Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A buddhizmus és az evolúcioniz...

A buddhizmus és az evolúcionizmus összeegyeztethető valahogyan?

Figyelt kérdés

Hello, megtetszett a buddhista szemlélet (eléggé megnyugtatja a lelket, kevesebb a szorongás) de az evolúciós amibe eddig éltem borzasztó logikus és ezt nem kívánnám megtagadni.

Létezik valamilyen irányzata a Buddhizmusnak amely nem tagadja meg az evolúciót vagy ilyesmi?

Alapjában véve az evolúcionista abban hisz hogy nincs lélek hanem az agysejtek kapcsolathálózata az ember. A vallások meg egy megfoghatatlan dolgot, a lelket vizionálják. Nah ez az ami összezavart főleg az összeegyeztetésnél

2015. máj. 27. 15:54
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
75%

miből gondolod, hogy az evoluciót elfogadó ember nem gondolhatja, hogy létezik lélek ,vagy azt kell gondolnia, hogy az ember tisztán csak bonyolult kémia, és olyan hogy élet, nem si létezik, hisz az is csak kémiaé és mindez matematikai véletlen? Darwin ilyet sosem írt le, ezek a gondolatok nem a természet leírását jelölik hanem a materializmus nevű filozófia(vallás?) világképét, ami már az ókori görögországban is létezett, manapság szereti a tudományosság látszatát kelteni, hogy ezzel felsőbbrendűséget vívjon ki, ez is elég vallásos jellegű gondolkodás, persze én megértem ha valaki azt mondja szerinte a tudomány jelenlegi álása alapján a materialista filozófia lehet legközelebb az igazsághoz, de a sorrendet azért tartsuk meg!

sose lásd el az evolúciót vagy Darwint "izmus" képzővel! A "tudomány nevében" kérlek erre.

Amúgy ha buddhista akarsz lenni az evoluciot lazán elfogadhatod, már ha az evolucio alatt a tudományos elméletet érted

2015. máj. 27. 16:43
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

Mi ez az orbitális baromság már megint?

1. Nincs olyan, hogy "evolúcionizmus" meg semmi hasonló "vallás" sincs.

2. A buddhizmus semmilyen formában nem tagadja meg az evolúciót.

3. "az evolúcionista abban hisz hogy nincs lélek hanem az agysejtek kapcsolathálózata az ember" Az evolúciónak az ég egy adta világon semmi köze nincs ilyesmihez.

Tanulság:

1. Olvass utána mi az evolúció ha érdekel.

2. Gyakorolj olyan vallást, ami szimpatikus és igaznak érzel.

2015. máj. 27. 17:11
 3/21 A kérdező kommentje:

köszönöm a tájékoztatást.

akkor én eddig evolúciót valló, materialista voltam :d

ez szorongásokkal járt (nagyon megrémisztett mi lesz akkor ha megszűnök létezni), így inkább áttértem egy nyugodtabb meglátásra, hogy van lélek és minden bizonnyal újjászületik.

2015. máj. 27. 17:23
 4/21 anonim ***** válasza:
0%

"az evolúciós amibe eddig éltem borzasztó logikus és ezt nem kívánnám megtagadni"

Képzeld, Amerikában történt egy olyan baleset, melynek során egy betűtésztát szállító kamion ütközött frontálisan. A sok betűtészta szétszóródott a szántóföldön, és pont úgy, hogy a Gyűrűk ura jött ki belőlük, betűről-betűre!

Az evolúció hívői ezt állítják az élet keletkezéséről, betűtészta helyett aminosavakkal.

2015. máj. 27. 18:20
 5/21 anonim ***** válasza:
0%

Breaking news! Amíg az előző hozzászólást írtam, a guppi kiugrott az akváriumból (random a guppi!), és levegőt vett az asztalon!

Nem hiszed?

Hogyhogy?

Évmilliókkal ezelőtt már egyszer megtörtént az az első levegővétel...

2015. máj. 27. 18:21
 6/21 anonim ***** válasza:
Jajj nemár.........
2015. máj. 27. 18:28
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

"Képzeld, Amerikában történt egy olyan baleset, melynek során egy betűtésztát szállító kamion ütközött frontálisan. A sok betűtészta szétszóródott a szántóföldön, és pont úgy, hogy a Gyűrűk ura jött ki belőlük, betűről-betűre!

Az evolúció hívői ezt állítják az élet keletkezéséről, betűtészta helyett aminosavakkal."

Amit leírtál az egy véletlenszerű esemény, az evolúció pedig nem az, így az analógiád csak annyira analógia az evolúcióra, amennyire a relativitáselméletre. Semennyire. Emellett pedig nevetségessé is teszed magad vele, hiszen egy olyan elméletet akarsz cáfolni, amiről példával igazolod azonnal, hogy nem érted egyáltalán.

Kérdező, te nyugodtan el tudsz fogadni egy olyan elképzelést, amiről tudod, hogy semmilyen objektív okod nincs rá, hogy elfogadd? Ha igen, akkor csak nyugodtan. Csak akkor nem értem, hogy miért fontos hogy összeegyeztesd az evolúcióval. Hiszen mindenféle logikus alapot nélkülöz nálad a buddhizmus elfogadása. Akkor meg nem mindegy?

2015. máj. 27. 22:54
 8/21 anonim ***** válasza:
Kérdező, megrémiszt a halál, mint végleges megsemmisülés? Akkor miért pont a buddhizmus érdekel? A buddhista végső célja a Nirvana tulajdonképpen a végleges megsemmisülés, a Buddhisták hiszik ,hogy a reinkarnáció egy természeti törvény, ami alól szeretnének kikerülni, vagyis végleg meghalni
2015. máj. 28. 00:24
 9/21 Tom Benko ***** válasza:
55%

Nézz utána a sok IQ-mentes buddhistának - el fogsz szontyolodni. Kezdd mondjuk Tasi Istvánnal és bagázsával,

Alapjában véve az evolucionista nem hisz semmiben. Ha mégis, az egyéni preferencia kérdése, de független attól, hogy egy elméletet elfogad-e. Az evolúció ugyanis elmélet, rettentő erősen alátámasztva. Viszont semmit sem mond a lélekről, az ember mibenlétéről (Sőt, evolúciós szemmel nézve alig van különbség az ember és a csimpánz között), és sok másról sem. Ellenben a szelekciós nyomásnak kitett, önreprodukáló és mutábilis elemek halmazáról annál többet. Itt jön ki, hogy @4 hazudik, de csúnyán.

2015. máj. 28. 08:48
 10/21 A kérdező kommentje:

tudom hogy ki akarnak lépni az élet körforgásából mert alapjáraton túl sok a szenvedés az életben.

a teljes megsemmisüléstől félek, és ezt a félelmet akarom kiiktatni az én illúziójának elpusztításával, de ha a esetleg eljutnék a Nirvánába az nem is megsemmisülés lenne mert már nem tekinteném annak, már nem lenne egóm :D

[link]

2015. máj. 28. 12:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!