Zsidók szerint a kereszténység vagy az iszlám áll közelebb a zsidó valláshoz?
Még valami, Kérdező, ezt írod:
"Mivel mondok ellent magamnak? A jelenleg fennmaradt Bibliát emberek írták és emberek döntötték el mi kerüljön bele és mi ne. Pál meséje kicsit sem hihető és ellentétes Jézus tanításával."
-->Továbbra is ellent mondasz magadnak, hiszen ha a Bibliát közönséges emberi művé degradálod le, akkor milyen jogon beszélsz "Jézus tanításairól", szembeállítva Őt magát Szent Pállal? Ha tényleg CSAK annyira emberi a Szentírás, amilyennek beállítod, akkor milyen jogon beszélünk, Jézus tanításairól, hiszen ezzel a logikával, az is kamu, nem? Vagy talán azt az ezoterikus tanítást vallod, hogy az evangéliumok hitelesek, a páli levelek pedig nem? Ha a Bibliát magyarázzák, akkor azt a TELJES Szentírás függvényében (is) teszik azt, nem pedig úgy, hogy azokat a könyveket, amikkel kapcsolatban "öri hari" kiselejtezik - mert abból nem tudnak igazolni egy elgondolást. A Bibliát az Egyház kanonizálta az apostoli hagyomány és a Szentlélek által, ezért magyarázni is neki van joga. Hogy is jössz te akkor ahhoz, hogy egyszerű laikusként, az Egyház nevében olyan eretnekségeket hirdess Niceával kapcsolatban, aminek semmilyen alapja nincs?
Egyszerű provokátor vagy, és te akarsz engem tanítani?
Clark Kent már mondtam hogy ezt a kérdést nem azért írtam ki hogy Jézus istenségét vitassuk meg. Számos ilyen kérdés van itt a gyakorin, nézd át azokat. Hogy mit tanított Jézus és mi van a Bibliában két különböző dolog. Amiket irsz az mind erőltetett és köze nincs a valósághoz. A zsidók és a muszlimok sem fogadják el hogy Jézus Isten lenne és sok keresztény sem. Nem gondolod hogy a katolikus vallás és a pogány többistenhitű vallás között igen nagy a hasonlóság? Még igy sem esik le az igazság? Nem tudom miért ragaszkodsz ehhez a tévhithez de a te dolgod.
nneddudgi lehet sokat kérdeztem és köszönöm is a válaszokat viszont ezek mégtöbb kérdést vetnek fel :)
"Mert I-ten nem "ötletel". Megírtam mit mond a zsidó vallás I-tenrõl. Õ maga örök és változatlan, Tórája is örök és változatlan."
Õ maga örök és változatlan, ez igy van de az emberekre vonatkozó szabályok miért ne változhatnának? Induljunk ki abból hogy miért jöttek a próféták? Azért küldte őket Isten hogy figyelmeztessék az embereket és elmondják milyen szabályok szerint éljenek. Nem tudom pontosan a zsidókhoz hány próféta érkezett, de sok. Miért érkezett ilyen sok próféta a zsidókhoz? Talán mert sokszor eltértek attól amit Isten parancsolt nekik és sokszor kellett figyelmeztetni őket?
"Ez TÉVEDÉS, mégpedig SÚLYOS, a hegyi beszédben pont azt mondja, h
"Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik." Máté evangéliuma 5. fejezet, 18. vers )"
Nem nagyon értem mit akarsz mondani. Ha elfogadod azt hogy Jézus nem megváltoztatni akarta a Tórát hanem teljessé tenni, akkor a zsidók miért tartják hamis messiásnak Jézust és miért akarták megölni? Mohamedet sem fogadják el prófétának és őt is meg akarták ölni a zsidók ami eléggé árulkodó.
"A szöveg sehol, egy szóval sem mondja, hogy az Ósz. megszünt volna."
Nem úgy értetem hogy Jézus a teljes zsidó Bibliát érvénytelenitette volna csak egyes részeit.
"A jemeni zsidók az asszír, de legkésõbb a babiloni hódótás elõl ( ie 586. ) menekültek Jemenbe. Ott sikáig elszogetelten éltek, a magukkal vitt Tórát persze másolgatták, a prgamen aligha bít volna ki 2600 évet. És láss csodát, amikor elõször kerültk kapcsolatba nyugati zsidókkal, a nyugati Tóra szóról szóra ugyanaz volt, mint az övék. Ugye túl különös véletlen volna, h ugyaúgy változtattak volna meg."
Csakhogy a Tóra ennél jóval régebbi. Mi arra a bizonyiték hogy ie 586 előtt nem változott? Ha jól tudom Mózes öt könyvét maga Mózes irta, legalább is a zsidók szerint, ami kb 3500 éve történt. Kettő között sok idő eltelt.
"Teljesen biztosat csak majd akkor tudhatjuk meg, amikor elõkerül a Frigyláda, benne az eredeti Ttórával, bár abban csak a kõtáblák vannak."
Remélhetőleg előkerül, ha nem tévedek Jeruzsálemben keresik de ha megtalálják és kiderül hogy az eredeti Tóra eltér a jelenlegitől biztosan nem fogják nyilvánosságra hozni.
"Ami az I-teni termésetet illeti, gyûjteményed valóban meggyõzõ, ám vannak versek, melyek legalább is "neccesnek" mondhatók. Olyasmik, hogy "higyjetek bennem".
"higyjetek bennem". jelentheti azt hogy higgyetek nekem.
"Viszont, mint fentebb írtam, a zsidó vallás számára ez sem fogadható el, mert, bár eleinte a Tóra ényegét ( a cselekvõ szeretetet ) hangsúlyozta, késöbb több ponton eltért, amit I-ten által küldött próféta nem tehet."
És mi van akkor ha a Tórat időközben megváltoztatták és Jézus Isten által küldött próféta volt aki azért érkezett hogy ezeket kijavitsa? Abból amit eddig írtál úgy látom a zsidók abból indulnak ki hogy a Tóra változatlan, de a keletkezés korából nem maradt fent írásos bizonyíték amivel alátámaszthatnák.
@Kérdező
Valóban, ez a topik nem Krisztus istenségéről szól. Felesleges átnézem más topikokat, mert nem érdekel. Viszont igenis felemeltem a szavamat, mert a keresztény tanítás alapjait támadod, amit az Egyház az apostoloktól kapott, és immár 2000 éves képvisel.
Néhány megjegyzés az off előtt:
- Jézus Krisztus tanításait a Biblia őrzi, tehát maga Krisztus elválaszthatatlan attól.
- Az az erőltetett, hogy Krisztust egy közönséges emberré akarod lefokozni, holott már a prófétai irodalom is bizonyságot tesz arról, hogy a Messiás személyében Isten lesz testté.
- A hitehagyott zsidók véleménye semmit sem jelent. Jézus előtt évszázadokkal a zsidók megölték a saját prófétáikat is. Csodálkozol akkor, hogy Azt, aki nagyobb a prófétáknál, nem fogadták el?
- A muszlimok véleménye miért kellene hogy érdekeljen? Számos középkori kommentátor szerint a Jelenések 9. fejezetében megjövendölt istenellenes hatalom az Iszlám. Ezt megerősíti Germanus Gyula iszlám szakértő is, aki feljegyezte Mohamed démonikus elhívatásának történetét.
- Sok keresztény éppenséggel elfogadja azt, hogy Krisztus maga Isten. Kérlek szépen ez alap dolog. Bele sem olvastál azokba az ókeresztény dokumentumokba, amit mutattam a korai egyház hitéről? Aki nem fogadja el Krisztus istenségét az nem keresztény.
- Nem gondolom. Ha lenne egy minimális vallástörténeti ismereted, akkor magad is tudhatnád, hogy a pogány istenek köszönő viszonyban sincsenek a Szentháromság Istenével. Jellemben, tudásban és a világban illetett helyüket illetően totális ellentét a kettő. Többek közt ezért is volt olyan nagy durranás az ókorban a bibliai teremtéstörténet, mert olyat addig még nem látott a világ.
- Szerinted ez tévhit, szerintem nem az. Ezt a tanítást Krisztus adta át az apostoloknak, az apostolok a püspököknek, a püspökök után pedig tovább őrizték az apostoli atyák, az egyházatyák, és a későbbi apologéták és hívek, és őrzik a mai napig is.
Téma OFF.
Még valami.
Félre ne érts! Jogod van azt hinni, amit akarsz. Ami igazán problémás, hogy te egzakt értelemben nyilatkozol erről a kérdésről, amivel kapcsolatban hivatalos állásfoglalás van. Kb olyan hülyeség ez, mint ha valaki tagadná az evolúciót, amit a szakma alapvetően elfogad. Aki nem fogadja el, azt komolyan sem veszik a tudós társadalomban sem.
Tehát megmaradhatsz a hitedben, csak hangsúlyozd, hogy ez a Te véleményed, mert a hittudósok és az egyház erről másként vélekedik.
Remélem értjük egymást :-)
Pá.
Kedves Kérdezõ!
Sajnos ( vagy hál'I-tennek, áldott Õ ) ez mindig így van, minden válasz csomó új kérdést vet fel - így haladt a tudomány is.
Talán ma lesz idõm, de inkább holnap, v még késõbb, olykor nézz majd ide. Esetleg priviben jelzem, ha válaszoltam. ( Még ha rövid is a válasz, a kérdést alaposan el kell olvasnom, hogy pontosan arra válaszoljak és majdnem mindig szükséges a helymegjelölés, amit rendszerint keresni kell, mert fejbõl csak kb tudom. )
Kedves Kérdező, ezt írod a 9. hozzászólásodban:
"Csakhogy a korai keresztények sem tekintették Jézust Istennek. Ez a nézet jóval Jézus után terjedt el és a szentháromság is."
Nos ezt sürgősen felejtsd el, mert ez marhára nem igaz. Aki nem vallotta meg Krisztust megváltó Istenének, azt meg sem keresztelték.
"Nos ezt sürgősen felejtsd el, mert ez marhára nem igaz. Aki nem vallotta meg Krisztust megváltó Istenének, azt meg sem keresztelték."
Te pedig nézz utána. Ariánusok nem fogadták el ezt és nem kevés emberről van szó mert miattuk hívták össze a zsinatot. Több püspök elutasította hogy Jézus Isten lenne ezért száműzték őket és sok iratot megsemmisítettek. Néhány éve meg azt lehetett hallani hogy Törökországban megtalálták Barnabás evangéliumát, amiben az szerepel hogy Jézus próféta volt.
Már megint értelmetlenségeket mondasz.
Kit érdekel, hogy eretnek ariánusok mit mondtak?
A legkorábbi ókori keresztény dokumentumokban Krisztus világosan Istennek van minősítve, gondolok itt azokra, amik a 2. század elején íródtak, amikor a Biblia írása valószínű még be sem fejeződött.
Ki volt az a "több püspök" aki elfogadta, hogy Jézus nem Isten? A niceai zsinaton kb 300 püspök vett részt, ebből mindössze 2(!) volt az Arius mellé állt. Vagyis a zsinaton felmosták a padlót az ariánusokkal, megsemmisítő vereséget szenvedtek.
A "Barnabás evangéliuma" nem volt más, mint média szenzáció, az apologia kutatóközpont weboldalán már ízekre szedték ezt a témát, senki nem foglalkozik vele.
Tessék:
Ariust, ki száműzetéséből Alexandriába már előbb visszatért és a niceai zsinaton is részt vett, a császár a hasonló gondolkozású Theonas marmarikai és Secundus ptolemaisi püspökökkel együtt Illiriába száműzette. Ugyanez a sors érte három hónap múlva a zsinat határozatainak ellenszegülő Eusebius nikomédiai, Theognis niceai és egyéb püspököket. – Mindenesetre elgondolkoztató, hogy úgy alakult, hogy a niceai zsinati határozat miatt még magát a házigazda niceai püspököt (vallási vezetőt) is száműzni kellett (!), mert az is ariánus volt.
Forrás: [link]
Hogy lehetett ennyi ariánus püspök, mikor szerinted még csak nem is voltak keresztények?
Javaslom gondolkozz el ezen és azon is miért követsz egy pogány császár által létrehozott politeista vallást.
Kérdezőnek a 27. számú megjegyzésére.
Az ariánusokat nem keresztelték meg. A már megkereszteltekből lettek az ariánusok, akik később elfogadták Áriusz a tévtanait.
Amikor megkereszteltek valakit, akkor a kereszteléskor el kellett imádkoznia az akkori hitvallást (úgynevezett "régi római hitvallás") ami úgy kezdődik, hogy "Hiszek Istenben, a mindenható Atyában; és Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban".
Tehát aki nem vallotta meg Krisztus istenfiúságát az nem lehetett keresztény. (Hogy utána esetleg eltévelyedett a más kérdés.)
Az állítólagos Barnabás-evangélium meg semmit nem nyom a latban. Akár te is írhattad volna. :)))
Barnabásról pontosan tudjuk, hogy ő Isten Fiának tekintette Krisztust. Nem tisztelné az egyház szentként, ha ezt megtagadta volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!