Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondta Jézus: "Szeresd...

Miért mondta Jézus: "Szeresd ellenségeidet"?

Figyelt kérdés
2010. febr. 26. 07:30
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
Konkrétan nem tudom,hogy megértettem-e, hogy mit kérdezel..De én olyan vagyok..hogy a saját lelki nyugodalmamért soha nem volt ellenségem..Mármint úgy éltem mindig, hogy ne legyen ellenségem, mindnekivel amennyire lehet tartani a távolságot...mármint vitába se keveredtem soha..Én alapból olyan ember vagyok h nem tudnék elviselni egy haragot..vagy ellenséget..Igy sz életem is egyensúlyozottabb.Nincs lelkiismeret furdalásom..Nem tudom, hogy ilyen válaszra vártále.:D
2010. febr. 26. 10:07
 12/26 anonim ***** válasza:
55%

Csak egy apróság, kedves kérdező, mielőtt válaszolok: ateistának lenni annyi, hogy az ember semmiféle istenben nem hisz. Így tehát megtérnie sincs mihez. Vagyis, ha te mégis megtértél, akkor soha nem voltál ateista, legfeljebb egy ideig kételyeid voltak a hitedet illetően. :)

Kérdésedre válaszolva pedig: szerintem nem lehet és nem is érdemes megvalósítani - egészen addig, amíg nem lesznek meg rá az eszközeink, hogy a legelvetemültebb bűnözőből is 100% biztonsággal faragjunk tisztességes embert. Ez azonban még messze van, nyilván. Addig pedig nem lehet, mert mindig lesznek olyan gyomorforgató szemétségek, amelyektől a legjámborabb embereknek is ökölbe szorul a keze; sokaknak már az is elég, ha kipattan egy újabb végkielégítés-botrány, de pl. egy gyerek- vagy sorozatgyilkos, bármelyik háborús bűnös és hasonló figurák mindenkit felháborítanak, és okkal. Az ilyeneket annak ellenére sem lehet szeretni, hogy tudjuk, jobbára maguk is áldozatok: a saját hülyeségük, a szüleik hülyeségének, vagy épp a környezetük hülyeségének az áldozatai. Mint ilyeneken, nyilván segíteni is kellene rajtuk, de ehhez először is az kéne, hogy maguk is belássák, baj van velük. Sokszor azonban pont hogy ezek vannak a legjobban meggyőződve arról, hogy ők látják abszolút tisztán és igazul a dolgokat, és nekik kell felnyitniuk a többiek szemét. Ez pedig gyakorlatilag feloldhatatlan ellentétet szül.

Ha viszont meglesz az a spéci eszköz, bármi is legyen az, ami lehetővé teszi a legelborultabbak normalizálást is, akkor már megvalósítható lesz a doktrína, mivel akkor valóban segíthetünk az ilyen szerencsétleneken. Addig azonban nem nagyon van mit tenni, sajnos.

2010. febr. 26. 10:11
 13/26 A kérdező kommentje:

Hát, amíg úgymond nem "tértem meg" (hú, de vicces ezt így leírni), addig szerintem ateistának számítottam, mert addig semmi Istenben és transzcendens dologban nem hittem... persze ez is csak megfogalmazás kérdése, lehet, hogy valóban csak akkor találtam meg a hitemet.

Egyébként nekem is ez a bajom, hogy van, aki egyszerűen annyira szörnyű ember, hogy egyszerűen nem lehet szeretni, és bármit csinálok, akkor sem fogom tudni szeretni. Pl. a sorozatgyilkosok, ahogy írtad. De nekem a saját családomban is van ilyen ember sajnos (nem sorozatgyilkos, hanem olyan, aki sok rosszat követett el mások ellen minden ok nélkül).

Szóval engem tényleg az érdekelne, hogy van-e olyan, aki ki tudta vitelezni azt, hogy szereti az ilyen embereket (akik ok nélkül ártottak neki) és hogy hogyan csinálja. Mert nekem ötletem sincs rá. Az tényleg jó, ha nincs ellenséged, viszont ezt nem mindig tudod kivitelezni. Van amikor te jó vagy, és normálisan viselkedsz a többi emberrel szemben, aztán a hülyék (akik később úgymond az "ellenségeid" lesznek) valahogy mégis megtalálnak. Nekem volt már ilyen, igaz szerencsére nem sok. Na velük mit lehet csinálni? Hogy lehet szeretni őket?

2010. febr. 26. 10:30
 14/26 anonim ***** válasza:
mert ez a legfontosabb dolog!az,hogy aki bánt,vagy akivel nem értessz egyet,próbáld elfogadni!Nézd meg a katólikusokak meg a jehovásokat,mind Jézus szavát tartják igaznak,mégsem képesek elfogadni,hogy az ők vallásuknak más a meglátása,ami nem gond,mert mindenki másképp látja,még a valláson belüliek sem mindíg értenek egyet!ilyen az ember,de Jézus azt mondta,ennek ellenére is szeressétek,fogadjátok el egymást!%És aki ennek nem tesz eleget,az hiába jár templomba,ha Jézus leglényegesebb törvényét képtelen betartani,mert a saját igazát fújja,és nem érti meg,hogy mások másképp is gondolhatják,és ez nem hiba,hanem a természet rendje!
2010. febr. 26. 12:35
 15/26 anonim ***** válasza:
ilyen esetekben,amikor a legszörnyűbb emberekről van szó,azt jelentheti,ne tégy neki szemrehányást,ne tegyél ellene semmit,ne add vissza,mint az oviban,úgy viselkedj vele,mintha egy átlagos ember lenne,ugyan a szó szoros értelmében szeretetből szeretni nem fog menni,viszont azt hogy utáld el lehetkerülni egy közömbös-nem érdekel-érzéssel..az a legjobb..ennél többet nem tehetünk..kerüld a társaságát,és nem leszel kiakadva tőle,nem jut eszedbe..
2010. febr. 26. 12:44
 16/26 anonim ***** válasza:

"Ne légy bosszúálló, és haragot se táplálj néped fiai ellen; szeresd felebarátodat, mint önmagadat." 3Mózes 19:18. Már a Mózesi törvényben is fontos szerepet játszott a felebaráti szeret.De Jézus még az ellenségeink iránti szeretetre is felhívta a figyelmet „Én azonban azt mondom nektek, továbbra is szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket.” (Máté 5:44) Ebben újabb bizonyítékát látjuk annak, hogy Isten Fia „nem eltörölni, hanem betölteni”, beteljesíteni jött az Isten írott törvényét, mert a törvény parancsa tapintatos, kedves bánásmódot ír elő az idegenek iránt. — Máté 5:17; 2Móz 22:21; 23:4, 5; 3Móz 19:33, 34; 5Móz 10:19.

Jézus azonban nem szándékozott ezt az alapelvet Izrael pogány ellenségeire korlátozni. Azt kívánta, hogy követői minden ember iránt szeretetteljesen cselekedjenek, még akik ellenséges érzületet mutatnak is irántuk. Lukács különösen a nem zsidók számára írta Jézus szavait, s így jegyzi fel: „Én azonban azt mondom nektek, akik hallgattok, továbbra is szeressétek ellenségeiteket, jót tegyetek azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket.” — Luk 6:27, 28.

2010. febr. 27. 10:13
 17/26 anonim ***** válasza:
0%
Én nem hiszem hogy az esszénusok hangoztattak volna ilyeneket. Sokkal inkább a mostani zsidó hatalom próbálja elferdíteni ezt a dolgot. Egyébbként Jézus is eszénus volt és esszénus technikákat tanult egész 30 éves koráig. Ezzel készült fel későbbi munkásságára.
2010. márc. 5. 07:11
 18/26 A kérdező kommentje:
Utolsó: hogy jönnek ide az esszénusok és a zsidók?
2010. márc. 5. 09:08
 19/26 anonim válasza:
0%

Miért mondta Jézus: "Szeresd ellenségeidet"?

Mert voltak kanibálók körülötte.

2010. márc. 5. 10:42
 20/26 anonim ***** válasza:

Jézus maga a Szeretet !!

Sztem: ha valaki gyűlöli ellenségeit, aból inkább háború lesz. Sokkal jobb békében élni !!

2010. márc. 5. 11:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!