Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikusok megmásították a...

A katolikusok megmásították a Szentírást?

Figyelt kérdés

A 2. parancsolatra értem. A zsidó és a protestán ószövetség tartalmazza azt a parancsolatot, hogy ne csinálj faragott képet, se semmi azokhoz hasonlót stb. A katolikusban nincs benne. A zsidóknak nyilván sokkal hamarabb megvolt ez az írásuk, mint a katolikusoknak.

Ők miért másították meg?

Esetleg tudtok erről valamit, bármit ami kapcsolódik a témához?

2015. jún. 22. 20:45
1 2 3 4 5
 31/42 Pietrosol ***** válasza:
55%
Borzasztó szűklátókörűség a "faragott kép" materialista, anyagi értelmezése. A kép gondolattal kezdődik.
2015. jún. 23. 20:42
 32/42 anonim ***** válasza:
58%
A katolikusok,nem imádják a képeket,hanem tisztelik akit a kép ábrázol.Nem azt mondják,hogy "te kép,vagy szobor segits"
2015. jún. 23. 20:48
 33/42 Pietrosol ***** válasza:

# 32!

Ezt azok is tudják akik itt verbális attakokat indítanak. Ez a játék az egók harca.

2015. jún. 23. 20:59
 34/42 Roland G. ***** válasza:

# 32!

Akkor mit mondanak a szobornak?

Vagy nem a szoborhoz beszélnek?

Ha nem,akkor minek szobor?

2015. jún. 23. 21:03
 35/42 anonim ***** válasza:
NEM a szoborhoz beszélnek,hanem a szenthez akit ábrázol.Talán nem szoktak szobrot vagy festményt késziteni most is olyan emberekről akik köztiszteletnek örvendnek?
2015. jún. 23. 22:34
 36/42 Roland G. ***** válasza:

Természetesen szoktak,de

1.a szoborhoz nem beszélnek.

2.a közkedvelt emberek láthatóak,így tudnak hozzájuk hasonló szobrokat készíteni.Épp ez a lényeg:Jézus nem látható,nem tudjuk milyen volt,ha tudnánk,akkor sem lenne helyénvaló,mert már nem úgy néz ki ahogy kinézett.Ezért kéri Isten,hogy Őt,aki természetfölötti lény,ne akarjuk természetes eszközökkel ábrázolni,mert egyrészt ez lehetetlen,másrészt rossz lesz az istenképünk!

Egy kép/szobor,tehetetlen,süket,vak,cselekvőképtelen..Isten nem!

2015. jún. 23. 22:51
 37/42 szp72 ***** válasza:
75%

Roland G.-nek

"Ha a Szentírást vesszük alapul,akkor nincs szükség arra,hogy letérdelj egy Jézus-szobor előtt,sőt ahogy írtad is,ez egy gyerekes viselkedés."

Igazad van, a szobrok használata nem szükséges, s pláne nem kötelező. Abban is igazad lehet, hogy gyerekes viselkedés, bizonyos szokások szerintem is azok. De ami nem szükséges és gyerekes, az még nem feltétlenül bálványimádás.

Bűn a megfeszített Krisztust ábrázolni? Bűn színészek által megjeleníteni? Filmet forgatni? Gyermekeknek képes Bibliát adni? Urambocsá útszéli feszületet állítani? Bűn ilyeneket csinálni?

Ha Krisztus előtt leborulni és hangosan imádkozni nem bűn, és feszületet nézni sem bűn, akkor mitől lesz bűn, ha egyszerre csinálom. A térdhajtásom és imám nem a feszületnek szól, hanem Krisztusnak. A feszület pusztán csak jelképezi Krisztus jelenlétét, aki természetesen a feszület nélkül is ott van. A feszület segíthet Krisztus jelenlétének tudatosításában és elképzelésében.

Megjegyzem, hogy én személy szerint nem igen szoktam képeket használni, de például a nagypénteki szertartáson magam is térdet hajtok a feszület előtt. Én térdet hajtanék az igazi Krisztus keresztje előtt is, miért bűn ha ezt jelképesen csinálom?

Bálványimádó vagyok? Meggyőződésem szerint nem. Isten legyen hozzám irgalmas ha tévedek.

"Mondtam,hogy magát a testtartást tiltja a 2-ik parancs,"

Hát ez az, amit nem hiszek. Isten nem tilt semmilyen testtartást önmagában. Ha egy király mondjuk elrendeli, hogy ő az akit imádni kell, s ezt mindenki köteles egy bukfenccel kifejezni, akkor te bukfenceznél előtte? Ezt ugye nem tiltja a Biblia?

Ha a meghajlás egy kultúrában nem az imádat jele, hanem mondjuk tisztelet vagy a köszönés kifejezése, akkor nem bálványimádás senki előtt meghajolni.

A katolikusok amikor térdet hajtanak mondjuk egy feszület előtt, az nem a feszületnek szól, hanem annak, akit ábrázol. Nem a faragott képet imádják, hanem Krisztust, akit ábrázol. Dávid, amikor az Úr ládája előtt táncolt, nem a ládának táncolt, hanem Istennek, akinek jelenlétét a láda jelképezte.

2015. jún. 24. 14:10
 38/42 Roland G. ***** válasza:

Szp72-nek!

"Hát ez az, amit nem hiszek. Isten nem tilt semmilyen testtartást önmagában. Ha egy király mondjuk elrendeli, hogy ő az akit imádni kell, s ezt mindenki köteles egy bukfenccel kifejezni, akkor te bukfenceznél előtte? Ezt ugye nem tiltja a Biblia?

Ha a meghajlás egy kultúrában nem az imádat jele, hanem mondjuk tisztelet vagy a köszönés kifejezése, akkor nem bálványimádás senki előtt meghajolni.

A katolikusok amikor térdet hajtanak mondjuk egy feszület előtt, az nem a feszületnek szól, hanem annak, akit ábrázol. Nem a faragott képet imádják, hanem Krisztust, akit ábrázol. Dávid, amikor az Úr ládája előtt táncolt, nem a ládának táncolt, hanem Istennek, akinek jelenlétét a láda jelképezte."

Ha a bukvencezésemet kérné egy király abból a célból,hogy ezzel az ő isteni mivoltát tiszteljem ill. fejezzem ki,akkor nem bukvenceznék.

A frigyláda Isten jelenlétét hordozta,Dávid pedig az Úr előtt táncolt,és nem a láda előtt,a ládát a papok vitték előtte.A faragott istenszobrok nem hordozzák ilyen módon Isten jelenlétét,az Újszövetségben sehol nem olvasunk olyat,hogy készítsünk bármilyen tárgyat,ami az Ő jelenlétét hordozza.Jézus halálakor a jeruzsálemi Templom kárpitjának kettészakadása éppen arról szól,hogy megnyílt a lehetőség az Úr jelenlétébe való belépésre bármilyen tárgy vagy templom használata nélkül.Ahogy Pál írta:"Az Isten, aki teremtette a világot és mindazt, ami abban van, mivelhogy ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik" és "Mivelhogy azért az Istennek nemzetsége vagyunk, nem kell azt gondolnunk, hogy aranyhoz, vagy ezüsthöz, vagy kőhöz, emberi mesterség és kitalálás faragványához hasonlatos az istenség."(Apcsel 17:24,29,)

Tudom,hogy a katolikusok erről ezt mondják,de mit mond a Biblia?Figyeld meg,hogy pont ezt tiltja!

Egy Istent ábrázoló szobor/kép előtti leborulást,meghajlást tiltja meg a 2-ik parancs,vagyis azt,hogy az Istenhez való közeledésünkben,imáinkban ne használjunk ilyeneket!

De kérdem én,hogy ha szerinted ez nem bálványimádás,akkor mi számít annak?

-Roland

2015. jún. 24. 19:28
 39/42 szp72 ***** válasza:
57%

"A frigyláda Isten jelenlétét hordozta,Dávid pedig az Úr előtt táncolt,és nem a láda előtt,a ládát a papok vitték előtte.A faragott istenszobrok nem hordozzák ilyen módon Isten jelenlétét,az Újszövetségben sehol nem olvasunk olyat,hogy készítsünk bármilyen tárgyat,ami az Ő jelenlétét hordozza."

A frigyláda és a jeruzsálemi templom Jézus Krisztus előképei. Jézus Krisztus hordozza Isten jelenlétét. Ő a láthatatlan Isten (láthatóvá vált) képmása. Ezért minden tárgy, hely és személy, ami így vagy úgy Krisztusra utal többé-kevésbé Isten jelenlétét hordozza.

Például Pál apostol ruhája által gyógyulások történtek. (ApCsel 19,12)Pál ruhája ugyanis Pálra utal, Pál pedig Krisztusra. Egy feszület se több se kevesebb, mint egy ruha. Egy tárgy, ami összefüggésben áll Krisztussal.

2015. jún. 26. 00:25
 40/42 szp72 ***** válasza:

"De kérdem én,hogy ha szerinted ez nem bálványimádás,akkor mi számít annak?"

A bálvány istenített nem Isten. Szerintem a feszület nem Isten. Ha le is térdelek előtte, az nem a tárgynak szól.

Ha valaki leköp egy fényképet, akkor az utálata nem a papírnak szól.

Régen az ószövetségi időkben azt gondolták, hogy az istenszobrok az istenség megtestesülései. Magát a szobrot vélték istennek, magát a szobrot imádták.

Szerintem hihetnél nekem, semmi közöm az ilyen gondolkodáshoz.

2015. jún. 26. 00:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!