Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények miért hívják...

A keresztények miért hívják az istenüket "Az Istennek"? Van neki neve is, Jahve/Jehova (JHVH/YHVH).

Figyelt kérdés
Számos vallás van a világon és mindegyik teista vallás az istenét a nevén hívja, és az isten szó egy jelző, kategória, nem. Csak szerintem beképzelt a keresztények részéről, hogy "Az Istennek" hívják az istenüket? Mondjuk ez nem meglepő azután a magatartásuk után, hogy mindent "Gonosz", ami nem keresztény meg jézusi. Őszintén szólva nem találkoztam még kirekesztőbb, beszűkültebb vallással, közösséggel, csoportosulással.

2016. jan. 7. 12:57
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
53%

"nagybetűvel írom, mert tisztelem"

Akkor tedd idézőjelbe, különben félrevezető.

"és ez a "foglalt" pontosan az isten szó kisajátítása"

Így, ahogy mondod. Sajnos, mivel MÁR kisajátították, így te NEM használhatod.

Ennyi.

2016. jan. 8. 11:39
 32/47 anonim ***** válasza:
90%

Ez valamilyen egyéni elképzelés, hogy az Isten nevet bárki is kisajátította? És amikor valahol, valamilyen szövegben az Isten szót látom, akkor egy meghatározott szektára kell gondolnom? Ne legyél már nevetséges!

Az Isten szó mindenkinek, bárkinek az ő saját hite szerinti istenét jelenti, nem egy hülyék által kisajátított Istent.

2016. jan. 8. 11:44
 33/47 anonim ***** válasza:

Nem, mert az "Isten" - így, nagy betűvel - csak és kizárólag a keresztények istenét jelentheti.

Értelmezésbeli különbségek azért lehetnek, mert az egyik irányzat azt mondja, hogy az ő istene ilyen, a másik szerint amolyan - de abban egyetértenek, hogy ugyanarról az istenről van szó.

A saját, személyes istenednek kénytelen leszel más nevet adni - amennyiben nem vagy keresztény.

2016. jan. 8. 11:47
 34/47 A kérdező kommentje:
#32: Hát én is pontosan ezt szeretném, de sajnos az előtted, utánad kommentelőknek igaza van, amikor ezt a szót látod, elvárják, hogy a keresztény istenre gondolj. Épp ebből a felháborodásból indult ki a kérdésmegfogalmazásom.
2016. jan. 8. 13:13
 35/47 anonim ***** válasza:
27%

"30Mondd: szoktál néha gondolkodni?"

- az mi??? (de te nem szoktál olvasni, sőt a témával biztos, hogy ezerszer többet foglalkoztam. Nem baj, tiéd a NagyLFSdíj, mehetsz békével.)

2016. jan. 8. 13:16
 36/47 anonim ***** válasza:

"elvárják, hogy a keresztény istenre gondolj. Épp ebből a felháborodásból indult ki "-mondja a kérdező.

Kérdező, fejezd be ezt a nevetséges vádaskodás-sorozatot. Senki nem vár el semmit tőled ilyen téren. Gondolhatsz a Szent Fagurigára, a Szent Túróra, nem fognak bebörtönözni. Egy kicsit szomorúak lesznek a normális emberek, hogy az ilyen szinten állók nem értenek meg már pl. egy Ady verset, de nem baj. Jó lesz neked a Blikk, ne háborogj, nyugi, boldog új évet!

2016. jan. 8. 13:27
 37/47 A kérdező kommentje:
#36: Igen, pont azon az értelmi szinten vagyok, mint akik a Blikket olvassák. Jobban nem is tudtál volna megsérteni. Ha nem fogod fel, hogy mi zavar, akkor tényleg felesleges folytatni. Boldog Újévet!
2016. jan. 8. 13:44
 38/47 anonim ***** válasza:
11:47, jó lenne, ha bizonyítani tudnád az állításodat, hogy a nagybetűs Isten kizárólag a keresztény Istent jelenti, mert így nem látom elfogadhatónak. Én nem vagyok keresztény, és az istenemet Istennek írom, és ezt az égvilágon senki nem bírálhatja fölül.
2016. jan. 8. 13:57
 39/47 anonim ***** válasza:

Fel nem foghatom, mit akarsz a Szent Névvel! Mégis, hogy gondolod, hogy a te zseniális világképedtől függ, ki hogy nevezi meg az Abszolútum-ot (amiből egy van) És tényleg, más nyelven is bele akarsz szólni, hogy hívják az emberek?

God, Gott, Deus,بوابة الاسلام, Jumal (észt), Θεός , गोवा कोंकणी , Dievas, Dios, Бог, Thiên Chúa, Tanrı

- na van még sok Név.

Boldog új évet, és kevesebb kötözködést, árt az neked, az epédnek, tudom, hogy nagy divat a sekélyesek közt a keresztényeket és főleg a katolikusokat szidni, gyalázni, de legalább ne nevezd magad értelmes "jézusi" úton járónak, mert akkor tényleg furcsán fognak rád nézni, honnan szabadultál..

2016. jan. 8. 14:05
 40/47 anonim ***** válasza:
37%

13:13, "elvárják, hogy".

Nagy ívben hagyom figyelmen kívül, hogy mit várnak el.

A saját híveiktől, tagjaiktól, szolgáiktól, birkáiktól stb. várhatnak el, azok közül sem mindtől.

Nem a kérdéshez tartozik, de eszembe jutott: hallottam egyszer élőben, amikor egy pap azon erőlködött, hogy fogadják el, hogy a túlvilág kérdésében ő a kompetens, fogadják el őt szakértőnek. Szakértősködjön a saját portáján, a saját híveinek. Ugyanaz, mint az Isten névvel.

2016. jan. 8. 14:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!