Katolikusok, ti hogyan tartjátok be a pénteki bűnbánati napot?
Amikor elkezdtem rendszeresen gyónni, akkoriban tudtam meg, hogy minden pénteken bűnbánatot kell tartani. Ilyenkor elvileg hústilalom van, de azt más jó cselekedettel is lehet helyettesíteni (pl. keresztút). Én erről nem nagyon mertem beszélni a családomnak, mert ők nem igazán vallásosak. Azt is furcsának tartották, hogy a nagyböjti időszakot meg akartam tartani. Szerintem anya elég furcsán nézne rám (és talán az Egyházra is), ha azt mondanám, hogy péntekenként nem fogok húst enni.
Ti mivel szoktátok ezt helyettesíteni?
"föleg a biblia fényében dönts"
A protestánsok mióta írják kis kezdőbetűvel a Biblia szót? Megnéztem gyorsan, felekezettől függetlenül nagy kezdőbetűvel írandó. Ne mondj ellent legalább saját verziónak.:)
A Biblia fényében...de milyen értelmezés alapján?
Ugyanis ahány ember, annyi értelmezés - ez jellemzi a protestáns felekezeteket. Mindenki olvassa magának is, imádkozzon, és majd az Isten tanítja.
Ezzel szemben a katolikusoknál nincs ez, hogy saját szájíz szerint magyarázhatjuk a Biblia tanítását.
Ha pedig valaki egyetlen mondatot, igét vagy szakaszt elolvas belőle, az valami alapján igenis értelmezi.
Tehát itt arról folyik a parttalan vita, hogy melyik a helyes értelmezés.
Erre a válasz: ki melyikkel azonosul, melyiket fogadja el.
Én sok-sok évet jártam protestáns közösségbe (reformátusba), mielőtt katolikus lettem. Mélyen tanulmányoztam mind a protestáns (református), mind a katolikus (római) tanításokat.
Felnőttként ez utóbbi mellett döntöttem szívből és észből, külső befolyás nélkül. Én pl. ezzel tudok azonosulni, engem ide vezetett "az Úr". Mást máshova, mert máshol van vele dolga.
Tehát a lényegi kérdés az idézett résszel kapcsolatban:
Melyik a helyes értelmezése? :)
Egy római katolikus
Neked pedig nem ez az első alkalom csak ennél a kérdésnél, hogy a hozzád intézett kérdést ignorálod, de közben csak "támadsz".
Ez tipikusan azt bizonyítja, hogy nincs érved, ezért csak a levegőbe puffogtatsz, öklelsz. Felesleges energiapazarlás és ráadásul még a saját butaságodat is kimutatod.
Természetesen továbbra is válaszolhatsz a hozzád intézett kérdésekre. :)
Egy római katolikus
Szia!
Én van hogy próbálok csak folyadékot fogyasztani és szilárd táplálékot nem magamhoz venni, vagy pedig vízet és kenyeret fogyasztok csak. És van úgy, hogy nem érzem magam alkalmasnak ilyen kvázi szigorúbb böjtre, ilyenkor csak a húsokat mellőzöm az étrendemből, és esetleg csak mennyiségileg szabok határt egyébként az ételnek, amit magamhoz veszek. Próbálok többet és Jézus áldozatát szemlélve imádkozni. Pl ilyenkor mondom a fájdalmas rózsafüzért.
Egyébként bizonyos szolgálatokat végezve az egyházban, Függetlenül attól, hogy papként, vagy laikusként, az általános papságot gyakorolva, szerintem "kötelező" is a böjt, az egyház böjti időszakain túlmenően. Pl. szabadító szolgálatban résztvevőként. Maga Jézus mondja: „Ez a fajta nem megy ki másként, csak imádság és böjt hatására"
(Mk 9,29).
Fontos, hogy vannak az egyháznak bűnbánati időszakai stb, de én pl nem nagyon szoktam tartani (a nagyböjtön kívül, ami fantasztikus). Ehelyett minden nap tartok önvizsgálatot, minden olyan helyzetben, ahol úgy ítélem meg hogy nem voltam hiteles, bátor, vagy nem jézusi módon jártam el. Az eukarisztiában szoktam kérni, hogy Jézus győzze le bennem mindezt.
Ha én anyámra hallgattam volna sose lettem volna keresztény se hazas....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!