Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A buddhizmus és az evolúcioniz...

A buddhizmus és az evolúcionizmus összeegyeztethető valahogyan?

Figyelt kérdés

Hello, megtetszett a buddhista szemlélet (eléggé megnyugtatja a lelket, kevesebb a szorongás) de az evolúciós amibe eddig éltem borzasztó logikus és ezt nem kívánnám megtagadni.

Létezik valamilyen irányzata a Buddhizmusnak amely nem tagadja meg az evolúciót vagy ilyesmi?

Alapjában véve az evolúcionista abban hisz hogy nincs lélek hanem az agysejtek kapcsolathálózata az ember. A vallások meg egy megfoghatatlan dolgot, a lelket vizionálják. Nah ez az ami összezavart főleg az összeegyeztetésnél

2015. máj. 27. 15:54
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
de végső soron az :D ha csak úgym eghalsz és ennyi, akkor sincs egód, nem fogod fel, stb
2015. máj. 28. 12:27
 12/21 A kérdező kommentje:
bonyolult téma ez :d
2015. máj. 28. 14:52
 13/21 anonim ***** válasza:
valóban :D vajon miért pontozott le valaki? egyeseknek nem tetszik ,hogy z evolúci tudományos elmélet és nem eszme vagy mi? :D
2015. máj. 28. 15:26
 14/21 anonim ***** válasza:
mégvalami, ha eddig ateista voltál , nem nehéz felülvizsgálni a nézeteidet a valóságról? Én vallásos vagyok, de ateista voltam, és annak idelyén nekem még évekig nehéz volt elhinni a dolgokat, mindent helyesnek és jónak tartottam, volt rengeteg tudományos bizonyíték, saját "spirituális tapasztalat" is, de minden bizonyíték ellenére a belém nevelt ateista világkép miatt nehéz volt elhinni amiben hinni akartam
2015. máj. 28. 21:50
 15/21 A kérdező kommentje:

nahát barátocskám pont ezzel van a gond!

hogy pl a szeretet-et az evolúciós pszichológia úgy definiálja mint amihez motivációs jelenségek kellenek (most ne menjünk bele)

a buddhizmus meg úgy hogy mindenkit szerethetsz mert mindenki egy kicsit te is vagy.

De ez csak egy példa. te keresztény vagy vagy mi? :P

2015. máj. 28. 21:55
 16/21 anonim ***** válasza:

Alapjában véve az evolúcionista abban hisz hogy nincs lélek...

Vonatkoztasd az evolúciót a testre, a buddhizmusban a lélek szinte semmi, egy leszármazási vonalat jelent, nem többet. Az új életedben nem leszel azonos azzal, aki a jelenlegi életedben vagy.

2015. máj. 28. 23:06
 17/21 anonim ***** válasza:

igen én keresztény vagyok, (jöhetnek az ateisták lepontozni! :D)

Had nyugtasalak meg az evoluciós pszichológia és a buddhista vagy akár keresztény szeretet eszmény teljesen összeegyeztethető. Mellékesen itt szeretném megjegyezni ,hogy az evolucios pszichologiát én nem venném olyan abszolut dolognak hiszen sem a természettudományos sem a történelemtudományos módszerek nincsenek a "kezében" inkább filozófia szerintem.

Azért nem összeegyeztethetetlen mert két nem azonos dolgot értenek "szeretet alatt" az eredeti görög Bibliában az a szeretet amit említettél "filia" az olyan is mint leírtad, de az eszményített szeretet "agape" az egész más, látod a görögöknek még külön szavuk is van rá :) lehet hogy a szanszkrit nyelvnek is van (ezen írták a buddhizmus szent iratait)

2015. máj. 28. 23:23
 18/21 anonim ***** válasza:

"az evolucios pszichologiát én nem venném olyan abszolut dolognak hiszen sem a természettudományos sem a történelemtudományos módszerek nincsenek a "kezében" inkább filozófia szerintem. "

Mindenkinek joga van hinni akármiben, akármekkora hülyeség.

@Kérdező

Igazából a kérdés az, hogy érdekel-e az igazság. Ha valamit elfogadsz, akkor mi a kritériumod? Az, hogy amit elfogadsz az legyen igaz? Vagy nem?

a) igen: ebben az esetben semmi közöd nem kéne hogy legyen a buddhizmushoz. Te is elismered, hogy csak azért hinnél benne, mert megnyugtat. Vagyis nem az alapján akarod elfogadni hogy igaz.

b) nem: akkor meg nem mindegy neked, hogy ellentétes dolgokat fogadsz el? Hiszen az önellentmondás csak akkor fontos, ha fontos az igazság. Az ellentmondásokkal való leszámolás az igazság keresésének módszere, ha neked mindegy hogy igaz-e amit elhiszel, akkor az ellentmondás-mentesség teljesen fölösleges.

2015. máj. 28. 23:59
 19/21 A kérdező kommentje:

a valóságban az evolúciós pszichológiai elméletek reálisnak tűnnek, de a valóságot mi alkotjuk meg, mindenkinek van egy valósága

viszont az "igazság" amikor a dolgokat olyannak látom amilyenek valójában, nem rendelek hozzá semmit, csak azt látom hogy az ott van a térben, az a valami

Állítólag ez így van, és most azon töröm magam kissé hogy ezzel mit kezdjek?

Meg az evolúciós pszichológia elméletekben nem fontos hinni, hanem csak feltételezni is lehet azt, hogy Lehet hogy így van. De vajon csak a mi valóságunkba van-e így vagy TÉNYLEG. :D

Na jó ebbe már kezdek belegabalyodni

https://www.youtube.com/watch?v=JRlxMmXF8B4&index=244&list=WL

Őket is hallgatom de lévén amiért kocsmába vitatkoznak így kicsit b+ -olnak is közbe :D de amúgy Puzsér eléggé jól látja ezt a miszticizmust mert Feldmár Andrástól tanult

2015. máj. 29. 01:26
 20/21 anonim ***** válasza:

Én kifejezetten rajongok a puzsérért meg a baráti köréért kb mindent meghallgatok ami róluk vagy tőlük szól !de! úgy vélem a vallásos és spirituális dolgokkal kapcsolatban ömlik a robiból a marhaság, még szerencse, hogy FAM néha moderálja :D magának is iszonyúan ellentmond, a felvetései mivel olyasminek nem néz utána elég tudománytalanok, mármint nyilván történelemtudományra gondolok, ami durva egy történész részéről :D Igaz a robinak nem ez volt a kutatási területe. Ő ez ellen tiltakozna, de az ő szavaival élve "new age-es híg fos".

Szóval ha érdekel a téma kifejezetten ellenjavasolnám hogy a Puzsérék ilyen jellegű előadásait hallgasd, találsz még rengeteg jó anyagot róla :)

(2 téma van amiben baromira nagy baromságokat beszél ez az egyik)

2015. máj. 29. 02:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!