A keresztények miért hívják az istenüket "Az Istennek"? Van neki neve is, Jahve/Jehova (JHVH/YHVH).
Istennel az a gond, hogy a nevét - az igazit - nem szabad feleslegesen kimondani, ezért aztán szépen el is felejtették.
YHVH, ezek csak az EGYIK nevének a mássalhangzói.
Ezen kívül még sok neve van, és ezek is csak egy-egy tulajdonságát fejezik ki.
Amúgy igen: a kereszténység eléggé erőszakos azzal, hogy az "Isten" szót kisajátította.
"Ami meg a felebaráti szeretet illeti meg hasonlók, nem vagyok én keresztény, hogy ezeket gyakoroljam, szerencsére már rátaláltam egy szerető, igaz Istenre (tulajdonképpen nem is egyre). :)"
Látom jó hatással vannak rád az isteneid (akármit is értesz ezalatt). Nyugodt, kiegyensúlyozott, szerető és boldog embernek tűnsz.
"ha valaki bepofátlankodik az életembe és megkeseríti"10
sajnálom, hogy csalódtál valakiben, jelesül egy db ürgében, és most az egész világvallást az összes hívőjével, papjával, mindenével hibáztatod.. Érdekes kivetítése a problémádnak. De nem biztos, hogy hasznos a lelki fejlődésed szempontjából.
Mivel nekem szólt ez a mondta, ezért megfelelem:
"#5 Hívhatod Jézusnak, csak akkor mi értelme a két szent könyvednek, amik alapján Jézus az isteneteknek egy része, inkarnációja, vagy épp a fia."
Ha nem tudod mi az értelme az Ószövetségnek és az Újszövetségnek, akkor nem sok fogalmad van sem Istenről, sem Jézusról, sem az áldozatáról, sem az Evangéliumról, sem az Evangélium jelentéséről, sem a kereszténységről, így nem hiszem, hogy a kirohanásod mögött állna bármilyen értelem. Viszlát.
#13: Nem egy ember csinált ilyet, a keresztények (főleg katolikusok), akiket ismerek, mármint akik annak vallják magukat - nyilván nem mind azokról beszélek, akiket megkereszteltek kiskorában -, rendszerint erőszakosan rám akarják erőltetni a hitüket, nem képesek elfogadni, hogy saját nézeteim vannak, nem tartják tiszteletben a saját hitemet, felhatalmazva érzik magukat, hogy beleszóljanak az életembe. Ők maguk meg olyan álszentek, hogy nem-keresztényként nekem fáj. Akikkel közeli kapcsolatba kerültem (ismételten pontosítanék, főként katolikusok közül), mind képtelen volt érvelni, a saját hitéről elvárta, hogy tiszteletben tartsam, de az enyémet pocskondiázták és össze-vissza szidták. Persze lehet mondani, hogy ne általánosítsak, de mégis milyen képnek kéne élnie a katolikusokról a fejemben, ha egyszer mind ilyen volt, akit megismertem?
#14: Félreértesz, én azt mondom, hogy te nem érted, te kis ravasz.
"Nem hiszem, hogy bizonyítanom kéne bárkinek is."
Nem is azt írtam, hogy bizonyíts, hanem azt, hogy mutass példát. (Szövegértelmezésből korrepetálást vállalok!)
#13: ja és az ürgére reagálva, ezek nagyobbrészt nők.
#16: elnézést, ezt valóban benéztem! :)
A kirekesztő/beképzelt az volna, hogy: "a fehérek Istene".
Bár ilyen kijelentéssel sem biztos hogy a kirekesztés a cél, csak egy jelzés, hogy mi milyen irányba köteleztük el magunkat másokkal szemben. (bár szerintem ez megtévesztően általánosító volna).
A lényeg, hogy a keresztény azért hívja Istent Istennek, mert valóban hisz benne. Nem csak választotta hobbiból. Számára a többi isten nem létezik. Nem fogadja el. Szerintem ez a normális, hogy nem hajbókol másoknak.
Az már más kérdés, hogy el kell fogadni a másik embert és figyelni arra, hogy ne sértsük egymást.
"rátaláltam egy szerető, igaz Istenre"
Csak szólok, hogy a keresztények áldásos tevékenysége miatt őt már nem írhatod nagy betűvel, mivel ez a név már foglalt.
Keress egy másik nevet az istenednek.
Érdekességképpen: a [link] weblapon a "Jahve/JHVH/Jehova" -ra rákeresve Raj Tamás főrabbinak egy kérdésre adott következő válaszához jutunk:
"A Jehova, mint említettem, téves olvasat. A négybetűs isteni név köré ugyanis jóval később, amikor a magánhangzó jelölés (a héber pontozás) a gyakorlatba jött, egy másik, helyette olvasandó szó (az „Uram” jelentésu ADONÁJ) magánhangzóit írták. Aki ezt nem ismerte, tévesen összeolvasta a mássalhangzókat a mellette álló magánhangzókkal, így lett belole Jehova, aminek semmi értelme nincs. Ez olyan, mintha az Isten szó mássalhangzóit az Uram magánhangzóival olvasná valaki össze. Mi lesz belole? SUTAN!"
Tehát, Jehova téves olvasat - a keresztények istenének a neve sem lehet. JHVH helyett az Uram jelentésű Adonáj olvasandó. A Jehova téves fordítás, vagy tudatlanság következtében kerülhet szövegekbe, vagy akár magyar nyelvű bibliába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!