Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az Isten Fia...

Mit jelent az Isten Fia megnevezés?

Figyelt kérdés

Jézus ezt mondta:

Mielőtt Ábrahám lett, én "Vagyok"

Tudjuk, hogy Isten mutatkozott be így Mózesnek:

Mózes 2. könyve, a kivonulásról 3:14 És monda Isten Mózesnek: VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok.

Azt is tudjuk, hogy a zsidók örjöngtek, mikor Isten Fiaként azonosította magát Jézus és meg akarták kövezni.

Azt is tudjuk, hogy a zsidóknak nem volt idegen egy angyal megjelenése, így ha angyal lett volna csak Krisztus, tehát teremtett lény, ahogy az őrtorony állítja, akkor nem akarták volna Isten káromlásért kivégezni.

Azt is mondta Jézus, hogy:

Én és az Atya egy vagyunk (nem egyek, ahogy az őrtorony állítja!) Ráadásul önmagát helyezte az Atya elé.

Van egy Ige, ami mutatja, hogy egyszülött. Ha teremtett lett volna, akkor a többi angyal is, mint teremtett lény, jogosan követelhette volna ezt a titulust, de mégis így szól az Úr:

„Az által lett nyilvánvalóvá az Isten szeretete bennünk, hogy az ő egyszülött Fiát elküldte az Isten e világra, hogy éljünk általa.” (1János 4:9)

Tudjuk, hogy a monogenes szót használja itt Isten, aminek jelentése: „egyszülött, azaz egyetlen-, egyedüli (született gyermek)

Jézusról úgy ír a Biblia, hogy megszületett, nem pedig teremtett. Soha sehol nem ír olyat, hogy Jézus teremtett lélek volna. Emberként meg kellett születnie, onnantól vált Isten Fiává, mint ember, de sehol sem olvasható a Bibliában, hogy teremtette volna őt Isten, ahogy az angyalokat.

Kérném mellőzni a hosszú bemásolásokat a jw.org-ról, mert nem tévtanításra és kicsavart, nyakatekert válaszokat szeretnék olvasni!

Megköszönném, ha valaki, aki meg tudja pontosan fogalmazni az Isten Fia kifejezést, megtenné.

2015. jún. 24. 19:46
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Természetesen Jézus angyali mivoltát is maga a Biblia cáfolja, így ezt a tévtanítást sem kell bemásolni:

“Mert kinek mondotta valaha az angyalok közül: Én Fiam vagy te, én ma szültelek téged?” Zsid. 1,5/a.

2015. jún. 24. 19:49
 2/12 anonim ***** válasza:
20%
Isten első szellemteremtménye.
2015. jún. 24. 19:50
 3/12 A kérdező kommentje:
Hol ír erről a Biblia? Gondolom tudsz mutatni igehelyet. Bár ahogy elnézem nem értetted meg, hogy EGYETLEN Fia. Nincs más. Nos?
2015. jún. 24. 20:03
 4/12 anonim ***** válasza:
29%

Aurelius Augustinus (Szent Ágoston ha tetszik) véleménye szerint ez a megnevezés azért volt szükséges, hogy az emberek megértsék miről van szó, illetve a mestestesüléssel együtt járó alávetését és önkiüresítését Jézusnak, ahogy ő fogalmazza "Jézus a mi szempontunkból Isten, az Atya szempontjából fiú"

tévedés, hogy teremtmény, az atyától öröktől fogva született és nem teremtetett, az atyával egy valóságú, szerintem ez Istent írja le, hogy Isten milyen, 3 személy, de mégis 1 Isten, a személy a magyar nyelvben nem azt jeletni amit a görög persona, ezért félrevezető lehet, rengeteg jó hasonlat van bár egyik sme tökéletes, mindegyikbe bele lehet kötni, hiszen Isten semmihez sem hasonlítható, és bőven túlmegy a felfogóképességünkön

2015. jún. 24. 20:14
 5/12 anonim ***** válasza:
20%
ádám Isten fia volt, sátán és démonai szintén. az egyetlen fia kifejezést hol olvastad?
2015. jún. 24. 20:14
 6/12 A kérdező kommentje:

„Az által lett nyilvánvalóvá az Isten szeretete bennünk, hogy az ő egyszülött Fiát elküldte az Isten e világra, hogy éljünk általa.” (1János 4:9)

Tudjuk, hogy a monogenes szót használja itt Isten, aminek jelentése: „egyszülött, azaz egyetlen-, egyedüli (született gyermek)

2015. jún. 24. 20:18
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

az "egyszülött fiú" pedig méltóságjelző az ókorban sokszor az örökösre, vagy az azonos rangra emelt fiúra mondták ,hogy egyszülött fiú, holott nem az egyetlen volt, még a bibliában is felfedezhetünk pár ilyen "ellentmondást" (amit a történelmi ismeret felold)

hasonlóan a "jobbján ül" sem azt jelenti, hogy ezek utt csücsülnek valahol és Jézus a jobb oldalon van, hanem ugyan ilyen hatalmi jelkép

az ókorban az ember öltözéke hajviselete, ékszerei, gesztusvilága, mozgása, szóhasználata sokkal többet elárult mint manapság, ahol mindez csak "divat" vagy "szokás" érdemes ezeket megismerni, mert így sokal könnyebb lesz érteni a Bibliát, illetve számos látszólagos ellentmondást fel lehet így oldani

2015. jún. 24. 20:18
 8/12 A kérdező kommentje:
De az egyszülött jelző is ezt jelenti, hogy nincs több.
2015. jún. 24. 20:19
 9/12 anonim ***** válasza:
ebben az esetben nyilván igen, de itt nem ez a fontosabb szerintem
2015. jún. 24. 20:42
 10/12 anonim ***** válasza:
ha konkrétan az idézett helyre gondolsz, ott valóban kizárólagos, egyes fordítások úgy írják "egyetlen fiát"
2015. jún. 24. 20:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!