Az egyház ideológiailag abból él, hogy birtokba veszi az ismeretlent?
Még néhány az érdekesebb ügyekből, érdemes elolvasni. És elég rémisztő, hogy mi minden történhetett még ami nem derült ki.
/www.youtube.com/watch?v=I_KNPo6sw90
/www.youtube.com/watch?v=WzUqgVEyhRg
17-es csóka vagyok
én abból gondoltam ,hogy aktuális, mert a pápa nekikment, konkrét kiátkozott (kizárta a katolikus egyházból) azokat a papokat akik valamilyen bűncselekményt követtek el és nem voltak hajlandóak feladni magukat, az egyik ilyen egy gyerekzaklató volt.
Tévedsz abban ,hogy az embernek "ez a természete" az ember természete az hogy "hatalmat akarok, nagyobbat akarok, szebbet akarok, többet akarok, b*szni akarok, az a jó ami nekem jó, az a jó ami neke mhoz, az a rosz ami nekem kellemetlen" gyakran emgkérdezel egy embert mi a legrosszabb tulajdonsága, nem az ,hogy pl "lusta/önző/akaratos" a válasz hanem pl "az a nagy szívem" mert ő annyira megsajnálta azt a hajléktalant, hogy 200ft-ot adott neki nem csak 5-öt, de már nagyon megbánta. Ez az ember alapvető rermészete, ugyan manapság már szépen le van öntve kultúrmázzal de bizony létezik a rabszolgaság, a gladiátorviadalok, a freek-show-k, az erőszak kultusza, a szexuális szabadosság, az emberek tárgyiasítása és sorolhatnám.
Amit manapság az emberek döntő többsége alapszinten legalábbis a jóról és rosszrol gondol az bizony a kereszténység hagyatéka, 2 ember volt aki eddig úgy vélte, hogy ha levetkőzzük a vallást, akkor tényleg vetkőzzük le, és ne csak valami ateista de valójában nagyon is keresztény jellegű idológiát hozzunk létre, az első, elméleti alapokat lefektető ember Friedrich Nietzsche és az ő gondolatait a gyakorlatba átültető Adolf Hitler.
Ha ismered az ókor történetét tudhatod, hogy az embernek egyáltalán nem az alap természetéből fakadnak ezek a gondolatok, az ősállapot az "őstörvény" pusztán annyi amennyit az evolucio diktál "erősebb kutya ba*zik"
az olyan utópista eszmék mint pl a kommunizmus is azért buktak el végül mindenhol, mert azt feltételezték ,hogy az ember természetéből adódóan egy végtelenül tiszta és szociálisan érzékeny lény, ellenben a társadalomtudomány, a pszichológia, és úgy állatalában a józan tapasztalat is ennek ellenkezőjét igazolja be, Richard Dawkins-t gondolom ismered, ha nem: ő egy biológus, szkeptikus filozófus, ateista apologéta... ő az egyik könyvében azt fejtegeti ,hogy az emberbe már genetikailag be van kódolva, hogy önző és erőszakos és úgy álltalában "gonosz" legyen, pedig neki aztán elhiheted esze ágában sincs igazolni a Kereszténységet, sőt, munkássága egy jelentős része a kereszténység cáfolásáról szól, de ebben mégis egyet ért vele.
Freud is ezt fogalmazta meg a "társadalmi lény és a szociális lény szembenállásával" kapcsolatos nézeteiben, igaz ezt ő nem mondta jónak vagy rossznak
Utolsó: Dawkins a könyvében azt is levezeti, hogy az önzetlenség is genetikailag kódolt.
Ezen kívül csak ne adolfhitlerezz, mert ő csak összedobott egy ideológiai katyvaszt, és felhasználta az akkori nézeteket. A szociáldarwinizmus morálja téves eszme, mert a darwinizmusnak nincs morális üzenete, és nem lehet alkalmazni társadalomtudományként. Igazad van abban, hogy volt, aki megpróbálta, és el is bukott vele. Szóval a tanulság az, hogy a kontárkodás rossz dolog. Ma már jóval árnyaltabb a kép materialista fronton is.
A jelen társadalmunk normája, amiben jelenleg élsz, és lássuk be, viszonylag kényelmesen, annak a morálja már régen nem a te vallásodból van levezetve. Van átfedés, bizony, mert már az ókorban som voltak teljesen hülyék (csak félig). A közös pontok is racionális alapon vannak levezetve, és az eltérések is szintén ebből a megközelítésből erednek. Megjegyzem, ezek az eltérések szerintem kifejezetten a javára írhatók a vallásod moráljával szemben.
Igen,alapvetően benne van ez a játék az egészben.Arra építenek,hogy ne ismerd meg magad igazán.Mert akkor rájössz,hogy minden benned van,így a megoldás is a problémákra.Ha erre rájössz,akkor viszont az egyházra nem lesz szükséged,legalábbis kevésbé....
Ott a halál például,kiváló téma.Senki sem tudja igazán,hogy mi van odaát.De ők tudják...hát persze.És megmondják,hogy mitől félj,de megoldás is van a félelmeidre,de természetesen az is csak náluk található meg.
Másik praktikus témájuk pl.a bűntudat.Ha nem ismered meg magad kellően,akkor ők fogják megmondani,hogy ki vagy.És persze bűnös vagy,bűnben születtél...Nem tehetsz róla,mert hát az ősbűn....De ellene sem(csak amennyire ők megszabják)mert hát ha nem éreznéd magad bűnösnek,lehetne-e irányítani téged? Ha jól érzed magad,akkor tojsz rájuk,mert tudod,hogy ki vagy,és nem kell,hogy mások döntsenek helyetted...
Nana, én nem azt mondtam, hogy csak a kereszténységből épült, és igen egyet értünk, hiba ilye következtetéseket levonni az evolucioval kapcsolatban, viszont szerintem, meg néhány(ateista) történész szerint az alapvető gondolkodás, hogy mi a "jó" és a "rossz" a kereszténység alapjára épült, néha persze ellentmondások alkulnak ki, egyes keresztények szerint pl az újkor óta legalábbis(késő újkorban kezdtek el az egyházak foglalkozni a kérdéssel) a homoszexualitás erkölcstelenség, mások szerint, szerintme is, ez ostobaság, sok ateista is egyet ért velünk, és az érvkészletük, ha megkérdezik őket, miért gondolják úgy ahogy gondolják, nekem elég keresztényinek tűnik.
az teljesen oké, ha valaki azt mondja, hogy a vallást egy ideológiára, vagy valamiféle társadalmi közmegyegyezésre kell cserélni, amibe több dolog belefér, ami rugalmasabb, de azért nem kell kukába dobni az egészet, és ez már Európában igazából meg is történt, szekuláris állam van, persze modt lehet hisztizni, hogy a KDNP belepofáznik dolgokba, de egyrészt nem ez a normális állapot hanem a jogállam, szóval emiatt a keresztényeket csesztetni szerintme szélmalomharc, pláne, hogy (legalábbis akiket én ismerek) a keresztények is rühellik a KDNP-t, és az intézkedései a kereszténységgel szembe mennek (igen még a vasárnapi zárvatartás is)
Azt azért nem tagadhatjuk, hogy a klasszikus ókorban, kb ezer évvel azelőtt, hogy a kereszténység határozta volna meg Európa arculatát, már sokan éltek akik az erkölcsöt értelemre alapozták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!