Jehova tanúi nálatok milyen a Karácsony? (bővebben lent)
Nem vágom, hogy miért bizonyíték az, hogy egy magyar fordító Úrnak fordította az isteni nevet... Ha erre gondoltál.
De amúgy ha bizonyíték kell, van több is:
csak az apostolok halála után jött be ez a tanítás, tehát ők nem hittek benne. Valamint a Bibliában sem szerepel ez a szó, sőt konkrét utalás sincs rá. Még ahol arra lehetne következtetni, hogy Jézus és Jehova egyek lennének, ott a Szentszellem meg sincs említve. Úgy hogy az nem három, csak kettő lenne.
Károli Bibliából pár bizonyíték.
1. János 17:21
"Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ŐK IS EGYEK LEGYENEK MI BENNÜNK: hogy elhigyje a világ, hogy TE KÜLDTÉL engem. "
Ha szó szerint értjük, Jézus minden tanítványa egyenlő vele és Istennel.
Vesd össze: Galátziabeliekhez írt levél 3. rész 28. "Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan EGYEK vagytok a Krisztus Jézusban. "
2. Mikor tanítványai megkérdezték Urunkat, hogy mikor jön el a vég, azt mondta, hogy azt senki sem tudja, csak az Atya. Erre szokták rávágni, hogy ezt emberként mondta. Elfelejtik, hogy azt a már említett kijelentést IS emberként mondta, hogy egy az Atyával.
3. A Biblia szerint 'az Isten felmagasztalá őt' mármint Jézust, tehát megint csak nem lehetnek egyek/egyenrangúak.
4. Krisztus mennybemenetele után lett leírva:
1Korintusz 11:3
"Akarom pedig, hogy tudjátok, hogy minden férfiúnak feje a Krisztus; az asszonynak feje pedig a férfiú; a Krisztusnak feje pedig az Isten." Itt is azt írja, hogy az Atya nagyobb, mert ugyanúgy, ahogy a férfinek feje Krisztus, Krisztus feje az Isten. Vagy talán a férfiak Krisztussal egyenlőek lennének? Egyértelműen nem.
Nem bizonyítottam semmiféle hármasságot, de még csak kettősséget sem! Ha elolvastad volna értelemmel a linkelt beszélgetést, akkor talán (?) nem gondolnál semmiféle háromság bizonygatásra.
Leegyszerűsítem egyszerű képlettel:
JHVH nem egyenlő Atyával
JHVH egyenlő Jézussal
Ha nem haragszol, nem kezdem újra és újra az ott leírtakat bemásolgatni, ha érdekelne, olvasnál.
Akkor mi Istennek a neve ("legyen megszentelve a TE neved..." - mondta Jézus)?
Másrészt ez nem jó feltételezés, mert a zsidók JHVH-t imádták (ez tény, töriből is tanultuk, Jahvénak nevezték) és mint tudjuk Jézust azért végezték ki, mert azt mondta, hogy Ő az Isten FIA. Tehát nem lehet ő Jahve is, meg Jahve fia is, főleg hogy akkor kihez imádkozott...
„Akkor mi Istennek a neve ("legyen megszentelve a TE neved..." - mondta Jézus)?”
"A zsidók Istent a mai napig úgy is hívják: “a Név” (ha Sém). A bibliai héberben ugyanis nincs szó a “személy”-re, ezért használja a “név” szót: pl. “Isten nevét segítségül hívni” = magát Istent segítségül hívni; “Isten nevét magasztalni” = magát Istent magasztalni azért, aki Ő. Ez a számunkra furcsa szóhasználat átment az Újszövetségbe is, pl. Apostolok Cselekedetei 1:15 “százhúsz név sokasága” = százhúsz főnyi sokaság, vagy Apostolok Cselekedetei 4:12 “nem is adatott az embereknek az ég alatt más név” = nem adatott senki más."
„Másrészt ez nem jó feltételezés, mert a zsidók JHVH-t imádták”
Jézust a zsidók nem ismerték fel. Nem ismerték sem Jézust, sem az atyját. Ugye nem mondod komolyan, hogy ez neked egyfajta bizonyíték?
Jn 8,19
Mondának azért néki: Hol van a te Atyád? Felele Jézus: Sem engem nem ismertek, sem az én Atyámat; ha engem ismernétek, az én Atyámat is ismernétek.
„mert azt mondta, hogy Ő az Isten FIA. Tehát nem lehet ő Jahve is, meg Jahve fia is, főleg hogy akkor kihez imádkozott...”
Fogalomzavar. A Bibliában sehol nincs olyan, hogy JHVH-nak fia lenne, aki Jézus. Adott volt JHVH, akivel Ábrahám beszélt, aki a kertben járt, aki a zsidó néppel volt, aki Jézus, és az Isten, aki a JHVH atyja, a Mennyei Atya.
IKor 10
1. Nem akarom pedig, hogy ne tudjátok, atyámfiai, hogy a mi atyáink mindnyájan a felhő alatt voltak, és mindnyájan a tengeren mentek által;
2. És mindnyájan Mózesre keresztelkedtek meg a felhőben és a tengerben;
3. És mindnyájan egy lelki eledelt ettek;
4. És mindnyájan egy lelki italt ittak, mert ittak a lelki kősziklából, a mely követi vala őket, e kőszikla pedig a Krisztus volt.
"A Bibliában sehol nincs olyan, hogy JHVH-nak fia lenne, aki Jézus."
Pl János leveleiben számtalanszor szerepel, hogy Jézus az Isten Fia.
De am nagyon eltértünk a témától, bocs kérdező az offért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!