Összeegyeztethető-e a SZOLIPSZIZMUS filozófia A BIBLIÁVAL? (Nem neoprotestáns szekták értelmmezése érdekel, és nem is a hétköznapi felfogás, miszerint a pokolban égek fizikailag, ha bűnös vagyok. ) Metafizikai szinten érdekel.
II Mózes 3:14
"És monda Isten Mózesnek: VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok."
Isten = VAGYOK A KI VAGYOK
Isten = VAGYOK (E/1)
Isten maga az ABSZOLUTUM, minden tőle függ, nála nélkül, tőle függetlenül semmi nem létezik önmagában.
Szolipszizmus:
"A filozófiai és filozófia-feletti szolipszizmus értelmében sok létező van, sok személy, sok ember – de Alany csak egy van. Én – mint személy – egy vagyok a személyek, emberek, a létezők között, de Alanyként (mint ‚subiectum’, mint ‚auton’, mint ‚Selbst’ – mint ‚Ich-Selbst’, mint ‚ātmā’ és mint ‚aham-ātmā’) egyedül vagyok az egész tudati létben. Egyszerre vagyok (s itt csakis az egyes szám első személyben való fogalmazás lehet helyénvaló) – személy és alany. Önmagamat csak a személyemből – mint a személyi identifikáció kiinduló pontjából – vezethetem vissza önmagamhoz mint Alanyhoz. Az Alanyba redukált Alany többé már Alanynak sem nevezhető: ez a metafizikai abszolútum, az abszolút metafizikum."
Hogy elkerüljük a nagy félreértést:
Szó sincs arról, hogy az egyén, az individuum lenne Isten vagy Istennel egyenlő! Az Én a VAGYOK, az ISTEN, aki nélkül, akitől függetlenül senkinek és semminek nincs önmagában léte.
Szia!
Igen, de ezzel együtt és nyilvánvalóan hangosabb a szubjektívum. Ez nyilvánul meg amikor eszmék, iedeológiák és teóriák állnak szembe az abszolúttal. Meglétére néhány elejtett mondat utal:"Vagyok, aki vagyok", "Én és az Atya egy vagyunk", "Aki engem lát, látja az Atyát" amely analóg a Aham Brahmasmi, Tat Tvam Asi, Ayam Atma Brahman tartalmakkal.
Szervusz
Nem, nem egyeztethető össze, ha megnézzük, mi a filozófia:
A filozófia görög eredetű szó, melynek jelentése: ’a bölcsesség szeretete’. Az itteni szóhasználatban a filozófia az Istenbe vetett hitet elutasítva kíván egységes nézőpontot adni a világról, és igyekszik kritikus gondolkodásra nevelni az embereket. A filozófia az igazság keresése során a megfigyelés helyett elsősorban a spekulációra támaszkodik.
Honnan erednek az emberi filozófiák?
Képességeikben korlátozott emberektől származnak. A Biblia rámutat, hogy „még csak lépteit sem irányíthatja a járókelő ember” Jer 10:23. A történelem tanúsítja, hogy semmi jó nem származik abból, ha az ember megpróbálja figyelmen kívül hagyni korlátait. Egy alkalommal „Jehova felelt Jóbnak a szélviharból, és ezt mondta: »Ki ez, aki elhomályosítja a végzést tudatlan szavakkal? Övezd fel, kérlek, derekadat életerős férfi módjára, hadd kérdezzelek, te pedig világosíts fel! Hol voltál, amikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg nekem, ha tudod, mi az értelem«” Jób 38:1–4.
Az ember képességei természetéből fakadóan korlátozottak. Ezenfelül élettapasztalata meglehetősen csekély, és rendszerint egy kultúrához vagy környezethez kötött. Így ismerete nem korlátlan, s emellett a dolgoknak annyi összetevőjük van, hogy az ember minduntalan olyan szempontokba ütközik, melyeket még nem vizsgált meg kellően. Az emberiség összes filozófiája tükrözi ezeket a korlátokat.
Tökéletlen emberek munkájának termékei. „Mindnyájan vétkeztek, és elmaradnak az Isten dicsőségétől” (Róma 3:23). „Van olyan út, mely egyenesnek látszik az ember előtt, de a vége halálnak útja” Péld 14:12.
E tökéletlenség következtében az emberi filozófiák gyakran alapvető önzést tükröznek vissza, amely talán pillanatnyi örömet eredményez, de egyben csalódások és sok boldogtalanság forrása is.
Démonok befolyásolják azokat. „ Az egész világ a gonosz hatalmában van” 1Ján 5:19. „ Akit Ördögnek és Sátánnak neveznek . . . az egész lakott földet félrevezeti” Jel 12:9. „Egykor . . . e világrendszer szerint [jártatok], a levegő hatalmának uralkodója szerint, ama szellem szerint, amely most az engedetlenség fiaiban munkálkodik” Ef 2:2.
A filozófiák, amelyek az embereket arra ösztökélik, hogy hagyják figyelmen kívül Isten egészséges és igazságos követelményeit, ezt a befolyást tükrözik vissza. Nem csoda, hogy az emberi filozófiák és elképzelések gyakran bajt hoztak az emberiség többségére, amint azt a történelem tanúsítja.
KZitus!
Elolvastad figyelmesen végig a kérdésemet?! Észrevételem szerint nem.
A többi választ köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!