Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus vajon használta az...

Jézus vajon használta az isteni nevet (Jahve)?

Figyelt kérdés

Most olvastam egy folyóiratban, hogy Jézus "GYAKRAN" használta a nevet.

Nos szerintem ha ez így lett volna akkor Jézus nem érte volna meg a 33 évet és minden bizonnyal nem kereszten halt volna meg hanem simán megkövezték volna.

Mivel a zsidók annyira szentnek tartották a nevet, hogy csak a főpap mondhatta ki egyszer egy évben, nem tudom, hogy egy "ács legény"-nek mennyi esélye lett volna megérni a másnapot ha úton útfélen használja a nevet.

És ahogy "ismerem" én Jézust azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem volt törvénytipró és nem is arról volt híres, hogy szabályokat szegett volna meg, sőt még a pogány birodalomnak is engedelmeskedett és buzdított másokat is, hogy engedelmeskedjenek.

Na szóval a lényeg nem is az, hogy én mit gondolok, hanem az, hogy szerintetek mennyire GYAKRAN használhatta Jézus a Nevet?

2015. dec. 28. 23:25
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
Kapaszkodj meg: a "Jézus" nevet SEM használta.
2015. dec. 28. 23:51
 2/33 anonim ***** válasza:
Nem apának/atyának nevezte?
2015. dec. 29. 00:04
 3/33 anonim ***** válasza:
95%
Jézus arámi (szír) nyelven Abbának szólította, és így is beszélt róla tanítványainak, amikor arámiul beszélt. A JHVH-t egész biztosan nem ejtette ki a száján.
2015. dec. 29. 00:06
 4/33 A kérdező kommentje:

Hááát... :D szerintem nem is kellett! :)

Ha meg arra célzol, hogy "Jézus" nem "Jézus" azt aláírom, de itt nem is az a lényeg, hogy hogyan, hanem, hogy használta-e vagy sem?

Hogy nem is létezett!? :)

Háááát... :D ez már hit kérdése, és ebbe ne menjünk bele mert most ez a kérdés pont másról szól. :)

2015. dec. 29. 00:07
 5/33 Duenna ***** válasza:
46%

Jahve és Jézus égi Atyja két külön létforma és lény!

354-ben, az első Nikaiai zsinaton elrendelik, hogy az Ószövetségi Jahve-t és Jézus apját, Aba Istent, innentől kezdve azonosítani kell. Majd 451-ben ismét kimondják, hogy az ótestamentum (a júdaizmus) ezentúl a keresztény kinyilatkoztatás része. 451 előtt az ókereszténységi tanok nem voltak benne az Ószövetségben! Azt terjesztették a 451-es zsinat után, hogy a kereszténység a júdaizmusból fejlődött ki, annak egyik ága. Az ószövetség, a júdaizmus azt hangoztatja, hogy Jézus Atyja (Aba Isten) egyenlő Jahve-val (Jehovával). Korábban Aba Isten és Jahve teljesen két különböző létforma és lény volt!

2015. dec. 29. 00:12
 6/33 A kérdező kommentje:

2-3 :) Köszönöm!

Igen én is így gondolom, hogy Atyának szólította, vagy "Atyám"-nak.

Én is elcsodálkoztam amikor olvasom, hogy "gyakran" használta a Nevet...nem tehette még akkor sem ha az írásokból olvasott mert ez nem volt megengedve.

Ezért is tettem fel a kérdést mert egyszerűen hihetetlennek tartom, hogy vannak emberek akik elhiszik az ehhez hasonló hazugságokat.

Mégegyszer köszönöm a válaszokat!

2015. dec. 29. 00:15
 7/33 A kérdező kommentje:

5-ös köszönöm! :)

Megleptél a válaszoddal mert bevallom, hogy ezt a variációt még nem hallottam. :)

Érdekes...

2015. dec. 29. 00:18
 8/33 anonim ***** válasza:

A mormonok úgy hiszik, hogy Jézus Amerikában született.

Most, ha csak a legegyszerűbb képtelenségekbe belegondolsz...

ezek után a jehovisták szelíd kis báránykák hozzájuk képest.

2015. dec. 29. 00:20
 9/33 anonim ***** válasza:
Nem használta.
2015. dec. 29. 00:48
 10/33 anonim ***** válasza:
22%

# Duena

Iszonyatos baromságokat hordasz össze a zsinatokról. Egyetlen szó nem igaz abból, amit leírtál.

[link]

2015. dec. 29. 00:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!