Hol van isten? Valaki téritsen meg legyenszives!
28-as!
Akkor ehhez mit szólsz?:
Jakab 2,14:
Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti-e őt egyedül a hit?
17 Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában.
18 Viszont mondhatja valaki azt is: Neked hited van, nekem meg cselekedeteim vannak. Mutasd meg nekem a hitedet cselekedetek nélkül, én is meg fogom neked mutatni cselekedeteim alapján a hitemet.
19 Te hiszed, hogy egy az Isten. Jól teszed. Az ördögök is hiszik és rettegnek
20 Akarod-e hát tudni, te ostoba ember, hogy a hit cselekedetek nélkül meddő?
21 Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazult-e meg, amikor fiát, Izsákot felajánlotta az oltáron?
22 Látod tehát, hogy hite együttműködött cselekedeteivel, és cselekedeteiből lett teljessé a hite.
23 Így teljesedett be az Írás, amely azt mondja: "Ábrahám hitt az Úrnak, aki ezért igaznak fogadta el őt", és "Isten barátjának neveztetett".
24 Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által.
25 S ugyanígy a parázna Ráháb is, nem cselekedetekből igazult-e meg, amikor befogadta a követeket, és más úton bocsátotta el őket?
26 Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül.
Jakab arról ír, hogy aki elfogadta Isten kegyelmét, befogadta Jézust valóságosan, az kizárt, hogy ne engedelmeskedjen az Úrnak, aki előkészíti a jócselekedeteket és megtisztít az üdvösség napjára, ez pedig tettekben nyilvánul meg.
Cselekedetekből senki sem tud üdvözülni, csak hit által, de vajon valódi e a hit, ha nincs benne maga Jézus?
32-es!
Efézusbeliekhez írt levél 2,8-9:
8 Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
9 nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.
Igen, én is gondolom, hogy csakis a Jézus Krisztusban való hit által üdvözölhetünk, nincs más út, bárki bármit mond.
Apostolok Cselekedetei 4,10-12:
10 vegyétek tudomásul valamennyien, Izráel egész népével együtt, hogy a názáreti Jézus Krisztus neve által, akit ti megfeszítettetek, akit Isten feltámasztott a halálból: őáltala áll ez előttetek egészségesen.
11 Ez lett a sarokkő, amelyet ti, az építők, megvetettetek,
12 és nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk."
Kevs Sanyji@31!
Sokat szóltam már a Jakab levélhez életemben, mivel tanító vayok. Ezt nem azért írom, hogy innentől nekem van igazam, csak azt, hogy én is ismerem ezt a részt és ennek ellenére mégis igaz a János 3.18 is és a Jakab 2. rész is. Itt Jakab nem Pállal vitatkozik, hanem azoknak ír, akik azt gondolják, hohy mert kimondják, hogy hisznek, az bőven elég. CSakhogy az üdvösséghez az a fajta hit kell, ami a Bibliában le van írva, nem a saját elgondolásunk általi hit. Erre céloz a 2.19-ben is. A világ nagy része elhiszi, hogy van egy Isten, de z kevés. Jézusban kell hinni az atyában, mindenek teremtőjében, a Biblia Istenében.
Az előttem szóló testvérek ezt értik és helyesen válaszoltak.
Tehát, akinek nincsenek gyümölcs cselekedetei, az nem hisz helyese. Írta Ábrahámot is példának. Ha nem vitte volna Izsákot az oltárra, akkor valójában nem hitt volna Istennek.
Ha én azt mondom, hogy hiszek, de pl. a kéreget koldust meg elhajtom az utcán, akkor nekem halot vagy hamis hitem van. Vagy jobb esetben még nem lett teljessé a hit bennem, még fejlődhetek. Itt sem az üdvözített, hogy a koldus nénikének adtam pénzt, ilyenkor is Jézusban való hit, Jézus üdvözített.
Az Újszövetség egyben tükür is. Az megtért embernek a szelllemi személyiségi tükre ("Krisztust öltöztétek fel") és a hitének tükre is, azaz ellenőrinünk kell a hitünet az Írás fényében. Erre Pél szó szerint figyelmeztet:
2 Kor
13,5 Kísértsétek meg magatokat, ha a hitben vagytok-é? magatokat [1 Kor. 11,28.] próbáljátok meg. Avagy nem ismeritek-é magatokat, hogy a Jézus [Róm. 8,9.10. Gal. 2,20. Kol. 1,27.] Krisztus bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok vagytok.
Egyszerű fordítás:
5 Vizsgáljátok meg magatokat, hogy valóban hitben éltek-e! Tegyétek próbára magatokat! Vagy talán nem tudjátok, hogy Jézus Krisztus bennetek él? Természetesen ez csak akkor igaz, ha valóban hitben éltek!
Remélem érted kedves Testvér! Én már rég megtanultam más tanítótól,hogy a Bibliában nincs ellentmondás, legfeljebb én nem értem a dolgot. Ha az egyik azt mondja, hogy hit által üdvözülünk, a másik meg, hogy hit általi cselekedetekből, ez csak látszólag ellentmondás. Ráadásul itt nem hívő testvérek is vannak, előttük meg egymást járatjuk le, ha a Biblia látszólagos ellentmondásával érvelünk egymás ellen. Valakinek esetleg a kezdődő hitét ki is olthatjuk, mrt azt látja tévesen, hogy a Biblia az alapvető üdvkérdésben ellentmond önmagának.
Még egy dolog.A Biblia, így az Újszövetség sokfle állapotúembernek szól. Szól a káromló ateistának (Pl. Róma 1 vége), szól a megtérés kezdetén, a törvény alati embernek (Pl.Róma 7), mélyíti a hitben járást (Pl. Efézus). Páholja a mózesi törvény alá visszamenni kívánókat (pl. Galata), magyaráz a mózesi törvény alól megtért zsidóknak, akiknek nagyon nehezükre esik elhagyni a mózesi törvényt (pl. Róma vagy esetleg Zsidó levél, bára Zsidó levél az még inkábba nem megtért zsidókhoz is szólhat). Ha ezt mind mind magunkra vesszük, skizofrének leszünk. Tudnunk kell, melyik rész szól nekünk, de a többi részt se hanyagoljuk, mert mindig tanulunk mindenből. De ne feledjétek! Hit,remény, szeretet. Ezek közül első a szeretet!
Jézus Veletek!
29-eshez: nem elg olvasni a Bibliát, hanem alkalmazni is kell az ott leírtakat. Pl. írja a hitbeli cselekedeteket is, amiről az előbb beszélgettünk, írja azt is, hogy járjunk gyülekezetbe, stb. De ez sem üdvösségkérdés. Ha szívből hiszel, szellemben újjászületsz és Te magad fogod ezeket a cselekedeteket kívánni. Tehát ne ad a számba, amit nem mondtam:
"nem kell sehova eljárni, semmit tenni, semmilyen embereknek válaszolgatni?
úgy legyen!"
Nézd csak, mit írtam:
"Itt kizárólag hitről van szó és nem vallásos, törvény szerinti cselekedetekről. Ennyire egyszerű az egész"
Ha nem érted, mit jelent a vallásos, törvény szerinti cselekedet, akkor ne gúnyolódj, hanem kérdezz. Bár sejtem, hogy nem érdekel a dolog, de ezt ítélje meg Isten
így van, te valójában akkor nem is ítélkezel, ugye?
kérdezni szabad, nincs rosz kérdés. Jézus is válaszolt a kérdésekre, mégha látta is mögötte a rossz indítékot.
mit tanítasz? magyar nyelv, és irodalom?
"mit tanítasz? magyar nyelv, és irodalom?"
Jogos, bár kissé gúnyos és rosszindulatú feltételezés. Az igazság sokkal egyszerűbb, ezért nincs értelme feltételezni. Olyan sok körülmény lehet, ezért kell Istenre hagyni az ítélkezést. Ez rám is vonatkozik. Helyes út ez lett volna: "Figyusz, sok az elírásod, nem tudom észrevetted-e? Engem zavar, azért szólok".
Nos: legtöbbször táblagépről írok, engem is idegesít a sok elgépelésem. Sajnos nem húzza alá a hibákat, nem veszem észre. Jogos, elnézést, de elő fog még fordulni:( Most PC-ről írok, több sikerrel:)
"és hova lett a living witnes felirat? meghalt a név?"
Ez nekem szól? Mert egyáltalán nem értem. Ha nekem írtad, pontosítanád/magyaráznád? Köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!