Ti mit szeretnétek jobban: hogy létezzen Isten, vagy ne?
*** NEM AZT KÉRDEZEM, HOGY SZERINTETEK LÉTEZIK-E! ***
Hanem azt kérdezem, hogy szeretnétek-e, hogy létezzen? Ha igen, miért; ha nem, miért?
Én személy szerint örülnék neki, mert az egyfajta biztonságérzetet adna, hogy van egy büntő-jutalmazó valaki, aki segít nekem, ha jól csinálok valamit. (Ettől függetlenül legalábbis valószínűtlennek tartom a létezését.)
Hát nagyon érdekes kérdés, kíváncsi leszek a válaszokra.
Én nem tudok erre válaszolni, mert szerintem van Isten. Nem tudom, hogy ha esetleg nem lenne, akkor szeretném-e hogy legyen - nekem ez így értelmezhetetlen kérdés.
De nem találkoztam még olyan ateistával sem, aki szerint nincs Isten, de közben arról ábrándozott, hogy pedig milyen jó lenne ha mégis lenne :)))
1#
Én is kíváncsi vagy. Egyáltalán arra, hogy megértik-e a kérdést.
Akkor az esetedben az a kérdés, hogy miért jó számodra az, hogy ebben hiszel. Mit ad neked "lélektanilag", hogy létezik? Igyekeztem úgy megfogalmazni a kérdést, hogy ne utaljon arra, hogy Isten esetleg nem létezik, mert ez teljesen irreleváns a kérdés szempontjából.
Az ószövetségire gondolsz?
Mert akkor a válaszom határozottan nem! Sőt remélem, hogy nincs. Az okát pedig keresd magában az ószövetségben...
Ha viszont valami jóságos, szerető Istenségre olyan aki igazságos, őszinte, és csak akkor büntet ha alapos oka van rá, nos akkor igen. Az jó lenne...
(Bár én nem hiszek az ilyenekben)
"Ez olyan szeretem/nem szeretem kérdés?"
Nem mondhatnám. Amennyiben létezik Isten, az miért (lenne) jó nekem, vagy miért nem? De nyilván függ attól, hogy a válaszoló miként képzeli el Istent; ezt nevezhetjük szeretetnek, vagy utálatnak.
Az a legnagyobb baj, hogy istenre mindenki úgy tekint, mint ha ember lenne. Miért? Mert ez lett bebeszélve az embereknek évezredeken keresztül, ebből alakultak ki a vallások, és mert ugye a vallás a buta ember mentsvára, ezek az emberek elfogadni se tudják azt, ha valami létezik, de az nem emberi formában van.
Isten, mint felsőbbrendű, kézzelfogható dolog nem létezik.
Olyan ez, mint a szeretet, a harag, stb. A minket körülvevő teret, az érzéseinket, a saját gondolatainkat, a MI általunk megélt világot lehet istennek nevezni. Ez nem egy ember, ez egy érzés.
Egyébként nem vagyok vallásos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!