Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az Adventista és Baptista...

Az Adventista és Baptista egyházat a szabadkőművesek hozták létre?

Figyelt kérdés

Illetve hallottam olyat is,hogy magáért a reformációért is ők felelősek és a protestantizmus is a szabadkőművességnek köszönhető.

Mert, hogy így könnyebb az igaz hittől eltéríteni őket?

Tud erről bárki bármit is?

2015. máj. 26. 09:49
1 2
 11/13 szp72 ***** válasza:

A szabadkőművesek a felvilágosodás eszméjével kapcsolatban jöttek létre.

Az angol eredetű szabadkőművesség elfogadja a teremtő Istent, de nem tartja lényegesnek a felekezeti sajátosságokat. Szerintük a hittételek, a hitviták lényegtelenek, feleslegesek vagy legalábbis ellenőrizhetetlenek, az emberbarát erkölcsiség a fontos. Vallásszabadságot és a vallások békés egymás mellett élését hirdetik. Ezek az eszmék hatották át az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát.

A latin országokból eredő szabadkőművesség már jóval inkább ateista, vallás és egyházellenes.

A szabadkőművesség aligha hozhatott létre olyan vallási csoportosulásokat, amelyek foggal körömmel ragaszkodnak bizonyos tudományosan igazolhatatlan hittételekhez. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy taktikai megfontolásból kisebb szektákat támogatnak anyagilag, hogy a nagy egyházakat gyengítsék.

2015. máj. 26. 20:37
 12/13 anonim ***** válasza:

kedves grkaty. rendes vagy, hogy odaadod a férjednek is.

igen, tudom, hova kerülnek a hazudozók. kérlek, cáfold meg, ha nem így van: ha nem adsz le jelentést, tétlenné válsz 6 hónap után. ez igaz? ha továbbra semm, előbb utóbb kiközösítenek. ez igaz? a kiközösítettekről pedig azt tanítja a zrt, hogy úgy kell tekinteni őket, mint akit Jehova megölt. ez igaz? márpedig akit Jehova megölt, az nem támad fel. Ez igaz? ennélfogva, ha nem adsz le jelentést, amit én macskakörömmel irónikusn "bűnbocsájtó cédulának" neveztem, akkor előbb utóbb ilyen helyzetbe kerülsz. ez igaz? azért neveztem bűnbocsájtó cédulának, mert emberek találták ezt ki, a biblia szerint Istennek nincs szüksége számadatokra, hogy elfogadja a szolgálatunkat. ez igaz? én úgy gondolom, ezek igazak, csak még te esetleg nem gondoltad így át.

2015. máj. 27. 08:29
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Természetesen nem igaz. Ha valaki olvasott a témában az pontosan tudja mi volt az elindítója a reformációnak és a protestantizmusnak.

A római katolikus vallásnak sajnos kevés köze van az igaz hithez. Az igaz hit alapja a Szentírás, a római katolikus egyház alapja pedig sokkal inkább a szenthagyomány, a Szentírás ott másodlagos. Olvasd el az evangéliumokat és apostolok cselekedeteiről írt könyvet, és vesd össze ezeket a római katolikus egyház katekizmusával.

Ajánlom még figyelmedbe E.G. White egyháztörténeti munkáját, melynek címe: Nagy Küzdelem, kiválóan összefoglalja a hitehagyás időszakát az egyház korai századaiban, és a reformáció mozgatórugóit.

A teljes könyv elérhető online: [link]

Különösen ezek a fejezetek:

03 A hitehagyás

04 A valdensek

05 Wiclif János

06 Husz és Jeromos

07 Luther elszakad Rómától

08 Luther az országgyűlés előtt

09 A svájci reformátor

10 A reformáció előrehaladása Németországban

11 A fejedelmek tiltakozása

12 A francia reformáció

13 Hollandia és Skandinávia

14 A kései angol reformátorok

Üdv. Péter

2015. máj. 27. 10:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!