Katolikusok, ti hogyan tartjátok be a pénteki bűnbánati napot?
Amikor elkezdtem rendszeresen gyónni, akkoriban tudtam meg, hogy minden pénteken bűnbánatot kell tartani. Ilyenkor elvileg hústilalom van, de azt más jó cselekedettel is lehet helyettesíteni (pl. keresztút). Én erről nem nagyon mertem beszélni a családomnak, mert ők nem igazán vallásosak. Azt is furcsának tartották, hogy a nagyböjti időszakot meg akartam tartani. Szerintem anya elég furcsán nézne rám (és talán az Egyházra is), ha azt mondanám, hogy péntekenként nem fogok húst enni.
Ti mivel szoktátok ezt helyettesíteni?
én minden honap elsö pénteken szoktam tartani,ilyenkor csak kenyeret és és vizet veszek magamhoz,nem kávézok,nem cigizek.
Utolso válaszolo,ha olyan nagy szakértöje vagy a Bibliának,akkor kellene tudjad,hogy szo van abban is a böjtről,az apostolok is bőjtöltek.
Mi a neve annak a gyülekezetnek, ahol megtértél, és ahova tartozol? Tényleg érdekel. Remélem, bátran mered Te is vállalni. De elég, ha csak privátban írod meg. Előre is köszönöm szépen! :)
Az irgalmasság cselekedetei:
Ha nem tudsz böjtölni, akkor ajánlom:
Imádkozz bűneid bocsánatáért.
Vállald át a főzést.
Eszembe sincs a böjtöt támadni, vajon miért van félre értelmezve az amit írtam?
" Ilyen az a böjt, amely nekem tetszik? Ilyen az a nap, melyen az ember a lelkét gyötri? Ha lehajtja fejét, mint a káka, zsákruhát ölt, és hamut szór maga alá, azt nevezed böjtnek és az Úr kedves napjának?
58,6 Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot!
58,7 Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!"
egy baptista
# 10
"Nálunk nincs szenthagyomány és a Biblia sem említi"
Előbb volt a Szent Hagyomány, mint az Újszövetség :)
Egyébként Pál is hivatkozik leveleiben a SZÓBELI hagyományra, mint kötelezően megtartandóra.
Péter pedig azt írja, hogy a Szentírás nem egyéni értelmezés dolga, úgy kell értelmezni, ahogyan a lejegyzői értelmezték.
János meg azt írja, hogy a Bibliában sincsen minden leírva, amit Krisztus tanított.
Szóval a Szent Hagyományra több helyen is hivatkozik a Biblia.
Ami egyáltalán nincs bent a Bibliában, az a sola scriptura.
:)))
A belinkelt oldal ennyit ír:
Az Egyház megszületésekor nem volt más, csak az írott Ószövetség és az apostoli szóbeli Szent Hagyomány .
Nem ír mást és akkor nekem ezt el kell fogadni, mert egy oldal ezt írja? :)
Jézusig zsidó törvények és zsidó hagyományok voltak. Jézus jött, látott és győzött, majd egyértelműen megtanította, hogy nem szabályok betartása az, ami által üdvözül az ember.
Ő volt az, aki elhívta apostolait, akik addig a zsidó hagyománnyal találkoztak. Ha a katolikus egyház szerint ez az apostoli Szent hagyomány, akkor szombaton kellene tartania, disznót nem ehetne, stb.
Lehetne vitatkozni ezeken, de engem igazából nem érdekel, mert a Biblia ma már mindenkié és aki nem ragad le ott, hogy valaki azt mondta neki, hogy ezt és ezt az egyházat vissza tudja származtatni Jézusig és ez az egyetlen igazi, az érteni fogja, és nem teszi a fejét újra az igába. Szabály szabály hátán. Persze az előző kommentre semmi reakció. :P
Olvassátok el a kérdést. Kiket szólítottam meg? Itt most én arra lennék kíváncsi, mit tanácsolnak a katolikus hívek, de eddig csak néhány tanáccsal találkoztam, meg egy értelmetlen vitával.
Protestánsok! Tiszteletben tartom a ti hiteteket, elfogadom, hogy másban hisztek, mint mi (pl. az egyházi hagyományok, pápa, Oltáriszentség, stb. kérdéseiben). Viszont azt is szeretném, ha ti is tiszteletben tartanátok, hogy én meg akarom élni a katolikus hitet, és hiába győzködtök, nem tudtok megtéríteni. Ez nem azért van, mert nem érdekel a vallásotok, vagy elítélném, stb., hanem számomra a római katolikus vallás az igaz hit. Ha számotokra a baptista, református, evangélikus, adventista, pünkösdista, stb. az igaz, akkor el kell fogadnom, hogy azzal az egyházzal értetek egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!