Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények miért hívják...

A keresztények miért hívják az istenüket "Az Istennek"? Van neki neve is, Jahve/Jehova (JHVH/YHVH).

Figyelt kérdés
Számos vallás van a világon és mindegyik teista vallás az istenét a nevén hívja, és az isten szó egy jelző, kategória, nem. Csak szerintem beképzelt a keresztények részéről, hogy "Az Istennek" hívják az istenüket? Mondjuk ez nem meglepő azután a magatartásuk után, hogy mindent "Gonosz", ami nem keresztény meg jézusi. Őszintén szólva nem találkoztam még kirekesztőbb, beszűkültebb vallással, közösséggel, csoportosulással.

2016. jan. 7. 12:57
1 2 3 4 5
 41/47 A kérdező kommentje:
És akkor mondá, hogy a katolikusok és a sekélyesek ellentétes kategória. :D Amúgy miért kell ráerőltetni mindenkire, hogy egy "szent", "isten" létezik (és az a tiétek)?
2016. jan. 8. 14:10
 42/47 anonim ***** válasza:
76%

Áruld már el, ki erőltet rád valamit ez ügyben, te kis OPNI szökevény?:D

Megyünk, és megverjük, megvédünk téged! Ó nagy zseniális Lény! btw szólíthatunk Téged egyszerűen Szentistennek? :D:D:D

2016. jan. 8. 14:29
 43/47 anonim ***** válasza:
31%

"Én nem vagyok keresztény, és az istenemet Istennek írom, és ezt az égvilágon senki nem bírálhatja fölül."

De, sajnos igen.

Mivel LEKÉSTÉL a név birtoklásáról. Sajnos ez már FOGLALT.

Ez az egyetlen oka, amiért te nem használhatod.

2016. jan. 8. 22:29
 44/47 anonim ***** válasza:
90%
ὁ θεὸς ἀγάπη ἐστίν
2016. jan. 8. 22:54
 45/47 anonim ***** válasza:

A muszlimok ,csak ők arabul.

Egyébként a Jehova hibás ,míg azt azt A Nevet TILTOTT kimondani/leírni (csak szent szövegeknél szabad ,de ott se mindig) -a zsidóság szemszögéből.

Bár a karaiták (régebben az voltam) "Jehovának" is nevezik I-tent ,de ez téves megnevezés ,már pedig a niqudot (héber ábécében a pontozás) tekintve téves.

De tudtommal a karaita zsidókon kívül a jehova tanúi nevezik még így I-tent.

Am a hagyomány szerint I-tennek 27 neve van ,míg a kabbala szerint 72.

Üdv!

2016. jan. 9. 23:07
 46/47 anonim ***** válasza:

Egyébként I-ten általános héber elnevezése az:

Kiejtés: hásem.

(A שם szó hiányzik belőle ,ami nevet jelent héberül)

De ismeretes még a:

Jiddis ג–ט (egy "אָ" hiányzik)

Ladino D-o (egy "y" hiányzik)

Illetve a bukhári (én ehhez a közösséghez tartozom) nyelveben (némelyek szerint csak egy tádzsik/perzsa zsidó dialektus) Х-до (egy "у" hiányzik) vagy ХаШем (itt le lehet írni ,mivel nem az eredetibe van) (bukhári cirill ábécé szerinti).

Üdv!

2016. jan. 9. 23:15
 47/47 anonim ***** válasza:
0%

18-nak Lucifer te àlmodozol,fèlelmetes a mellè beszèlèsed.

Sajnos a neves a bibliàba van de illik is ràd,csak ugy viccesen.

2016. ápr. 13. 15:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!