Jézus vajon használta az isteni nevet (Jahve)?
Most olvastam egy folyóiratban, hogy Jézus "GYAKRAN" használta a nevet.
Nos szerintem ha ez így lett volna akkor Jézus nem érte volna meg a 33 évet és minden bizonnyal nem kereszten halt volna meg hanem simán megkövezték volna.
Mivel a zsidók annyira szentnek tartották a nevet, hogy csak a főpap mondhatta ki egyszer egy évben, nem tudom, hogy egy "ács legény"-nek mennyi esélye lett volna megérni a másnapot ha úton útfélen használja a nevet.
És ahogy "ismerem" én Jézust azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem volt törvénytipró és nem is arról volt híres, hogy szabályokat szegett volna meg, sőt még a pogány birodalomnak is engedelmeskedett és buzdított másokat is, hogy engedelmeskedjenek.
Na szóval a lényeg nem is az, hogy én mit gondolok, hanem az, hogy szerintetek mennyire GYAKRAN használhatta Jézus a Nevet?
10-es!
Akkor meghazudtolod a vallás- és művészettörténészek kutatásait, eredményeit és tanulmányait! Te dolgod.
Kedves kérdező, teljesen érthető az, hogy ez a dolog téged foglalkoztat, a Tanúk rögeszméje az, hogy azt gondolják, hogy a Biblia teli van a Jehova névvel, és akinek már volt velük dolguk azt is tudják, hogy a következő Bibliai idézetet szeretik folyton érvként felhozni.
"6Megjelentettem a te nevedet az embereknek, a kiket e világból nékem adtál: tiéid valának, és nékem adtad azokat, és a te beszédedet megtartották. " Persze a probléma az, hogy több helyen is megbukik az elméletük. Mert csak úgy, mint a Biblián rengeteg helyen, nem lehet szó szerint értelmezni mindent, így ebben az esetben sem. Isten az Ószövetségben sem tartotta az fontosnak, hogy a prófétái, úgy mint, most egyik ember a másikat a tulajdon nevén szólítsa.
És most jön a legfőbb rész, amit egy 7 éves gyerek is kitud logikázni, ha Istennek fontos lett volna az, hogy a prófétái, követői a nevét hangoztassák, nyilván olvashatnánk a Bibliában, hogy erre felszólította Isten őket, viszont ez sehol sem található meg a Bibliában. A Tanúk jellemzően szeretik az ész érvek után is tagadni a tényt, és azzal érvelni, hogy a történelem során direkt kitörölték a nevét Istennek, ilyenkor már nem érdemes tovább folytatni a beszélgetést, mert akármennyire is stabil bizonyítékok álljanak az ember rendelkezésére, az agymosás nagy úr /lásd a médiát/
Az Újszövetség egyetlen kéziratában sem szerepel a Jahve név. Továbbá sem Jézus és tanítványai sem az ellenfeleli soha semmikor nem vitatkoznak azon, hogy kell-e, szabad-e használni a Nevet, noha a nagy nyilvánosság előtt is gyakran idézik az Ószövetséget, ahol eredetileg a Jahve név szerepelt. Ez semmi mással nem magyarázható, mint hogy Jézus és tanítványai alkalmazkodtak a kor szokásához, vagyis Jahve helyett az Úr szót használták.
Ha Jézus vagy az apostolok rendszeresen és ünnepélyesen használták volna a Jahve szót, akkor a hagyomány mindenképpen megőrizte volna, ahogy például megőrizte a halleluJah szót is. A hagyomány pusztán azért nem őrizte meg ezt a szót, mert nem is volt ilyen hagyomány.
Ez persze nem jelenti, hogy tényleg tilos használni ezt a nevet, de meglehetősen beteges dolgot képvisel az, aki ennek a megszólításnak nagyobb jelentőséget tulajdonít, mint az "Atya" névnek. Jézus Krisztus az "Atya" nevet nyilatkoztatta ki (Jn 17,6), ezt a nevet kell megszentelnünk (Mt 6,9), és ezt a nevet kiáltja bennünk a Szentlélek, mert Isten fiai vagyunk, s nem pusztán a szolgái vagy tanúi (Róm 8,15).
igen használta, a tanítványai is.
(Jeremiás 23:27, 28) 27 Úgy gondolják, elfeledtetik népemmel a nevemet az álmaik által, melyeket egymásnak mesélgetnek, ahogy atyáik is elfeledték nevemet Baál miatt. 28. . .
Még a hamis Istennek is van neve :Baál, vagy Síva, stb
akkor pont a teremtőnek ne lenne?
Az Isten kifejezés nem név, az Atya pedig meghitt kapcsolatra utal az ember és Isten között, s az sem név.
Nem egyszer idézett a Héber iratokból, a tanítványai is, s ahol ott a neve azt soha nem hagyták ki.
A Többiek talán igen, egy babonás félre értelmezett Biblia vers miatt.
Jézus ennek a névnek a megszenteléséért imádkozott, és maga Jehova is kijelentette, hogy a nevét megismerteti a nemzetekkel, hogy meg tudják Ő Jehova.
Azt hogy a modern korra szándékosan kihagyták ezt a nevet, és sok mást is, az nem jelenti azt hogy Isten egyet ért ezekkel az emberekkel
Az emberek némelyike elakarja feledtetni Isten nevét, de Isten ezt nem hagyja annyiban, mindent meg tesz, hogy akkor is halljanak róla.
(2Mózes 9:16) 16 De azért tartottalak életben, hogy megmutassam neked a hatalmamat, és hogy hirdessék nevemet az egész földön.
(Malakiás 1:6) . . .Ha nagy Úr vagyok, hol a nekem járó félelem?« — ezt mondja a seregek Jehovája nektek, ti papok, akik megvetitek nevemet.. . .
Eredeti handfelvételek sajnos nekem nem állnak rendelkezésemre ( :D ), de alig valószínû, hogy használta volna.
Jól tudod,, csak a Fõpap mondta ki, csak évente egyszer, az Engesztelõ Napon ( Tisri hó 10-e, Tisri szeptember, október ), akkor is a Szentek Szentjében, ami a Templom legbelsõ része volt. Annak közelében csak a kohénok ( papok ) lehettek, így csak õk hallhatták.
Az Atya ( Apa ) héberül is Ab ( Av, Atyánk = Ovinu ). Ha I-tenhez szólt valószínûleg héberül. Korában a beszélt nyelv az arameus volt, de a tanult emberek tudtak héberül, úgyhogy valószínûleg csak tanításkor, egyszerû emberekkel beszélgetve használta az arameust.
Utolsó szavai is: "Éli, Éli, ..." héberül ( I-tenem, I-tenem ).
++++++
@ Duenna
A judaizmus nem beszél Jézusról. Amit a keresztények "Ószövetségnek" neveznek, mi zsidók többnyire Tanakh-nak ( T mint Tóra ( Mózes öt könyve ), N mint N'viim ( Próféták ), Kh mint Kh'tuvim ( ( egyéb ) Szentiratok ). zekben nincs szó Jézusról, mivel az utolsó könyv, Eszter könyve kb 400 évvel Jézus elõtti.
Akit a zsinatok érdekelnek és nem bízik a Wikipédiában, az megtaláloja a Vatikán oldalán ( vatican.va ), angolul COUNCIL.
++++++
Megint egy kamu. hányszor kell még elmondani, hogy egy fordítási hiba nem vezet sehova.
Azt, hogy a Tetragrammaton ( négybetûs I-tennév ) alá írt pontozás nem annak a szónak a pontozása, hanme annak, amit helyette mondtak ( Adonáj, illetve Elajhim ), azt nem tudták a keresztény fordítók az 1500-as években és még néhány száz évig, mivel akkoriban nem igazán volt keresztény - zsidó párbeszéd, eszükbe se jutott megkérdezni.
Az 1800-as évek második felétõl már ez a hiba nincs a fordításokban ( leszámítva a kamuk fordításait ):
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Sokmindent megtudtam még amit nem tudtam, és úgy látom, hogy noha vannak még teológiai félreértések a kedves válaszolók között, de ennek ellenére nagyjából mindenki egyetért azzal, hogy Jézus nem használta az isteni nevet.
Egyvalaki viszont, a 11:09 válaszoló még ennek ellenére is erősíti, hogy "de igen is használták," :)
Válaszolj kérlek egyvalamire; te tényleg nem hallgatsz a józan észre?
Olvasd el légyszíves nneddudgi válaszát, ha nem tévedek ő egy zsidó ember akinek csak van némi fogalma népe vallási történelméről és hagyományairól.
sp is meg a többiek is szépen megfogalmazták a lényeget, akkor te kedves válaszoló miért ragaszkodsz annyira egy téves elképzeléshez, mert az amit te mondasz semmi más, csak egy elképzelés.
Kíváncsian várom válaszodat! :)
"Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Sokmindent megtudtam még amit nem tudtam, és úgy látom, hogy noha vannak még teológiai félreértések a kedves válaszolók között, de ennek ellenére nagyjából mindenki egyetért azzal, hogy Jézus nem használta az isteni nevet.
Egyvalaki viszont, a 11:09 válaszoló még ennek ellenére is erősíti, hogy "de igen is használták," :)
Válaszolj kérlek egyvalamire; te tényleg nem hallgatsz a józan észre?
Olvasd el légyszíves nneddudgi válaszát, ha nem tévedek ő egy zsidó ember akinek csak van némi fogalma népe vallási történelméről és hagyományairól.
sp is meg a többiek is szépen megfogalmazták a lényeget, akkor te kedves válaszoló miért ragaszkodsz annyira egy téves elképzeléshez, mert az amit te mondasz semmi más, csak egy elképzelés.
Kíváncsian várom válaszodat! :)
"
Kedves kérdező teljesen mind1 mennyi egyértelmű bizonyítékot is hoz elő az ember, ha maga Isten mondaná azt a Tanúknak, hogy rosszul cselekszenek, ők azt sem fogadnák el, hanem magát Istent is hitetlen kívülállónak mondanák. Rengeteg független Bibliakutató már bebizonyított, hogy a Jehova Tanúi Lucifer egyik szervezete által/Szabadkőműves társaság, illuminati/ magasan képzett okkultista tanítványa, Russel pásztor hozta létre, minden állításomat írásos, és független kutatók által publikált bizonyítékokkal tudom alátámasztani, szóval nagyon javaslom kedves Tanúk kezdjetek el egy kicsit olvasgatni a szervezetek valódi célja felől........
Ja még valami kedves kérdező, gyermekként néztem egyszer egy fantasy filmet, ott jól rávilágítottak a szereplők, hogyan lehet legyőzni a gonoszt és a tanaikat, azt mondták "nem kell más tennünk, mint elfelejteni" Mindenkinek azt von le ebből amit akar.
Még valami, majdnem minden egyháznak vannak hibái, és tökéletlenségei, fontosnak tartom, hogy minden olyan egyházat és gyülekezetet le kell buktatni, akik magát Lucifer tanait követik, még ha ezt rejtett módon is teszik. A Tanúkat nem bántani akarom, és nem is kell, ha nem segíteni rajtuk. Üdv.
@Kérdező
A Tanúkkal felesleges leállni vitatkozni. Agymosott emberek.
A legjobb az, ha röviden kifejezed, hogy nem értesz velük egyet, és a többit rájuk hagyod. Ha leállsz velük vitatkozni, az időpocsékolás.
Vitázni is csak értelmes emberekkel lehet, de ők nem azok.
Kedves # 17/18 :) kifejtenéd egy kicsit bővebben, hogy mire gondolsz?
"Lucifer tanait"!?
Ez az a Lucifer akire én is gondolok?
Ez még új számomra, tudtam én, hogy valami nincs rendbe a Jehovistákkal...de ennyire!? Erre nem gondoltam, már csak azért sem mert van egy szomszédom akit gyerek korom óta ismerek, egy idős néniről van szó aki Jehovista de csak ő egyedűl, se a gyerekei, se a férje nem volt az, és én soha az évek során nem néztem volna ki belőle, hogy Lucifer alattvalója lenne. Egyszer kétszer próbálkozott a szüleimnél annó amikor még én is gyerek voltam, de látta, hogy értelmetlen felhagyott a térítéssel.
@Kérdező
A Tanúkkal felesleges leállni vitatkozni. Agymosott emberek.
A legjobb az, ha röviden kifejezed, hogy nem értesz velük egyet, és a többit rájuk hagyod. Ha leállsz velük vitatkozni, az időpocsékolás.
Vitázni is csak értelmes emberekkel lehet, de ők nem azok.
# 18/19 Időpont ma 17:27
Lehet, hogy igazad van ami a vitát illeti :) de én nem is vitatkozni akartam, csak meg szerettem volna érteni, hogy felnőtt emberek akik főleg Biblia ismerőknek tartják magukat, hogy nem veszik észre azt, hogy "pácban" vannak?
Mindenesetre köszönöm a jó tanácsokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!