Aki ateistának vallja magát, az ugye nem ünnepel, és például ajándékot sem kap/osztogat?
Rögtön azzal kezdem, hogy én sem vagyok egy nagy vallás guru, nem ismerem a Bibliát sem, nem foglalkoztat,hogy melyik felekezethez tartozom, templomba is 2 évente egyszer ha benézek.
Viszont nekem van hitem!
Szerintem ezzel nagyon sokan így vannak, mint én.
Számomra a magukat ateistának valló emberek nem szimpatikusak, és úgy gondolom legtöbbjük csak divatból az, mert így akar kiállni a sorból, és beáll a másik sorba.
De ez egy vallási ünnep, így én azt gondolom,hogy az ilyen embereket abszolút hidegen hagyja az ünnep, ők fát sem állítanak, nem ajándékoznak.
Ezt csinálja egy korrekt ateista a véleményem szerint.
Csak ebből annyira kevés van.A többség az él a "javakkal", aztán meg köpköd a kereszténységre meg minden vallásra.
Az ateista nem gép.
Én pont az az ateista vagyok aki (lévén nincs se családom,se igazán mély barátságom senkivel sem) nagyívben tesz a karácsonyras meg minden egyéb szentimentális eseményre.Nem ünnepeltem,nem étkeztem máshogy mint szoktam,nem küldözgettem jókívánságokat.Tegnap volt egy üres,és unalmas napom mint bármi máskor.
De lévén hogy én is érzek (sajnos) ezért szeretek a keresztény-görög alapokon nyugvó európai értékrend szerint viszonyulni más emberekhez.
Egyik legjobb barátomnak,annak ellenére hogy alapvetően sosincs pénzem,vettem egy 3000 Ft-os könyvet amiről tudtam hogy rég szeretné megszerezni.
Ezt pusztán a szeretetem és a saját jóérzésem miatt tettem,nem pedig spirituális indíttatásból.
de ismétlem:Az európai ember számára a kultúrát és a társadalmi normákat,identitást a keresztény kultúrkör szabja meg leginkább.Ezért van az hogy függetlenül a mögöttes tartalom meglététől vagy hiányától,egy ateista is élvezheti ha összejön a család,barátok,a gondterhelt hétköznapok után megelythet egy jó vacsorát,és élvezheti az ajándékozás örömeit.Ez nem arról szól hogy hisz-e egy minden fölött álló transzcendencia létezésében vagy nem,hanem arról hogy egy kellemes esemény. (már akinek...)
ennyi
Én ateista vagyok, de eszembe sem jut a hívők hitével, szokásaival, viselkedésükkel foglalkozni.
Az, hogy neked mi a "véleményed" egy "korrekt ateistáról" a lőtéri veszett kutyát sem érdekli.
Aki vallásos annak a karácsony vallási ünnep, aki nem az, annak mást jelent.
Törődj azzal, hogy neked mit jelent, és ne mások felett akarj ítélkezni!
"ez egy keresztény eredetű ünnep"
A fenet. A karacsony a teli napfordulo unnepe volt mar jocskan a keresztenyseg elott is, csak aztan a katolikusok kitalaltak hogy milyen jo lenne ha akkor unnepelnek Jezus szuletesnapjat, es szepen ratelepdtek egy mar meglevo szokasra.
Ma pedig az emberek tobbsegenek a szeretet, a csalad unnepe, es nagyon regen levetkozte minden vallasi jelleget. Ugyhogy a karacsony az NEM vallasi unnep, maradjunk ennyiben.
6/7 Időpont ma 11:11
A karácsony nem keresztény eredetű ünnep. Ajánlom figyelmedbe a Mithrász-kultuszt és a Yulet.
Az ugye megvan, hogy ez az ünnep, amit Karácsonynak hívunk, az egy nagyon régi, messze a kereszténység előtti ünnep? A napfordulóval köthető össze, mostantól lassan hosszabbodnak a napok, győz a fény a sötétség felett.
Én ugyan nem vagyok teljesen ateista, el tudom képzelni, hogy van valahol egy magasabb intelligencia, de a vallásoknak egy szavát nem hiszem. Abban "hiszek", hogy a tudomány idővel tetszőleges pontossággal megismerheti a Világegyetemet és abban az emberiség szerepét - ha van.
Hívják a szeretet ünnepének is a Karácsonyt, és egy ateista ugyanúgy tud szeretni mint egy vallásos, ugyanúgy örül az ajándéknak, vagy mikor a gyereke szemében látja az ő örömét.
Azt a nézetet mindig visszautasítottam, hogy egy vallásos bármilyen szempontból erkölcsileg magasabb szinten állna, vagy műveltebb lenne - csak azért mert hívő - mint egy ateista, vagy egy ateista alávalóbb legyen a vallásosnál, kevésbé szeretni tudó vagy szeretetre méltó egyén, csak azért mert ateista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!