Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi! A 2520 éves...

Jehova tanúi! A 2520 éves próféciát levezetné-e valaki nekem közületek?

Figyelt kérdés
Jehova tanúi, prófécia, magyarázat

2015. ápr. 7. 16:33
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
29%

A Nabukodonozor álmában szereplő állókép vas lábszárai nem csupán a Római Birodalmat szemléltették, hanem annak politikai kinövését is. Figyeld meg ezeket a Jelenések 17:10-ben olvasható szavakat: „Király is hét van; az öte elesett, és az egyik van, a másik még el nem jött; és mikor eljő, kevés ideig kell annak megmaradni.” Amikor János apostol följegyezte ezeket a szavakat, a rómaiak fogságában volt Pátmosz szigetén. Az öt király, vagyis világhatalom, amely már elesett, Egyiptom, Asszíria, Babilon, Méd—Perzsia és Görögország volt. A hatodik — a Római Birodalom — még hatalmon volt. Ennek is el kellett azonban esnie, és egy hetedik királynak támadnia az egyik olyan területről, amelyet Róma foglalt el.

Nagy-Britannia régen a Római Birodalom északnyugati része volt. 1763-ra viszont a Brit Birodalommá vált — azzá a Nagy-Britanniává, amely hét tengeren uralkodott. Tizenhárom amerikai gyarmata 1776-ban kinyilvánította függetlenségét, hogy megalapítsa az Amerikai Egyesült Államokat. A későbbi években azonban Nagy-Britannia és az Egyesült Államok egymás társai lettek háborúban és békében egyaránt. Ennek következtében a bibliai próféciában szereplő hetedik világhatalom az egyesített angol és amerikai hatalom lett. A Római Birodalomhoz hasonlóan ’erősnek bizonyult, mint a vas’, ugyanis vashoz hasonló hatalmat gyakorolt. Az álomban szereplő állókép vas lábszárai magukban foglalják a Római Birodalmat és az angol—amerikai kettős világhatalmat is.

Dániel ezután ezt mondta Nabukodonozornak: „Hogy pedig lábakat és ujjakat részint cserépből, részint vasból valónak láttál: a birodalom kétfelé oszol, de lesz benne a vasnak erejéből, a mint láttad, hogy a vas elegy volt az agyagcseréppel. És hogy a lába ujjai részint vas, részint cserép: az a birodalom részint erős, részint pedig törékeny lesz. Hogy pedig vasat elegyülve láttál agyagcseréppel: azok emberi mag által vegyülnek össze [elegyedni fognak az emberek utódaival, NW ], de egymással nem egyesülnek, minthogy a vas nem egyesül a cseréppel” (Dániel 2:41–43).

Logikus, hogy az ’agyaggal elegyített vasból’ lévő lábak és lábujjak az emberi uralomnak azt a végső formáját szemléltetik, amely „a végső időben” létezik (Dániel 12:4).

Most „a végső időben” vagyunk, s elérkeztünk az állókép lábához. Néhány kormányzat, amelyet az állókép agyaggal elegyített vasból való lábai és lábujjai szemléltetnek, a vashoz hasonlít — önkényeskedő vagy zsarnoki. Mások az agyaghoz hasonlítanak.

Bár az agyag, amelyből az emberek utódai alkotva vannak, természetétől fogva törékeny, a hagyományos, vashoz hasonló uralmak kénytelenek egyre jobban odafigyelni az egyszerű emberekre, akik beleszólást akarnak a fölöttük uralkodó kormányok ügyeibe (Jób 10:9). Az önkényeskedő uralmat és az egyszerű embereket azonban nem lehet elegyíteni — éppúgy nem, ahogyan a vas sem egyesülhet az agyaggal. Abban az időben, amelyben az állókép megsemmisül, valóban politikailag töredezett lesz a világ!

2015. ápr. 8. 10:38
 22/26 anonim ***** válasza:
83%

#5:

"nem ... irogatok be hogy ellenségeskedést tanusitsak"

Dehogynem, folyamatosan ezt csináljátok. A bárgyú szövegetekkel idegesítitek az embereket, ezzel ellenségeskedést kiváltva belőlük önmagatokkal szemben.

"S nem mondta senki, hogy kötelező elfogadni."

Akkor miért tukmáljátok olyan elánnal, mintha mégis az lenne?

2015. ápr. 8. 19:54
 23/26 A kérdező kommentje:

"Kezdetben Nabukodonozort jelképezte mint világuralkodót. Mivel azonban az uralom „a föld legvégső határáig” terjedt ki, valami sokkal kiválóbbra kell, hogy utaljon. "

Szerintem sem mutat Krisztusra a Dániel második fejezetében leírt réz, egyértelmű, hogy a görögökre utal. Ezzel csak arra mutattam rá, hogy akkor a negyedik fejezetben olvasottak alapján utalnak Krisztusra, ha egy másik hasonló meghatározás pedig nem?

2015. ápr. 8. 20:17
 24/26 A kérdező kommentje:

Bocsánat, elírtam + nem is elég érthető.

Szóval, idézek: "Kezdetben Nabukodonozort jelképezte mint világuralkodót. Mivel azonban az uralom „a föld legvégső határáig” terjedt ki, valami sokkal kiválóbbra kell, hogy utaljon. "

Ezek szerint a negyedik fejezetben szereplő fa továbbmutat Krisztusra, ahogy az egyik hozzászóló említette.

A második fejezetben szereplő réz, ami ugyanazzal a meghatározással: "egész földön uralkodik" pedig csak a görögökre utal. Mi alapján döntjük akkor el, hogy mi utal Krisztusra, és mi nem?

2015. ápr. 8. 20:26
 25/26 anonim ***** válasza:
44%

"Mivel azonban az uralom „a föld legvégső határáig” terjedt ki, valami sokkal kiválóbbra kell, hogy utaljon."

Nem feltétlenül. A föld szerepelhet birtok értelemben is, így viszont a föld legvégső határa az a határ, amely az uralkodó által uralt terület határát jelenti.

2015. ápr. 8. 20:29
 26/26 A kérdező kommentje:

Kedves válaszoló! Ugyanerről beszélek én is, de látom nem sikerült túl érthetően megfogalmaznom.

Köszönöm a válaszodat, de ugyanazt fogalmaztad meg, mint én.

Pontosan: a Dániel második fejezetében szereplő szövegben szerintem is csak a birodalom területére utal, mint ahogy a negyedik fejezetben is.

Én csak arra kérdezek rá, hogy mi alapján mondhatjuk, hogy bármelyik is "továbbutal" Krisztusra?

2015. ápr. 8. 20:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!