Mit jelent ez a megnevezés, hogy "Arianizmus"?
Bár én római katolikus vagyok, de az unitárius egyházat nem venném egy kalap alá a jehovásokkal és társaikkal, már csak azért sem, mert ugyanolyan történelmi egyház, mint a református vagy az evangélikus.
A reformációra úgy tekintettek akkoriban, mint egy folyamatra, melynek során vissza akartak találni a bibliai alapokhoz, a Jézus alapította kereszténységhez. Ez a visszatalálási folyamat azon alapult, hogy az évszázadok során létrejött katolikus tanításokat (gyónás, búcsúk, Mária-tisztelet stb stb.) elvessék. Az unitáriusok mentek el legtovább ebben a folyamatban, mert ők a két legrégebbi dogmát is elvetették, az egyik a Szentháromságtan, másik pedig az áteredő bűn tana. Így hitük szerint az őskereszténységben mindenki unitárius volt, mivel a Szentháromságot csak a niceai zsinattól kezdték el vallani, előtte nem.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha van itt unitárius válaszoló, javítson ki ha rosszul írtam valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!