Pontosan mit jelent a nagyböjt étkezési szempontból?

Pietrosolnak és a 10-es válaszolónak igaza van.
Az eredeti böjt alatt sem tojást sem tejterméket nem volt szabad fogyasztani. A húst nem is nagyon kellett tiltani, mert a családok többsége amúgyis legfeljebb csak vasárnap, vagy még akkor sem jutott húshoz.
Egyedül a hal volt megengedett, de azt is csak böjtre eső ünnepen volt szabad fogyasztani. Nagyböjtben ez Gyümölcsoltó Boldogasszony napja vagy ha esetleg valakinek a védőszentje (névnapja) volt. Ezt a böjtöt még a 20. század első felében is így tartották több katolikus országban is. Ortodoxoknál pedig ma is ez az iránymutató, amitől persze indokolt esetben el lehet térni.

Ezt írja az 10-es válaszoló /57-es/
---------------
Senkinek nem kötelező bőjtölni,viszont nagyon ajánlott,persze a betegeknek és gyerekeknek nem.
---------------
Ezt írtam tegnap az egyik kérdésre. A feleletemet a Biblia versekkel támasztottam alá.
Éspedig, hogy Jézus Krisztus tanácsot adott azoknak, akik böjtölni akartak, hogy HOGYAN böjtöljenek, de NEM kötelezte böjtölni az embereket.
Ezért engem a Pietrosol nyilvánosan "féleszünek" csúfolt.
Talán éhes volt?

Kedves grkaty!
Én írtam azt,hogy "NEM KÖTELEZŐ"! :)
Mint ahogy nektek tanúknak sem "KÖTELEZŐ" a szántófőldi munka amit a társulat követel meg tőletek! :)
Érted a lényeget tisztelt grkaty?
A "vőlegény" nincs közöttünk grkaty!
Még NINCS!
Jézus azt mondja,hogy:
"Jézus pedig monda nékik: Avagy bőjtölhet-é a vőlegény násznépe, a míg velök van a vőlegény? A meddig a vőlegény velök van, nem bőjtölhetnek.
De jőnek majd napok, a mikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor bőjtölni fognak azokon a napokon."(MK.2,19-20)
"AZOKON A NAPOKON.."
Melyek azok a napok?
Nem kötelező,de egy Jézus követőnek nélkülözhetetlen.
Ennyit eről. :)

A szántóföldi munka nem a társulat követelménye.
Jézus Krisztus adta parancsba. Söt hangsúlyozta is a fontosságát, kiiskolázta tanítványait, kettesével küldte öket hirdetni.
Aprólékosan felkészítette öket az ebböl jövö üldözésre is.
Jézus Krisztus a gyülekezet feje, Ö mondta a Máté 24:14-ben jövendölésben ezt: "És a királyságnak ezt a jó hírét prédikálni fogják az egész alkott földön, tanúskodásul minden nemzetnek és akkor jön el a vég".

grkaty!
Nem csúfollak, mert nem gúnyolódás cáljából írtam amit írtam, hanem tényközlés okán.
Nem az a probléma, hogy nem értesz valamit, hanem, hogy tudatlanságból kovácsolt rögeszméidet szajkózod. A böjt a ragaszkodások elengedése, hogy a teljes elcsendesülés állapotát az ember megélje. Nem intellektuális keresés által, hanem a lét szintjén. Normál esetben az is böjtöl aki vegetariánus, ugyanis a böjtnek csak egy aspektusa az étkezéssel kapcsolatos önmegtartóztatás. Végső célja, ahogy beszédes neve (önmegtartóztatás) is mutatja, az "én"-től való teljes tartózkodás, a színtiszta tudat megélése. Mindamellett valóban nem kötelező, csak annak aki a keresztény, krisztusi tanokat megértette és követi.

és Pietrosol, ha te ilyen intellektuális szinten élsz meg valamit, akkor a böjt miért nem segít neked, hogy betartsd a Krisztusi törvényt? /hogyan érted, hogy szeressétek a ti ellenségeiteket is? én úgy érzem te engem az ellenségednek tartasz, legalábbis úgy viselkedel. Magas fövel, lekicsinylö stilussal/
Azt hiszem ez gátol téged abban, hogy elgondolkodjál a dolgok másik oldaláról is, nem csak arról amit megtanultál.
Ha van kedved megválaszolni, /de inteligensen :), már az itteni atesita bárátaink miatt is, mert szemrehányást tesznek joggal az állandó gyülölködések miatt az itteni vallásosak között/....szóval hogyan böjtöltek a zsidók és Jézus? Mit ettek?

grkaty!
Hogy a gondolataimat kifejezzem és megértsd, annak van köze az intellektushoz, míg a böjtnek nincs. Valamit nagyon félreértesz az írásaimmal kapcsolatban. Ha kinézek az ablakon és azt látom, hogy esik eső, majd kimondom, hogy esik az eső, akkor én gyűlölöm az esőt? Ha kimondom, hogy ostoba képzeteid vannak a böjttel kapcsolatban, azzal semmiféle utálatot nem fejeztem ki irányodba, csupán a véleményemet írtam le. Ha azt gondolod, hogy utállak, azokat a gondolataidat kizárólag neked kell ráncba szedned, ugyanis azok a te gondolataid nem az én gondolataim. Nyugodj meg, nem utállak, de ha hülyeségeket írsz, akkor az lesz a véleményem, hogy hülyeségeket írsz. Olvasgasd az evangéliumokat, Jézus elég kerek-perec ember volt, azt mondta ki amit látott.
Az # 5-ik válaszban bemásoltam egy kivonatot a Katolikus Lexikonból, azt ajánlom a figyelmedbe. Ez egyébként megegyezik az ajurvédikus, zen böjttel is.

"A szántóföldi munka nem a társulat követelménye."
Hát akkor mi,kedves grkaty? :)
Ha nem lenne az akkor nem kellene jelenteni,akkor nem lenne szükség kártyákra,és nem lenne 3 osztályra bontva a szolgálat. :)
Nem kell hazudni Tisztelt Tanú,mert a haztugság nem old meg semmit. :)
"Jézus Krisztus adta parancsba. Söt hangsúlyozta is a fontosságát, kiiskolázta tanítványait, kettesével küldte öket hirdetni."
De mit adott meg Jézus parancsba Tisztelt grkaty?
"Ne hordozzatok erszényt, se táskát, se sarut; és az úton senkit ne köszöntsetek."(Mt.10:4)
Ezt betartjátok Tisztelt Tanú?
Van erszényetek és van Őrtorony kiadványokkal teli táskátok,és ezen kívűl bizony bizony sokat panaszkodtak az emberek miattatok amiért az úton zaklattátok.
Ez ki van pipázva.
"Valamely házba bementek, először ezt mondjátok: Békesség e háznak!
És ha lesz ott valaki békességnek fia, a ti békességtek azon marad; ha nem, ti reátok tér vissza."(Mt.10:5)
Nálam is voltatok,de soha nem békével köszöntetek.
"Ugyanazon házban maradjatok pedig, azt evén és iván, a mit ők adnak: mert méltó a munkás az ő jutalmára. Ne járjatok házról-házra."(Mt.10:6)
Ne járjatok házról házra!! Na erre mit mondjak? :) Tagadd le Tisztelt Tanú.
Szót fogadtok Jézusnak? Tégy rendet te magad magadban.
"És valamely városba bementek, és befogadnak titeket, azt egyétek, a mit előtökbe adnak:
És gyógyítsátok a betegeket, a kik ott lesznek, és mondjátok nékik: Elközelített hozzátok az Isten országa.
Valamely városba pedig bementek, és titeket be nem fogadnak, annak utczáira kimenvén, ezt mondjátok:
Még a port is, a mely reánk ragadt a ti várostokból, itt köztetek letöröljük; mindazáltal ez legyen tudtotokra, hogy az Isten országa elközelített hozzátok."(Mt.10:8-11)
Ti nem,hogy nem mentek be a városba ahol nem fogadnak,hanem még másnap is visszamentek,és újra és újra visszamentek.
Akkor hogy is van ez?
Hol van itt a Jézus parancs betartva?
Hány beteget gyógyitottatok eddig meg,hány ördögöt űztetek eddig ki és stb,stb.
"Jézus Krisztus a gyülekezet feje, Ö mondta a Máté 24:14-ben jövendölésben ezt: "És a királyságnak ezt a jó hírét prédikálni fogják az egész alkott földön, tanúskodásul minden nemzetnek és akkor jön el a vég".
És melyik az a jó hir?
A kegyelem,vagy a pustítás?
Melyiket lehet jó hírnek nevezni?
"...és még kedves valaki, tudod mikor lett elvéve a völegény? Mikor szomorkodtak a tanítványok?"
Nem,nem tudom Tisztelt grkaty,de biztos vagyok benne,hogy te majd elmondod nekem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!