Az egyház miért fonódik össze a politikával? A politikailag vegyes összetételű hívők tudnak, vagy mernek valamit tenni amikor politikai agitálásra használják a templomot?
Minden összefonódik a politikával, én ezzel nem látok problémát. (Bár pártpolitizálni talán nem annyira etikus.)
Az igazi gond ott kezdődik, ha az adott egyház politikai hatalomhoz jut.
A politka szó a közügyekkel való foglalkozást jelenti. Mivel az Egyház a társadalom része és a társadalmat alkotó emberekbõl áll, ezért önmagában összefonódik a közélettel. Az Egyhàz ugyanis nem arról szól, hogy bezárkózunk a templomba és fennakadt szemekkel ábrándozunk a túlvilágról. A kereszténység tanítását ebben az életünkben kéne megélnünk. Ràadásul mivel Euròpa egyik alappillére a keresztény etika, így a társadalmunk még jobban összefonódik ezzel, a jogrendünk is tükrözi a keresztény értékrendet.
De gondolom a kérdezõ fõleg a pártpolitikára gondolt. Én gyerekkoromtól jàrok templomba, immár 25 éve, és még eddig egy paptól sem hallottam, hogy megmondta volna, hogy pl. kire szavazzak. Biztos volt ilyen máshol, de én nem tapasztaltam, szóval a "politizálnak a papok" szöveg egy nagy általánosítás. Szorosan értelmezve már csak azért is, mert katolikus pap ma már nem lehet tagja semmilyen politikai pártnak. (Mielõtt valaki Hegedüs Lóránttal jönne, a gyengébbek kedvéért mondom, hogy õ reformàtus)
Egyetértek az 1. és 2. válaszolókkal.
Kiegészíteném azzal, hogy mindig inkább az volt a problémaforrás volt a történelemben, hogy a világi hatalom akarta maga alá gyűrni az egyházat, és nem pedig az egyház akarta megszerezni a világi hatalmat.
Ha a mai magyar viszonyokat vesszük, akkor pedig annyit érdemes megjegyezni hogy a KDNP nem a katolikus egyház pártja, és az egyház nem is érzi kötelességének hogy bármilyen szinten kiálljon értük.
Érdemes visszagondolni a rendszerváltás utáni választási eredményekre és kormányváltásokra is. Ha az egyház bármelyik pártot is támogatná, akkor a választási eredmények nem mutatnának ekkora szórást.
szia
Ha Jézus, illetve Isten útmutatását nézzük, egy keresztény itt él a Világban, de folyik bele semmilyen ,módon a Világ ügyeibe, mert ennek a Világnak van Istene aki jelenleg engedélyt kapott hogy relative "félre vezesse" az embereket
S ennek egyik pillére politika, és érdekes de a másik meg a vallások
Jézus soha nem mondta, nem tanitotta, és az első keresztények sem folytak bele a politikába, szigorúan semlegesek maradtak ezen a téren
Ugyan is a Politika nem Isten szerinti uralkodásának módja szerint van
igazságtalan, és az embereket emeli rangra
a keresztényeknek egy uralkodójuk van Krisztus, és neki engedelmeskednek
s bizonyos mértékben a világban levő törvényeknek is addig, mig Isten törvényébe nem ütközik egy emberi törvény
Hogy a vallások igy vannak a hitehagyás óta az nem csoda, de ez is sz Ő dolguk, a keresztények tudják mit kell tenni, le van irva
szia
javitok:
"egy keresztény itt él a világban de nem folyik bele a világ ügyeibe"
Egyrészt:
Vannak egyházi iskolák, kórházak, öregek otthonai, van ételosztás, vannak segélyszervezetek egyházi fenntartásban.
Másrészt:
Nincs ingyenebéd - mondta egy baloldali politikus.
A szemfedőnek nincs zsebe - mondta a pápa.
A nincs ingyen ebéd arra utalt, hogy az emberek felelősebben gondolkozzanak amikor olyan szolgáltatást vesznek igénybe ami az államtól jön, mert az is az emberek közös pénzéből van.
A másik. Tehát hálásnak kell lennünk, hogy az egyház visszaad valamit az embereknek abból amit sikerült elszipkázni tőlük, és a költségvetésből?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!