Ti mit szeretnétek jobban: hogy létezzen Isten, vagy ne?
*** NEM AZT KÉRDEZEM, HOGY SZERINTETEK LÉTEZIK-E! ***
Hanem azt kérdezem, hogy szeretnétek-e, hogy létezzen? Ha igen, miért; ha nem, miért?
Én személy szerint örülnék neki, mert az egyfajta biztonságérzetet adna, hogy van egy büntő-jutalmazó valaki, aki segít nekem, ha jól csinálok valamit. (Ettől függetlenül legalábbis valószínűtlennek tartom a létezését.)
20 a vallásgyűlölő-üldöző kommunizmus több kárt okozott a világban és az emberi tudatokban, hagyjuk már ezt a "fejlődést"
De egy angol vicc jutott eszembe sok hsz után:
Én nem szeretem az uborkát, és örülök, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, megenném, pedig utálom.
Nem szeretném hogy létezne.
Ha Isten lenne, és a terve is létezne, akkor éppen ellenkezőleg, az életünknek nem lenne értelme. Nem lenne szubsztanciája, hiszen gyakorlatilag eszközök lennénk, akarat nélkül. Nem lennénk szabadok, ami azt jelenti hogy emberként bármit megtehetek, és bármi megtörténhet. Az isten által adott "szabadakarat" teória csak vallási illúzió.
Ha szeretném hogy legyen, azzal az állati gyengeségemet bizonyítanám. Gyávaság azt hinni, hogy isten jó vagy gonosz. Isten szintjén nem lennének morális értékek, egy ember élete semmit nem jelentene, mert van élet a halál után. Mi a halál értelme akkor? Erre a vallás lekicsinylően kifejezi isten emberi tulajdonságait, azt hogy jó, igazságos, büntető.
Én nem szeretném hogy legyen. Az embert vezérelje inkább a felelősség és az empátia, mintsem a gyenge, gyermeki szeretetéhség.
#12: de, leírtam
"számomra nem eldöntendő, hogy melyik lenne a jobb, mert nem határozható meg egyértelműen a létezése még úgy se, ha nincs semmi lényhez hozzákapcsolva."
Vagyis nem tudom meghatározni, hogy ha létezik, akkor jobb lenne, ha nem létezne, vagy ha nem létezik, akkor jobb lenne, ha létezne.
Ez olyan, mint ha megkérdeznék tőled, hogy te minek örülnél jobban, ha lenne egy terkenforgott szelpotcsetnid, vagy nem lenne? Nem tudsz rá érdembeli választ adni, mert nem tudod, hogy ez jó, vagy nem jó.
Amíg nem határozod meg az "Isten" szó mögötti tartalmat, addig nem lehet megállapítani róla, hogy szeretném ha létezne, vagy nem szeretném.
Jobb lenne ha nem létezne, mert akkor mindenki egyenlő eséllyel indulna és utána is egyenlő esélyekkel élhetné végig az életét! Most meg... teljesen diszkriminatív a megítélés, az alapján kell szenvednünk amit a felmenőink hét generációra visszamenőleg tettek.
Ráadásul előnyben részesíti azokat akik imádják őt, és hátrányban azokat akik nem. Van egy kiválasztott népe ugye, akiknek nagyon jó életet és sok hatalmat biztosít, aztán vannak egyházai, amiket gondosan szétválaszt egymástól, nehogy közeledjenek egymás felé de azért egyenlő módon megáldja őket.
Aztán van az iszlám amiről már a kezdet kezdetén megmondta hogy mi lesz a sorsa, és a mai napig az is.
És hát végül, van a hatalmas tömeg akik nem imádják őt, na őket aztán arra használja amire csak akarja, nem kell megáldani őket, nyugodtan szenvedhetnek, a hívők javára ki lehet őket használni.
Ha például jelentkezni kell valahova iskolába, állásra pályázni, venni kell valamit, eladni kell valamit, borítékolható hogy ki mellé fog állni a "szerencse".
Ha nem lenne isten, egyenlőek lennénk, és jobban tisztelnénk egymást, mert akkor aztán tényleg csak egymás jóindulatára számíthatnánk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!