Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi melyik évtől és...

Jehova tanúi melyik évtől és kinek a tanítására kezdték tagadni a Szentháromságot?

Figyelt kérdés
2015. júl. 22. 17:01
 1/10 anonim ***** válasza:

Jehova tanújaként már pál is tagadta a szentháromságot. ezt nem én mondom, ezt a tanúk mondják. szerintük pál nem Jézusról tanúskodott, hanem Jehova tanúja volt. miként ábel is, akit ugye üldöztek a hite miatt... ő volt az első Jehova tanúja szerintük.

a modern időkre tekintve russel már pünkösdista korában is tagadta a háromságot, az általa létrehozott vallás ennélfogva a kezdetektől tagadja ezt.

Jehova tanúi néven ismert vallás 1931-ben jött létre, már akkor tagadták a szentháromságot.

a válasz tehát a kérdésedre: 1931 óta, russel tanítására.

2015. júl. 22. 18:29
 2/10 A kérdező kommentje:

Viszont 1950-ig imádták Jézust, márpedig az imádat csak Istennek jár (mivel ő az ÚrIsten és van az AtyaIsten is, a SzentlélekIstenről nem is beszélve, mind a háromról Istenként beszél a Biblia).

Kár értük.

2015. júl. 22. 18:36
 3/10 anonim ***** válasza:

ez igaz, imádták, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanolyanként tekintettek rá, mint a Teremtőre.

pl a gyülekezetüket Jézus vezeti, de Jehova irányítja őket, és a szent szellem segíti őket, mégsem hiszik azt, hogy a 3 1 lenne... inkább elhiszik, hogy 7 férfi a vezetőjük, akik nemcsak Vezető Testületet alkotnak, hanem ők a hű és értelmes rabszolga is.

ahogy mondod, elég nagy kár... sok sok értékes személy van bent, akiket nem engednek ki, akik kijönnének, de nem tudnak...

és hány haláleset, hány tönkretett élet... tudom, nem egy katolikus egyház, MERT AZ NAPJAINKBAN MÁR NEM TESZ TÖNKRE EMBERI ÉLETEKET...

2015. júl. 22. 18:43
 4/10 anonim ***** válasza:
Még hogy a katolikus egyház nem tesz tönkre emberi életeket!? Hol élsz te? Keress csak rá a neten, hogy miket csináltak az árvaházakban!
2015. júl. 22. 20:28
 5/10 anonim ***** válasza:

bizony, igazad van. csakhogy ezt egyéni kezdeményezésre tették, nem felsőbb utasításra. én erre gondoltam. sajna, pedofilok mindenütt vannak, a tanúk között is. de az nem a szervezezte hibája. az már igen, ha valakit a szervezet utasítására kell gyűlölni, és elmebetegnek tekinteni.

és az is, ha valaki a szervezet tanítására utasítja el a vértranszfúziót, és inkább meghal, csak hogy engedelmeskedjen a szervezetnek. ezek felülről jüvő utasítások. a katolikusok nem utasítanak ilyenre senkit, sőt, olyat tettek,amit at anúk sohasem: 2.jános pál, és most ferenc pápa is elnézést kért a katolikus egyház bűneiért. tudom, ez nem hozza vissza a halottakat... de a gesztus... az számít Isten előtt... megvallani a bűnöket, és felhagyni velük... a tanúk szervezeténél egyik sincs meg.

2015. júl. 22. 21:03
 6/10 anonim ***** válasza:
első válaszoló téved, russel még elismerte a szentháromságot, sok russel féle tanítás van amit ma már nem vagy másképp gondolnak
2015. júl. 22. 21:10
 7/10 A kérdező kommentje:
Én is úgy tudtam, hogy Russel még elfogadta, ezért kérdeztem.
2015. júl. 22. 21:18
 8/10 anonim ***** válasza:
Russell fiatal korában a kongregacionalista egyházhoz csatlakozott, és tevékeny volt annak munkájában, de a hagyományos dogmák ésszerűtlensége végül szkeptikussá tette. Úgy találta, hogy amit tanult, nem tudja kielégítő módon alátámasztani a Bibliával. Ezért elvetette az egyházi hitvallás dogmáit, és velük együtt a Bibliát is. Ezt követően megvizsgálta a nagyobb keleti vallásokat, de ezek sem elégítették ki.
2015. júl. 23. 10:20
 9/10 Tantételbeli ***** válasza:

Kedves kérdező!

Az egyetlen igaz Isten (az Atya-Isten, akinek tudjuk a nevét) tanúi, vagyis akik róla tanűskodtak, nem tagadták a háromságot, hanem egész egyszerűen sosem hittek benne. Sem az ókori próféták, sem a bibliírók, sem Isten ókori népe, az izraeliták (mint az ő "tanúi"- Ézsaiás 43:10-12), sem Jézus, sem az apostolok, sem a korai keresztények. Nem hittek háromságban.

A Bibliakutatók (ahogy Jehova tanúi modernkori történelmük kezdetén ismertek voltak) sem hittek a háromságban, mert felismerték, hogy az tévelygés. C. T. Russell és társai azért írtak cikkeket a háromság-tagadásról, hogy sokaknak segítsenek felismerni, hogy az nem a Szentíráson alapul, és hamisságokat állít Istenről.

Már Az Őrtorony 1882. júniusi száma ezt írta: „Sok pogány filozófus úgy gondolta, hogy célszerű csatlakozni a felemelkedő vallás soraihoz [a kereszténységhez], ezért nekiláttak a hozzávezető könnyű út kikövezéséhez, mégpedig úgy, hogy megpróbálták a hasonlóságokat felfedezni a kereszténység és a pogányság között, és így egybeolvasztani a kettőt. Ez meglehetősen jól sikerült nekik . . . Mivel a régi teológiának volt számos főistene, valamint sok női és férfi félistene, a pogány-keresztények (talán így nevezhetnénk őket) hozzáfogtak megalkotni az új teológia listáját. Ezért találták ki akkoriban a három személyű Isten — vagyis az Atya Isten, a Fiú Isten és a Szent Lélek Isten — tantételét.”

Hogy "kinek a tanítására" kezdték el "tagadni", az nem egy pontos kérdés. Nyilván a Szentírás tanítására. Ugyanakkor azt is tudták, hogy már korábban is voltak olyanok a történelemben, akik "tagadták" a háromságtant. (pl. Dávid ferenc, Sír Isaac Newton, Szervét Mihály, Henry Grew és mások) Ők nyilván ugyanezen okból tették: felismerték, hogy hamis.

2015. júl. 27. 20:56
 10/10 anonim ***** válasza:
no ugye. mondtam én.
2015. júl. 27. 20:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!