A katolikusoknál miért kötelező a cölibátus? Mi értelme van?
Ha jól tudom VII. gergely pápa vezette be, így a pápa el is törölheti, de mi értelme van?
Nincs cölibátus se a reformátusoknál, se az evangélikusoknál, ott lehetnek nők is a papok, az egyik közeli városban is papnő van.
Miért tették a katolikus papoknak kötelezővé a cölibátust?
Nem lenne kevesebb szexuális atrocitás, ha eltörölnék?
Nincs annyi atrocitás, mint ahogy híresztelik. Csak ha van, az nagy nyilvánosságot kap.
Azért van, hogy a pap csak az egyházi teendőire koncentráljon, ne világi dolgokkal törődjön. Ha a házassága nem sikeres, azzal rossz példát mutatna a híveinek.
Lehet vitatkozni, és a papság véleménye sem egységes.
Gyarló anyagi okok miatt tették.
A cél az volt, hogy ne osztódjon a vagyon.
Ezt tanultuk annakidején történelemből.
Állítólag ezért is a leggazdagabb egyház keresztények közt. Ha összehasonlítod a kellékeket, katolikus templomban minden arany, az evangélikus és református sokkal szerényebb.
"A cél az volt, hogy ne osztódjon a vagyon. Ezt tanultuk annakidején történelemből."
Valóban ezt a gagyi komcsi dumát sulykolták.
De az senkinek nem jutott eszébe, hogy ott ahol nincs cölibátus (ortodoxok, görögkatolikusok) érdekes módon ott sem osztódott az egyház vagyon.
Méghozzá azért nem, mert nem a gyerekek örökölték meg a parókiát és a hozzá tartozó földeket, hanem a következő pap, aki átvette az előd hivatalát.
Ilyen egyszerű, mégis hányan beszopták a maszlagot. És még most is terjesztik, harminc évvel a komcsik bukása után.
:)))
3-as.
Nem kötekedésből, de akkor mi az igazi indok...?
#3: 95-96 ban már nem igazán kommunizmus volt.
Az egyháznak sem kell mindent elhinni. Vallásos emberként mondom. Azt is csak emberek irányítják. Lehet hinni az egyáz szabályai szerint vagy anélkül.
Párszor megtapaszaltam, hogy az egyházi emberk=papok sem mindig a saját szabályaik szerint játszanak. (és most nem ilyen extrém dolgokra gondolok mint a pedofil papok).
A biblia szerint minden eltévedt bárányt vissza kell fogadni, illetve a kapu nyitva áll mindeki előtt.
Próbálj meg házasságon kívül született gyereket megkereszteltetni. Nagy lesz az ellenszél. Pedig szerintem nem sok bűnt követett el azzal hogy megszületett.
# 4
Igazi indokként azt szokták mondani, amit itt is olvashatsz:
vagy itt:
Engem mondjuk nem igazán érdekel ez az egész téma, de ezzel az öröklősdi baromsággal fel tudják tornászni a vérnyomásom. :)
# 5
"95-96 ban már nem igazán kommunizmus volt."
Hát ha ezt még 95-96-ban is nyomatták a sulikban, akkor az iszonyatosan gáz! Mert hogy egyáltalán nem igaz.
Ja persze, most esik le, akkor megint csak egy antiklerikális Horn-kormányunk volt, Magyar Bálint oktatási miniszterrel. Így már értem...
"Az egyháznak sem kell mindent elhinni."
Egyháza válogatja. Az enyém például egész szavahihető :)
De azt viszont nagyon egyszerűen le tudod ellenőrizni, hogy az egyházi tulajdon nem magántulajdon, tehát nem is öröklődik.
Azt mindig használatba kapja valaki, mindig az, aki az adott hivatalt betölti. Aztán ha meghal, nyugdíjba megy vagy menesztik, akkor az veszi át, aki a hivatalt is átveszi.
De ez cégeknél is így van. Ha meghal az igazgató, nem osztják szét a gyárat a gyerekei között. Jön egy új igazgató, és attól kezdve ő diszponál az egész cégvagyon fölött.
Szóval nem értem, hogy épelméjű emberek hogy tudnak akár csak fél percig is bedőlni ennek az öröklősdi maszlagnak. Tényleg nem értem.
Valóban régi, kommunista ferdítés, hogy az öröklés miatt vezették be, és ezt sajnos még ma is így tanítják.. Az egyházi vagyont külön szabályozza az egyházjog, hogy ne lehessen örökölni. Ha lehetne, akkor ilyen erővel nem csak a gyerekre szállhatna, hanem mondjuk a pap testvérére vagy annak gyerekékre is, szóval akkor már testvérrel rendelkezőket is ki kéne zárni a papságból ezen logika alapján, ami nonszensz...
Az igazi indok egy bibliai tanításra vezethető vissza: Szent Pál azt tanítja, hogy vannak olyanok, akiket Isten a családos életre választott ki, míg másokat arra, hogy másokat szolgáljanak. Aki nős, az főleg azzal törődik, hogy a feleségének és a családjának megadjon mindent, viszont aki nőtlen, az azzal foglalkozik, ami Istené. Ezért van cölibátus, ami tisztán egyházjogi tanítás, tehát elvileg meg lehet változtatni, viszont az Egyház úgy gondolja, hogy a papság Istennek szentelt élet. Hasonló ez más hivatásokhoz is: ismerek nem egy orvost, aki nem házas és nem lesz tőle boldogtalan, mert tud teljesen a hivatásának élni.
A szexuális atrocitásoknak nem sok köze van a cölibátushoz, mert egyrészt a legtöbb pedofil bűncselekmény családon belül történik, másfelől meg, ha egy egyházi személy elkövet ilyet, akkor 3 napig csámcsognak rajta, ezért tűnik olyan soknak.
"De azt viszont nagyon egyszerűen le tudod ellenőrizni, hogy az egyházi tulajdon nem magántulajdon, tehát nem is öröklődik. "
Nekem is ez a gondolatom volt, de a hátterét nem tudtam, kinek mi van a tulajdonában. A wikin néztem utána, ott is csak a két magyarázatot találtam indoknak, az egyházit és a "kommunistát".
Persze bővebben egyik sem volt kifejtve.
"Szóval nem értem, hogy épelméjű emberek hogy tudnak akár csak fél percig is bedőlni ennek az öröklősdi maszlagnak. Tényleg nem értem."
Az igazság az hogy utáltam a történelmet, de ez megmaradt és elég hitelesen adták elő, és teljesen logikusnak tűnt.
# Horst77
Értem, jól van. Ne vedd magadra, mert tényleg nem téged akarlak froclizni!
Csak annyiszor hallom ezt, hogy unom már elmagyarázni, és hamar felmegy a pumpa. Különösen 40 fok melegben :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!