Éva Judit önnek nagyon jól megy a terelés. "

Ennyire nem kell oficiálisnak lenni, de nem rossz a megszólítás! :-)

""Engedje meg, hogy idézzem szavait;

"-Tehát most újra megkérdezném öntől,hogy ki az a Jehosua? :)

Köszönöm!"""

Miért a Jeouha ismerős volt, amit előtte írtam? :-)

Bocs, talán túl lőttem a célon a felsorolásokkal, amivel érzékeltetni szerettem volna, hogy a kiejtés nem annyira számít egy holt nyelv esetén - óhéber -, mint az, hogy tejesen kihagyták a beírását egyes Bibliákban. Még az is jobb lett volna, ha a JHVH-val helyettesítik, mint az Atya vagy Úr szóval.

(Itt áll kettő furább kiejtése a JHVH-nak: Olasz:Geova Japán: Ehobu)

Egyébként írják JHWH-nak is, nem csak JHVH-nak utánajártam. Ebben igazad van, elnézést kérek, hogy kijavítottalak.

Amit csak érdekességképpen írok még - nem elterelésnek, ugyanis nem szokásom - megpróbáltak egy pontozós technikát felállítani a magánhangzók pontos kiejtésére hajdanán, hogy mindenki számára világos legyen ne csak a "bennszülötteknek, de eddigre a hagyomány - Isten nevét a szádra hiába ne vedd - odáig fajult, hogy inkább ki sem ejtették, így feledésbe merült a pontos kiejtés, úgy ahogyan a másolásoknál a kivétele az eredeti szövegből.

""" "Azt írod, hogy Istennek 6000 év távlatából már nem számít, hogy hogyan is ejtjük ki a nevét, igaz?"

Én ilyent nem mondtam hölgyem, ezt ön próbálja belemagyarázni a szövegembe, ami elég nem szép dolog.

Én pont az ellenkezőjét állítottam és továbbra is állítom, hogy igenis nagyon fontos lenne Isten nevének helyes kiejtése, ha azt tudnánk de az Atyának más a véleménye és az akarata erről."""

Ezt ne ragozzuk, én ezt azért írtam így le, mert akkor elértettem azt a kijelentést, hogy ha úgy sem tudjuk hogyan kell kiejteni a JHVH-t akkor miért nem állhat akár az Úr, vagy az Atya. Ha elértettem, elnézést. belemagyarázni egyáltalán nem áll szándékomban semmibe semmit, ha nem értek valamit megkérdezem, vagy ha félreértem elnézést kérek, Nekem ez nem esik nehezemre.

"Ön be tudja nekem-ünk bizonyítani azt az állítását, hogy a "Jehova" megtalálható több mint 7000 x a ma ismert és ránk maradt kézíratokban?

Ha önnek ez sikerül hölgyem én már holnaptól felkeresem az első királyság termet és biblia tanulmányozást fogok kérni."

Nyugodtan indulhat! :-) Igaz, bebocsátást kell kérni a Vatikán könyvtárának abba a részébe ahol őrzik ezeket a kéziratokat, de ebben én nem tudok a segítségére lenni. A Biblia önmagát magyarázza, és én igyekszem az állításokat az összes bibliai gondolattal összevetve vizsgálni és megérteni - nehogy ellentétes legyen az egyik állítás a másikkal - így nem egyszer megbizonyosodtam arról, hogy amit a tanúk tanítanak, az az igazság. Ráadásul annyi igazság nem is lehet, amennyit az egyetem egyházatyák állítanak.

Örülök a beszélgetésnek, de a szándékos provokálást elutasítom, és válaszolni így azokra nem fogok. A vita csak újabb vitát szül, és nem akarok vitába bocsátkozni senki olyannal, aki nem a Bibliát tartja etalonnak, hanem a hagyományokat, amik sok esetben hamis tanításon alapulnak.

A legelső magyar fordítás a szent Jeromos féle fordításból van, amit Károli fordított magyarra. Abban is több helyen benne van az isteni név, így a Zsoltárok 83:19-ben a legtöbb Bibliában még most is. Tehát tudnunk illene, hogy ez az isteni név, ha Jézus is az isteni név megismerésén "dolgozott"

János 17:26 "És megismertettem ő velök a te nevedet, és megismertetem; hogy az a szeretet legyen ő bennök, amellyel engem szerettél, és én is ő bennök legyek.", akkor ez nem véletlen Jézus után így majd'2000 évvel sem :-)

Szóval, ha gondolod, hogy ezen még érdemes tovább ötletelgetni, akkor azt mással tedd meg. Nekem bizonyított, hogy azon a 7216 helyen, ahol a 2013-ban kiadott angol nyelvű revidiált Bibliában ott áll a tetragram, az azért áll ott, mert a meglévő kéziratokban -másolatokban - szintén a tetragram áll, és nem az Úr vagy az Atya, vagy egyéb név, cím.

Ebben a témában nem hiszem, hogy többet tudnék írni számodra.

2016. febr. 15. 15:35
 20/23 anonim ***** válasza:

Tisztelt hölgyem: :)

Akkor ki is az a "Jehosua"?

2016. febr. 15. 19:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!