Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus a zsidók történetét...

Jézus a zsidók történetét természetfeletti módon ismerte, vagy a szentiratokból?

Figyelt kérdés
Többször említ korábbi eseményeket, de csak olyanokat, amik benne vannak az Ószövetségi iratokban.
2016. jan. 10. 07:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Írja a Biblia, hogy járt zsinagógába. Jézus nem ment szembe az akkori törvényeknek. Zsidónak született, így a zsidó szokásokat tartotta meg, amibe beletartozott a Tóra olvasása is.
2016. jan. 10. 08:04
 2/11 anonim ***** válasza:
90%

Természetfeletti módon is ismerete, erről utal az a történet, amikor 12 éves korában ottmarad Jeruzsálemben a templomban, és a szülei keresik:

"Három nap múlva ráakadtak a templomban. Ott ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezte őket. Hallgatói mindnyájan elámultak értelmességén és feleletein." (Lk 2,46-47)

Jézus ekkor egy vidéki porfészekben Názáretben lakott, egy kétkezi munkás gyermekeként élt, semmiféle külön neveltetésben és oktatásban nem részesült. Társaival együtt ilyen korban ismerkedett még csak a betűkkel, hogy a bár micvójára már tudjon fölolvasni a Tórából.

Az tehát, hogy még a tanult papokat is elámította a tudásával, arra utal, hogy ez nem természetes úton szerzett tudás volt.

Egyébiránt az üdvtörténet szempontjából ennek nincs jelentősége, hogy ez természetes vagy természetfeletti tudás volt.

2016. jan. 10. 09:45
 3/11 anonim ***** válasza:
0%

Mindvégig a néppel volt. Nem részletezem, de Ő volt a JHVH, akivel Ábrahám beszélt többek között.

Mt 23,37

Jeruzsálem, Jeruzsálem! Ki megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek, hányszor AKARTAM egybegyűjteni a te fiaidat, miképen a tyúk egybegyűjti kis csirkéit szárnya alá; és te nem akartad.

2016. jan. 10. 10:55
 4/11 anonim ***** válasza:
4%

Pontosan.

A Zsidó nemzetbe született bele, és a szülőknek Jehovától kapott útmutatás szerint a fiaikat lányaikat tanítani kellett a múltban történtekre is.

(5Mózes 6:7–9) 7 vésd ezeket fiaid elméjébe, és beszélj róluk, amikor a házadban ülsz, amikor úton vagy, amikor lefekszel, és amikor felkelsz. 8 Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek homlokkötőül a szemeid fölött; 9 írd fel azokat házad ajtófélfáira és kapuidra.

"felírni a házajtóra" azt jelenti, abban a házban Istentől tanítottak és Isten vezetésével élők élnek, a gyermeket is beleértve-

Nyilván Jézus földi szülei ugyan úgy oktatták Jézust ahogy a többi gyermek, és ahogy írja, növekedett bölcsességben, Isten és ember előtt-

Növekedett, vagy is folyamatosan elsajátította a tanultakat, és nem természet feletti dolgok segítették.

(Lukács 2:39, 40) . . .. 40 A kisgyermek pedig tovább növekedett és erősödött, megtelve bölcsességgel,. . .

(Lukács 2:52) 52 Jézus pedig növekedett bölcsességben, termetben és az Isten és emberek előtti kegyben.

Jézus akkor kezdett bele látni az Atyjával tanult dolgokba, amikor keresztelkedése után Isten szelleme rá szált. S onnantól fogva bele láthatott az égi dolgokba.

Jézus nem volt Isteni természetű amikor itt élt, mert Ádámmal kellett hogy egyen értékű legyen, hiszen Ádámot váltotta fel, aki kitartott tökéletességben, hűséggel és így ok nélkül halt meg.

2016. jan. 10. 11:56
 5/11 Roland G. ***** válasza:
Mindkét forrásból!
2016. jan. 10. 15:11
 6/11 anonim ***** válasza:
33%

"Jézus nem volt Isteni természetű amikor itt élt, mert Ádámmal kellett hogy egyen értékű legyen"

Egyenértékű? És mondd, Ádám nagyobb értéket képvisel Isten szemében, mint Te? Vagy fordítva? Mekkora tanúi hablatty marhaság ez már megint?

2016. jan. 10. 15:25
 7/11 anonim ***** válasza:

Hablaty?

Sehol nem írja hogy Jézus emberként Isteni tulajdonsággal vagy felépítéssel keverve született volna meg.

Ádám tökéletes ember volt, és így vétkezett.

Egy ugyan ilyen tökéletes emberre volt szükség, hogy ok nélkül "kapjon halál "büntetést"

(Róma 5:15–19) 15 De az ajándékkal nem úgy van, mint a vétséggel volt. Mert ha e g y ember vétsége miatt sokan meghaltak, akkor az Isten ki nem érdemelt kedvessége és az ő ajándéka az egy ember, Jézus Krisztus általi ki nem érdemelt kedvességgel együtt sokkal inkább bőséges volt sokaknak. 16 Az ajándékkal sem úgy van, mint ahogy az által az egy ember által alakultak a dolgok, aki vétkezett. Mert az ítélet e g y vétségből elítélést eredményezett, de az ajándék sok vétségből igazságossá nyilvánítást eredményezett. 17 Mert ha az egy ember vétsége folytán a halál királyként uralkodott az által az egy által, akkor akik a ki nem érdemelt kedvességnek és az igazságosság ajándékának bőségét kapják, sokkal inkább királyokként uralkodnak majd az életben az egy személy, Jézus Krisztus által. 18 Így hát, amint e g y vétség következménye mindenfajta ember számára elítélés volt, ugyanúgy e g y megigazulást hozó cselekedet eredménye is mindenfajta ember számára az ő igazságossá nyilvánításuk az életre. 19 Mert mint ahogy az egy ember engedetlensége által sokan bűnösökké lettek, ugyanúgy az egynek engedelmessége által is sokan igazságossá fognak válni.

Itt a magyarázata annak, hogyan működik a megváltás.

Ha Ádám és Jézus emberi élete fizikai felépítése nem lett volna egyenlő, akkor érvénytelen a megváltás.

Jézus, Ádámmal ellentétben méltatlanul halt meg,mert nem követett el hibát, és tökéletes volt, velünk szemben. Mert a halál a bűnért jár.

Ha Jézus magasabb rendű természettel és fizikai felépítéssel rendelkezett volna Ádáménál, akkor az nem egyenértékű, mivel más kép éli meg egy valódi ember életét az akinek vannak magasabb természetű felépítése.

2016. jan. 10. 16:03
 8/11 anonim ***** válasza:
51%

„Ádám tökéletes ember volt, és így vétkezett.”

Ellentmondás. A tökéletességet viszont Jézus definiálta:

Mt 5

45. Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.

46. Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?

47. És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?

48. Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.

„Sehol nem írja hogy Jézus emberként Isteni tulajdonsággal vagy felépítéssel keverve született volna meg.”

Nem támasztott fel halottakat, nem járt a vízen, nem sokasított meg ételt, nem változtatta a vizet borrá, nem gyógyított meg nagyon sok embert. Persze az Atya révén… hogyne! :)

Az Róma 5:15–19 egyetlen szóval nem mondja, hogy Jézus és Ádám egyenértékű lenne. Szalmabábérvelés. Felhozol egy bizonyítékot, ami nem bizonyíték arra, amit állítasz, de ráhúzod, és eltereled az egészet azáltal, úgy beállítva, mintha igazad lenne, mert felhozol látszólagos bizonyítékokat. Ha nem tudnám, hogy tanú vagy, akkor is rájöttem volna ezzel.

„Jézus, Ádámmal ellentétben méltatlanul halt meg,mert nem követett el hibát, és tökéletes volt, velünk szemben. Mert a halál a bűnért jár.”

Jézusnak azért kellett meghalnia, hogy beteljesedjen mindaz, ami róla megíratott. Ha úgy lenne, ahogy írod, és valljátok, gyakorlatilag Isten igaz szolgái lennének mindazok, akik a halálba vitték Jézust. Ez hamis, és bibliátlan tanítás.

„Ha Jézus magasabb rendű természettel és fizikai felépítéssel rendelkezett volna Ádáménál, akkor az nem egyenértékű, mivel más kép éli meg egy valódi ember életét az akinek vannak magasabb természetű felépítése.”

Megvolt minden lehetősége, hogy megmeneküljön, és az egész világ a semmibe vesszen egyetlen szava által!

Mt 26,53

Avagy azt gondolod-é, hogy nem kérhetném most az én Atyámat, hogy adjon ide mellém többet tizenkét sereg angyalnál?

Erre Te nem vagy képes! Erre csak a seregek ura lett volna képes!

2016. jan. 10. 19:06
 9/11 KZitus ***** válasza:

Szia

Mielőtt lejött a földre, az égben élt az Atyjával így mindent látott a zsidó népről.

Vagyis Jézus Krisztus nem itt a földön kezdte életét. Ő maga is beszélt arról, hogy mielőtt ember lett, az égben élt:

János 3:13

13 Továbbá e g y ember sem ment fel az égbe, csak az, aki az égből szállt le: az Emberfia.

János 6:38

38 mert én nem azért szálltam alá az égből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki küldött engem.

János 8:23

23 Így hát ezt mondta még nekik: „Ti alulról vagytok, én felülről vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok.

János 8:42

42 Jézus ezt mondta nekik: „Ha az Isten volna az Atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől jöttem el, és úgy vagyok itt. Nem is a magam kezdeményezéséből jöttem, hanem Ő küldött el engem.

János 8:58

58 Jézus ezt mondta nekik: „Bizony, bizony mondom nektek, mielőtt Ábrahám lett, én már voltam.”

Ábrahám leszármazottaiból alapította Isten a zsidó népet. Jézus már jóval előtte élt, és mindent látott, tudott a népről, és a Törvényről, sőt ő volt az egyetlen a földön, aki minden törvényt megtartott, hiszen tökéletes volt, mint a Törvény.

2016. jan. 11. 15:43
 10/11 anonim ***** válasza:

01-10 09:45

"Ott ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezte őket. Hallgatói mindnyájan elámultak értelmességén és feleletein." (Lk 2,46-47) "

Az, hogy különlegesen ÉRTELMES, szültési adottság. Nem jelent ismeretet, hanem ismerteSZERZÕ KÉPESSÉGET, KÖVETKEZTETÕKÉPESSÉGET, összefüggések felismerésének képességét.

A feleletek is EZT tükrözhették, nem feltétlenül lexikális tudást.

Másfelõl, porfészek, vagy épp Jeruzsálem, magukra valamit adó zsidó szülõk gyereke a olvasni 3 évesen kezd tanulni, amióta van mit olvasnia, vagyis több, mint 3000 éve.

És egy köztiszteletben álló ácsmester a legporosabb fészekben is adott magára, mármint az elõbbi értelemben.

01-10 11:56

(5Mózes 6:8–9)

"8 Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek homlokkötőül a szemeid fölött; 9 írd fel azokat házad ajtófélfáira és kapuidra. "

"jelként a kezedre, és legyenek homlokkötőül a szemeid fölött" - kézre és fejre való t'filin ( imaszíj, rajta kis doboz, melyben kis pergamentekercs(ek) 2Móz 13:1–10 ; 13:11–16 ; 5Móz 6:4–9 ; 11:13–22 [link] )

"házad ajtófélfáira és kapuidra. " - mezuza ( egy kis tok, ráírva 'Saddáj' ( Mindenható ), benne szintén kis pergamentekercs, rajta 5Móz 6:4-9 és 11:13-21 pl [link] )

2016. jan. 14. 01:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!