Régen tényleg volt olyan, hogy keresztények másokat megöltek azért, mert mások nem úgy gondolkodtak?
a következő válaszhoz kilátásba helyezem hogy ateista vagyok, mielőtt leszólnak
a "mosdatós" válaszok nem "mosdatósak" ahogy észrveszem hanem esetleg tudományosabbak és azok is le vannak szavazva
mielőtt valaki leír ilyeneket, gondolja át, honnan is tudja, esetleg látott egy filmet amiben volt egy gonosz pap és elkönyvelte magában hogy "igen, ez tényleg ilyen volt" ?
az, hogy az inkvizíció milliókat(?!?!?!?!) végeztetett ki úton ótfélen tételesen nem igaz, az sem igaz, hogy elég volt kicsit tudományosabban gondolkozni, tény, hogy néhány esetben a természettudományos tevékenység miatt végeztek ki vagy börtönöztek be embereket, de ennek egyrészt sokszor politikai okai is voltak, másrészt orvosokat nem azért börtönöztek be mert mondjuk tanulmányozták az emberi testet, hanem mert holttesteket loptak el temetőkből, ami ugye kell a boncoláshoz, ezt akkoriban kb úgy foták fel mintha ma embereket rabolnál el és kisérleti patkánynak használnád őket, mindenki magasról tenne, rá hogy egyébként a munkád milyen értékes, Mengele sem az elért eredményeiről maradt híres, holott arról is híres lehetne, persze volt több eset is ahol ténylegesen pl a gecentrikus világkép miatt kellett meghalni, de ezek ritkák voltak, tehát bőven nem igaz, hogy a tudományos fejlődést akarták visszafogni
rengeteg tudós volt meggyőződéses katolikus, néhányat még szentté is avattak, a világkép változott párat az évszázadok során, mégsem döntötte meg a katolicizmust
sőt még a középkorban is folyt jó pár vita, akoriban úgy gondolták a minket körülvevő univerzum mindig is létezett, mindig is létezni fog, és majdnem teljesen változatlan, ez ugye teljesen ellenkezik a teremtéstörténettel, még annyit sem lehet rámondani, hogy valamiféle átvitt értelem, vagy ilyesmi
és mégsem irtották sorban a tudósokat, hogy "az univerzum már csak azért is változik"
én ezzel nem akarom "mosdatni" a gyilkosokat távol áljon tőlem, csak egy reálisabb képet akarok adni
szerintem a tudományosan alátámasztott válasz a jó válasz, és nem az ami minél sötétebb színben tünteti fel a múltat, nem is miért olyan elkötelezettek egyesek, elég sötét az igazság is...
Jézus javasolta hogy vagdosd le a kezed-lábad, és told ki a saját szemed.
Ezt gondolom erre a részre írod:
Mát.
5,29 Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.
5,30 És ha a te jobb kezed botránkoztat meg téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.
Józan eszű ember nem gondolja, hogy ezt szó szerint kell venni. Ez a rész a Hegyi beszédben található, amelyben Jézus arra tanít, nem elég a külső cselekedetek megtartása, belsőleg is tisztának kell lenni, a szeretet törvényét bensőleg is követni kell.
Itt van ez a rész is:
5,17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
5,18 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.
5,19 Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.
5,20 Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképen sem mehettek be a mennyeknek országába.
Hogy a Biblia minden egyes sorát Isten szavának kell e venni, arról megegyezik az álláspontom alábbi íráséval:
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
De, benne van:
"Nem békét hozni jöttem hanem háborút, és van egy kardom hogy ezt bizonyítsam." - Mt 10.34: Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert.
A "fegyvert" más fordításban szó szerint "kardot".
Innentől TÖK LÉNYEGTELEN volt-e jesszusnak kardja, DE:
Lk 22.36: "Monda azért [Jézus] nékik: De most, akinek erszénye van elővegye, hasonlóképpen a táskát; és akinek nincs, adja el felső ruháját, és vegyen szablyát." - nyilván neki is volt.
-----
"A Törvényből [Ószövetség] egy vesszőt kivenni nem lehet, áldozzatok fel nekem egy gyereket" - Mt 5.17: Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik [A Végítéletig]. Namost, mi is áll a Törvényben? "És monda: Vedd a te fiadat, ama te egyetlenegyedet, akit szeretsz, Izsákot, és menj el Mórijának földére, és áldozd meg ott égő áldozatul a hegyek közül egyen, amelyet mondándok néked." - Gen 22.2
És nem, Herr Gott nem mindig gátolja meg hogy megtedd: Bírák 11.30-39: " És fogadást tőn Jefte az Úrnak, és monda: Ha mindenestől kezembe adod az Ammon fiait:
Akkor valami kijövénd az én házamnak ajtaján előmbe, mikor békével visszatérek az Ammon fiaitól, ... megáldozom azt egészen égőáldozatul.
...
Mikor pedig méne Jefte Mispába az ő házához: ímé az ő leánya jött ki eleibe
...
És a két hónap elteltével visszatért atyjához, és betöltötte az ő felőle való fogadást."
------------
------------
#21 meg FEJEZZE BE A HAZUDOZÁST, mert totálisan vallásos, és mindenkinek tiszta aki:
- kinyitotta valaha a Bibliát
- JÁRT TÖRTÉNELEMÓRÁRA
hogy bizony a "mosdatós" válaszok azok durván mosdatósak, nyilvánvaló hazugságok.
1) Mi alapján mondod hogy nem kell szó szerint venni?
2) Ezvallás, semmi köze a józan észhez.
3) Hogy máshogy lehet érteni mint szószerint?
4) Ki a fenét érdekel, ha egyszer totálisan horrorisztikus gore van odaírva vmi Fűrész-filmből?
5) Ha ez annyira "faja", miért nem emlegetik soha? MIÉRT NÉMA MINDEN FILMBEN JÉZUS? Nyilvánazért, mert folyton ilyen hülyeségeket beszélt.
Btw, nem a Síksági Beszédben volt?
Végül: nem érdekel a hülyeséged. Ha Herr Gott vmit "örökkön való rendtartásul" adott, akkor az örökkön való rendtartásul adatott. NEM ÉR SZEMEZGETNI A TANÍTÁSOKBÓL AD-HOC ALAPON! Azugyanis csalás, hazudozás, álszentség.
Persze ha nem szemezgetsz, akkor rögtön látszik hogy törvénysértő az egész szekta...
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert.
20 hsz-ben már értelmeztem ezt a mondatot. "és van egy kardom hogy ezt bizonyítsam" pedig nem egyenlő ennek értelmével.
"A Törvényből [Ószövetség] egy vesszőt kivenni nem lehet, áldozzatok fel nekem egy gyereket" - Mt 5.17: Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik [A Végítéletig].
Namost, mi is áll a Törvényben?”
Jézus szerint:
7,12 A mit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták.
22,35 És megkérdé őt közülök egy törvénytudó, kisértvén őt, és mondván:
22,36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
22,37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.
22,38 Ez az első és nagy parancsolat.
22,39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
22,40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.
2 Kor.
3,14 De megtompultak az ő elméik. Mert ugyanaz a lepel mind e mai napig ott van az ó szövetség olvasásánál felfedetlenül, mivelhogy a Krisztusban tűnik el;
3,15 Sőt mind máig, a mikor csak olvassák Mózest, lepel borul az ő szívökre.
3,16 Mikor pedig megtér az Úrhoz, lehull a lepel.
3,17 Az Úr pedig a Lélek; és a hol az Úrnak Lelke, ott a szabadság.
Tessék az inkvizícióról
Általában senkit nem szoktak üldözni pusztán a gondolataiért. A gondolatok akkor lesznek veszélyesek és üldözendők, amikor tömegeket mozgósítanak.
Régen a vallásnak, s nem csak a keresztény vallásnak társadalom összetartó ereje volt. A más vallású mindig vélt vagy valós veszélyt jelentett az uralkodó vallás követőire nézve. A társadalmi feszültségek és ellenségeskedések pedig mindig valamilyen vallási nézet különbözőségében is kifejeződtek.
Az inkvizíció és eretnek üldözés tehát nem pusztán a vallási kérdések különbözőségei miatt folyt, hanem komoly társadalmi szembenállások és harcok kísérték. Semmilyen államhatalom nem tűri, ha szervezkednek ellene.
Az állammal szövetségre lépő középkori keresztény egyház úgy gondolta, hogy az eretnekek lázadók, s társadalmi rend érdekében az államnak kötelessége megbüntetni őket. Félreértették a Bibliát, pontosabban az Ószövetséget, ahol a bálványimádó népeket kötelessége volt az Istennek tetsző királyoknak üldözni és kiirtani. Továbbá úgy vélték, hogy az eretnekek az örök kárhozatba viszik a tömegeket, tehát rosszabbak a tömeggyilkosoknál.
Akik annyira bírálják ezért a kereszténységet, jobb ha tudják, hogy más vallások nevében ugyanúgy gyilkoltak, amit pedig az ateista kommunizmus nevében műveltek, az minden képzeletet felülmúlt. Sajnálatos, hogy a keresztény vallás nevében is öldököltek, amely pont az emberek közötti békét akarta megvalósítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!