Mi a helyes keresztény viselkedés?
Lucifer-666!
Megtaláltad azokat az érzelmeket amelyeket kerestél?
Az igazi kereszténynek is vannak érzelmei, de meg tudja őrizni ezek mellett is lelki békjét, szilárdságát és akarati szabadságát. Az erőszakos elfojtás itt sem célravezető. Egyrészt ez nem könnyű, másrészt káros is lehet, ha belül csak őrlődünk, de kívül pusztán azért nem mutatjuk, mert gyávák vagyunk, harmadrészt pedig, amíg ilyen belső zavar, feszültség, harc van bennünk, amit egy negatív érzelem okoz, addig egyszerűen nem értük el azt a lelki szintet, egészséget, amit elérhetnénk a vallás magasabb szintjén. Akinek lelke már a gyógyulás útján megtett egy szép utat, annak nem csúszik szét annyira a lelke, személyisége, nem kerül annyira ellentétbe az akarata, az érzelmei, az értelme, hanem ezek egymást támogatják harmonikusan.
A negatív érzelmekkel, mint harag, irigység, rossz vágyak, stb. nemcsak az a baj, hogy a lelket szétszórják, zavart okoznak benne, hanem ha elhatalmasodnak és szenvedély lesz belőlük, már az akarat szabadságát is gúzsba kötik, egyszerűen már baromi nehezen tudsz mást csinálni, mint amit a szétcsúszott személyiségedet fogva tartó szenvedély diktál. Ez olyan, amikor egy lázadó szolga lenyomja az urát. Ha rendebehozod az érzelmeidet (pl. aszkézissel), akkor viszont pont ellentétesen, erőt adnak a szabadon eldöntött szándékod véghezviteléhez. Nem azért teszel jót, mert az felspanol, mivel nem az érzelem a cél, hanem az érzelem csak eszköz, ami segít, hogy adott esetben hatékonyabban véghezvidd azt, amihez előtte nem sok kedved volt. Vagyis uralod az érzelmeidet és fel tudod őket használni céljaid véghezviteléhez. Azért tudnak eszközök maradni, mert nem válnak szenvedéllyé, de mégis erősek és tiszták tudnak lenni. Lázadó szolgáid helyett erős szolgáid lesznek, akik uruk (vagyis akaratod) örömére szolgálnak.
Vagyis nem az érzelmek kimutatása a lényeg, hanem hogy az érzelmek eredeti tiszta funkciójuk szerint működnek-e benned vagy még meg kell tanulnod uralni őket lelki békés és akaratod szabadsága megőrzése érdekében. Az uralás útja nem az elfojtás, hanem a lélek tisztításának általános keresztény útja, amelyen szépen minden helyre kerül az ember lelkében.
Keserűséget, hidegséget, ürességet érzek és ha azt keresem, hogy ki miatt van ez, akkor csak magamat találom vagy Istent. Persze van bőven reménytelenség is, de azt legalább nem érzem. (csak amikor hozzá kezdek valami komolyabbhoz látom, hogy mennyire primitív szinten állok és nincs időm és erőm, hogy ezen javítsak -> félreértés ne essék, emellett imádom azt aki vagyok: Tudjátok, magamat csak én bánthatom - persze megértéssel fogadom a kritikát :P ).
Ha viszont nem én és nem Isten a felelős a sok rosszért, akkor az emberek egy része?
Igazából nem tudom, hogy miért vagyok itt.
Néha azt gondolom, hogy nem kellene itt lennem, néha meg azt, hogy mit foglalkozzak másokkal? (legyek pszichopata? tapossak el másokat? vagy legyek mások rabszolgája, lábtörlője?).
Sajnálom is és gyűlölöm is azokat, akik másoknak ártanak. De sokszor megértem őket, mert Isten tehetett volna azért, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe. Meg mi is emberek. Meg ők is.
Mi legyen az életem célja? Kielégíteni a vágyaimat, mindet, ami másoknak is árthat?
Ne legyenek vágyaim? Ne legyenek céljaim?
Vagy olyan vágyaim és céljaim legyenek, amik a képességeimnek megfelelőek?
Ez a baj sokakkal. Irreális álomvilágba ringatják őket csak a vágyakozások és a tervek. Mindenért tenni kell valamit, amiért áldozatok kellenek és amiknek következményei lesznek. Gondolkodjak úgy, hogy mindenki azt érdemli, amire képes?
Hallgattasam el a lekiismeretem és mondja azt, hogy mindennek úgy kellett lenni, ahogy lett?
Félreértés ne essék. Nem arról van szó, hogy nem elégítem ki valamilyen torz elképzelésemet.
Lehet csak bemeséltem magamnak, hogy érdekelnek mások, közben nem is?
Te nagyon bölcs ember vagy Pietrosol, rád érdemes odafigyelni egyébként.
Ha van kedved gondolkodj el ezen:
http://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__egyeb-kerdesek__6474..
Szerinted az az ember, aki nem tudja magát legyőzni, gyengébb magánal vagy erősebb?
Rossz látni, hogy minden elmúlik, elpusztul, elhal. Rossz látni, ahogy az emberek hátbaszúrják egymást és senkiben sem lehet megbízni.
Nem sajnálom magam és nincs is rá szükségem és nem érdekel ha valaki sajnál. Bár úgy érzem, hogy ez a depresszív gondolkodás a személyiségem része lett és sokszor ez ad erőt, tudni hogy minden el van veszve és semminek nincs értelme.
De ez is olyan, hogy nem az én gondolotam. Nem érzem, hogy minden veszve volna, csak azt hogy tellik az idő és szenved a világ.
Én hogy élnék szívesen?
Tegnerparton kajálnék, innék, fürdőnék, napoznék, barátokkal és szerelmemmel (babáinkkal) tölteném az időt, emellett pedig tanulnék értelmes dolgokat, amivel a világon lehet javítani.
Az a baj, hogy vannak akik miatt a tudás korlátozni kell, mert nem képes hazsnálni a hatalmat. És vannak akik meg a hatalmat rosszul használják.
Én meg csak itt ülök és nem csinálok semmit.
Amikor hülyére ültem magam (azon gondolkodva, hogy mit tanuljak, hogy felejtsek), kénytelen vagyok elmenni sportolni, hogy ne fájjon mindenem. Az idő meg csak elfut.
Kérdező!
Aki azt nézi amije van, az hálát ad! Aki azt nézi amije nincs, az mindig háborog!
A Te boldogságodért neked kell tenned, és nem várni a sült galambot! :)
Amúgy nem csak a tengerparton henyélve és "dözsidőzsizve", minden az ölünkbe hullva lehet az ember boldog!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!