Görög katolikusok! Gondoltatok már arra, hogy ortodoxokká váltok? Mit gondoltok arról, ha egy görög katolikus áttér az ortodox vallásra?
én református vagyok, és egy görögkatolikus közösség indított meg azon az úton ,hogy ortodox legyek, és leszek is majd :D
szerintem sokan nem kifejezetten meggyőződéses katolikusok, és ha lennének ortodox közösségek a lekhelyükön hamar otdooxokká válnának, ennek 3 akadályal ehet szerintem:
-hol vannak a rokonok/barátok/jófej pap
-nemzeti identitás kérdése is, pl romániai magyarok esetében, de úgy általában is igaz, hogy egy görögkatolikus templom teljesen magyaros jelleget ölt, tehát végig magyarul van a liturgia, még egy ortodox gyakran valamelyik nemzetiség jegyeit is felveszi, és kellemetlen h pl valaki nem tud oroszul a liturgia fele meg oroszul van
-sok ortodox templomban csak a kórus énekel, és a görögkatolikusság egyik "nagy varázsa" hogy az ember úgy érzi valóban aktív résztvevője a szertartásnak és közösségben van a többiekkel az együtténeklésen keresztül (engem pl ez fogott meg, egy református istentiszteletet meghallgat az ember, egy görögkatolikus liturgián meg résztvesz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!