Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus iskolába járok,...

Katolikus iskolába járok, vallásosan neveltek. Már nem hiszek Istenben. Váltsak iskolát?

Figyelt kérdés

Mindkét szülőm katolikus. Már általános iskolába is katolikusba jártam, gimibe ráadásul egy katolikus lánygimnáziumba járok, ahol komolyan veszik a vallást és sok ehhez kapcsolódó esemény van.

Fiatalabb koromban természetes volt számomra, hogy én is vallásos vagyok, kicsi korom óta jártam misére, ebben a környezetben nőttem fel, az iskolában is ezt láttam. Egy-két éve azonban, ahogy egyre inkább önálló gondolataim vannak, egyre többet tudok a világról, egyre többet olvasok, egyre kisebb a hitem... sőt, nyárra eljutottam oda, hogy igazából már nem hiszek Istenben. Elhagytam az esti imákat, nem járok már a családommal templomba. Ők ennek persze nem örülnek, de beszélgettünk róla, nem kényszerítenek. Szerintem reménykednek, hogy csak kamasz kori lázadás.

Az iskola a legnagyobb gondom most. 16 éves vagyok, 10. osztályos, 2,5 évig még gimis leszek. A suliban minden hétfőn misével indítunk, minden nap közös ima, rengeteg vallásos dolog, és én ettől már nagyon idegenkedem. Külön tanóra is van (a hittan mellett), amelyeken vallási témákat beszélünk meg, és az érzéseinkről beszélünk. Képmutatásnak is érzem, hogy részt veszek ezekben, miközben már Istenben sem hiszek. Szeretném, ha nem olyan elvek irányítanák a hétköznapjaimat, amelyeket nem tartok magaménak és nem hiszek bennük. A suliban még nem mertem ezt elmondani, mert olyan közeg, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy valaki nem vallásos... Mindegyik iskolatársamról úgy tudom, hogy tényleg hívő katolikus, ahogy a tanárok is. Persze ennyi ember között biztos van, aki nem vallásos, csak nem árulja el, mint én, de ez teljesen tabutéma... Nem tudom, hogy reagálnának. Így viszont folyamatosan hazudok, amikor a vallás kerül szóba, és ezt se bírom sokáig...

Másrészt viszont sok szempontból nagyon szeretek ebbe a suliba járni. Innen van az összes barátnőm, akikkel már 4. éve oszt.társak vagyunk (6 osztályos gimi), imádom őket, és a suli rengeteg olyan jó programot kínál, amit máshol lehet, hogy nem kapnék meg. Kirándulások, külföldi utak, közösségkovácsoló iskolai programok. A tanárokat is nagyon bírom, az oktatás színvonala is magas. Ha nem lenne a vallás-dolog, eszembe se jutna elmenni innen. Így viszont nem jó, hogy titokban kell tartanom, hogy az iskolai elveiben már nem hiszek...

Szerintetek mi lenne a legjobb megoldás?

a) Maradjak a suliban, és a hátralévő 2,5 évben tegyek úgy, mintha még mindig vallásos lennék?

b) Maradjak a suliban, de beszéljek erről valamelyik tanárral, hogy ne legyen bűntudatom?

c) Menjek át egy nem egyházi iskolába?

Vallásos és nem vallásos emberek tanácsát egyaránt várom. Köszönöm!

16/L

2015. nov. 7. 14:35
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

@20

Most komolyan a megnevezèsünk is baj? Amúgy szólok, hogy ez az ateistáknál is feltünt, az angolszászoknál már a "bright" kifejezés használatát szorgalmazzák. Az egész meg onnan indult, hogy az istenben való hit nem megléte jelöli a csoportot, és szomorú, hogy ezt a 21. században is ìgy ki kelljen emelni. Nincs külön szavunk azokra akik nem hisznek a vámpírokban meg a vérfarkasokban, de ha lenne, az is csúnya negatív kifejezés lenne, és te is egy ilyen csoportba tartoznál.

2015. nov. 10. 08:52
 22/22 anonim ***** válasza:
Na, mi lett végül?
2016. máj. 25. 23:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!