Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért ilyen kegyetlen a Biblia?

Miért ilyen kegyetlen a Biblia?

Figyelt kérdés
Hívő családba születtem én is hívő vagyok. De valahogy a hittanórákon annak idején más oldaláról ismertem meg a Bibliát. Most fejeztem be az Ószövetséget, nagyon kegyetlennek tűnik. Pl. Egyiptomban az elsőszülöttek legyilkolása, a rengeteg állatáldozat Istennek, stb. Teljesen össze vagyok zavarodva.

2015. jún. 12. 22:07
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
51%

Meh.

Kezdjük az alapoktól:

1.) Isten mindentudó.

2.) Isten mindenható.

3.) Isten szerető/jóságos.

Ha e három alaptétel mindegyikét elfogadjuk, akkor abból egyértelműen következik, hogy - legalábbis ilyen - Isten NEM létezik.

Miért?

Mert ha mindentudó, akkor kezdettől fogva tisztában volt vele, hogy miből mi fog következni, mi hol fog félremenni, mennyi gond, baj, szenvedés, stb. lesz. Mivel szerető/jóságos is, ezért ezt nem hagyhatja, és mivel mindenható, ezért minden eszköze meg is volt arra, hogy egy valóban tökéletes teremtést indítson be, ahol örökkön-örökké szép és jó és hibátlan minden és ahova _SOHA_ és semmi módon nem férkőzhet be a bűn és általában véve bármi rossz dolog.

Elég csak körülnézni, hogy láthassuk, nem így történt, a legkevésbé sem. Konzekvencia: Isten nem létezik, vagy ha mégis, akkor nem rendelkezik a fent említett három alaptulajdonság mindegyikével.

És mielőtt előhozakodnátok, kedves hívők, a kedvenc érvetekkel: NEM, a szabad akarat itt NEM játszik. Miért nem? Mert egy mindentudó és mindenható Istennek AHHOZ IS megvan minden módja, eszköze és lehetősége, hogy felvértezze a teremtményeit mindazzal a tudással, bölcsességgel, józan belátással, empátiával, akaraterővel, önmegtartóztatással, stb. stb. stb., ami csak kellhet ahhoz, hogy _szabad akarat birtokában IS_ mindig jól tudjanak dönteni és ne csináljanak soha semmilyen hülyeséget.

De, amint látjuk, ez sem így történt, a legkevésbé sem. Konzekvencia mint fent.

Amúgy meg, egy kis művelődnivaló mindenkinek, akinek van kedve olvasni: [link]

2015. jún. 19. 14:27
 32/35 A kérdező kommentje:

14:27

Értem a gondolatmenetedet, de nem tudom elfogadni.

Ha létezik a jó, akkor a rossznak is léteznie kell. Mivel létezik Isten, ezért létezik a gonosz is. Ezt nem vetted figyelembe az érvelésed során.

Én hiszek benne, hogy Isten mindenttudó, mindenható és jóságos. Sok mindent nem tesz meg, amit meg tudna tenni vagy akadályozni. Ennek az okát csak ő tudhatja, de azért azt se felejtsük el, hogy az ember tanulékony lény. A rossz dolgokból pedig ugyanúgy szükséges tanulni, ahogy a jóból is. A jellemfejlődéshez mindkettő elengedhetetlen, szerintem.

2015. jún. 19. 18:27
 33/35 anonim ***** válasza:

"Ha létezik a jó, akkor a rossznak is léteznie kell. "

Ez miért olyan biztos? Ha létezik meleg, akkor hidegnek is léteznie kell? Nem feltétlenül. Pl. egy olyan lény számára, amelyik abszolút nulla fokon él, csak meleg létezik, mert hidegebb már nem lehetséges az ő létének hőmérsékleténél.

Tehát ha Isten létezne, és teljesen tökéleteset akart volna teremteni, akkor teremthetett volna teljesen tökéleteset, mivel mindenható. De nem, ő nem teremtett teljesen tökéleteset, vagy pedig nem mindenható, mert nem volt képes rá hogy teljesen tökéleteset teremtsen, vagy pedig nem jóindulatú és igazságos, ha ugyan képes lett volna tökéleteset teremteni, de mégsem tette. Tehát az előző válaszíró által írt tulajdonságok közül alapvetően csak egy lehet igaz a bibliai istenképre, mindhárom biztosan nem.

"Mivel létezik Isten, ezért létezik a gonosz is. "

És ha mégsem létezik Isten, akkor nem létezik a gonosz sem? Vagy gonosz létezhet Isten nélkül? Ha igen, akkor megint csak nem jó a premisszád, mert a gonosz létezése nem bizonyítja Isten létét.

Ha viszont gonosz csak akkor létezik, ha Isten is létezik, akkor viszont a gonosz elválaszthatatlan Istentől, vagyis Isten magában hordozza egyben a gonosz létét is, tehát megint csak oda lyukadunk ki, hogy Isten nem lehet kizárólagosan jóságos.

"Én hiszek benne, hogy Isten mindenttudó, mindenható és jóságos. Sok mindent nem tesz meg, amit meg tudna tenni vagy akadályozni. Ennek az okát csak ő tudhatja, "

Ez meg már csak a szokásos vallásos kenegetés, a dögunalomig ismételgetett "Isten útjai kifürkészhetetlenek" mantra új köntösbe történt bújtatása.

2015. jún. 19. 20:14
 34/35 A kérdező kommentje:
Nézd utolsó, én is a tudományok embere vagyok. De a hit nem ilyen. A hitet nem kell racionális magyarázatokkal alátámasztani, belülről kell jönnie. Ha például egy közeli szeretted kómába esik és az orvosok azt mondják, hogy csak néhány százalék esélye van a felébredésére, te akkor is hiszel benne. Volt olyan, aki 19 év kóma után tért magához. Na a hit pontosan ezt jelenti. Tudod, ahol megáll a tudomány, ott van Isten.
2015. jún. 19. 20:50
 35/35 anonim ***** válasza:
A tudomány nem állt meg,csak még nem tudja mik voltak azok a gyógyulási folyamatok amitől felébredt az illető.Isten mindössze a tudomány hézagaiból élő valami és egyre csökken az élettere.
2015. jún. 19. 21:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!