Milyen hatással lehet egy gyerekre, ha olyan környezetbe kerül, ahol sok a hitgyülekezetes?
Szia!
Rossz hatással lenne rá. Itt most nemcsak arról van szó, hogy a Hit Gyülekezete hamis teológiát képvisel, hiszen gyermek esetében nem ez a legfontosabb, hanem a lelkület. A hitgyülisek egy nagyon erős, érzelmi vallásosságot képviselnek, lényegében arra alapul az egész hitük, nem pedig a racionális gondolkodásra. Ez pedig ugye egy gyermekre, aki még befolyásolható, káros hatással lehet (nem számítva a rendkívül intelligens gyermekeket), ami a gondolkodását, és a személyiségfejlődését illeti. Az ateistanapló blogon a szerkesztő épp arról ír, hogy ő 20 évet töltött a Hit Gyülekezetében, [az nem kevés!!!!] még gyermekként került oda, és elmondja, hogy micsoda bűntudatot keltett benne a hitgyüli, milyen nehéz volt visszagondolva az élete.
Szóval a magam részéről semmiképpen nem engedném, hogy hitgyülisekkel foglalkozzon egy gyermek. Nem önmagában a vallással van a baj, - én is hívő keresztény vagyok -, a felvilágosult egyházak elfogadták a bibliatudományt, amiben a racionális gondolkodás is nagy szerepe játszik, így ebben az esetben anélkül lehet gyakorolni az embernek a vallását, hogy lemondana a józan gondolkodásról.
Szóval én azt tanácsolom neked, hogy a gyermek érdekében ne engedd, hogy hitgyülisekkel legyen egy környezetben.
Minden jót, és további szép napot :-)
Lehet, hogy vidamabb lesz.
A gyulisbol ateistava lett emberket pedig pszichologiai problemak siklattak felre a sorsat. Errol nem a gyuli tehet, de valoszini, hogy sajat maga elott is ismeretlen a problemaja.
Előző, akkor olvasd már el annak az embernek a történetét, mert van egy olyan gyanúm, hogy el sem olvastad, csak úgy ítélkezel. A szerkesztő körülbelül 12 éves korától fogva összesen 20 év történetét sűríti össze abba a bejegyzésbe, amit a Hit Gyülekezetében töltött. Bár világos, hogy egy fundamentalista vallásos ember, egy tollvonással áthúzza az ilyeneket, csak azért, mert attól, hogy ő jól érzi magát ott, el sem tudja képzelni, hogy mással nem úgy vannak a dolgok. Az meg az ostobaság netovábbja, hogy szerinted azért valaki hitgyülisből ateista lett azt "psichológiai problémák siklatták félre".
Na látod Kérdező, ezért óvd meg a gyermekedet a hitgyülisektől, mert ha befolyásolják, akkor ő is így fog vélekedni a másként gondolkodókról. Remélem, ezt pedig nem akarod...
én katolikus vagyok. Valójában a katolikus vallásba is erősen megvan, hogy a tudatot akarja formálni, és a szabályokkal nem nagyon enged önállóan gondolkozni. Igaz ez a nagy részére, akik még a hagyományok szerint gondolkoznak, és sajnos csak kevés az, aki igazodik az újabb felfogásokhoz, és engedi önállóan gondolkozni az embereket. A bűntudatkeltés ugyanez. Ha olyan pap közösségébe kerül az ember, és hagyja magát vezetni, akkor hihetetlenül le tudja rombolni. Szerintem egy katolikussal is előfordulhat ugyanaz, ami azzal a hitgyülissel, aki ateista lett, nem? Katolikusoknál is vannak jobb és rosszabb közösségek.
Akik azt írták, hogy rossz hatással lenne a hitgyülis közösség, ugyanezt gondolják a katolikusokról is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!